Salariul mediu net din Administrație publică a depășit 5.300 de lei lunar în anul 2022 și e în creștere nesemnificativă față de valoarea înregistrată în anul 2021. Începând cu anul 2020 scade anual ecartul dintre salariul mediu net din Administrația publică și cel pe economie, arată o statistică Economica.net pe baza datelor obținute de la Institutul Național de Statistică.
Salariul mediu net din Administrație publică a depășit pragul de 1.000 de euro lunar, începând cu anul 2019, arată o statistică făcută de Economica.net pe baza datelor obținute de la Institutul Național de Statistică (INS).
- Valorile aferente Administrației publice, prezentate în articol, se referă la indicatorul INS „Administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public„, definit conform clasificării activităților din economia națională CAEN Rev. 2. Pentru lizibilitate și fără să intenționăm să distorsionăm datele prezentate în articol, am folosit sintagma „Administrație publică”, întrucât tot INS explică în metodologie că datele măsurate de instituție nu le cuprind pe cele despre forțele armate și personalul asimilat din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații.
Cea mai notabilă creștere a salariului mediu net lunar din Administrație publică de la un an la altul în perioada analizată (2018 – 2022) s-a înregistrat în anul 2019 față de valoarea anului 2018, după cum puteți vedea în tabelul de mai jos.
Salariul mediu net lunar pe economie se apropie de 4.000 de lei în anul 2022, arată datele INS, prelucrate de Economica.net. Creșterile valorilor acestui indicator de la un an la altul sunt mai mari decât cele înregistrate de salariul mediu net din Administrație publică, apărare, asigurări sociale din sistemul public în perioada analizată (2018 – 2022).
Începând cu anul 2020 scade continuu ecartul dintre salariul mediu net din Administrație publică, apărare, asigurări sociale din sistemul public și cel pe economie. Dacă în anul 2020, salariul mediu net anual din Administrație publică a fost cu 62% mai mare decât cel pe economie, în anul 2022, valoarea acestui indicator (salariu mediu net din Administrație publică) e cu 33% mai mare decât cea înregistrată pentru salariul mediu net pe economie, arată statistica Economica.net pe baza datelor obținute de la INS.
În 2021, am avut un număr mediu lunar de peste 204.000 de salariați în Administrație publică, apărare, asigurări sociale în sistemul public, arată cele mai recente date INS cu privire la acest indicator, consultate de Economica.net.
Numărul acestora scade din 2020, primul an al crizei sociale și sanitare generate de măsurile guvernului pentru a stăvili răspândirea Covid-19. De remarcat că în 2021 am avut mai puțini salariați în Administrație publică, apărare, asigurări sociale din sistemul public decât în anul 2010, după cum puteți observa în tabelul de mai jos.
Per total, în economie am avut un număr mediu de peste 5 milioane de salariați lunar, în anul 2021, în creștere modestă față de nivelul indicatorului din anul 2020, dar mai mic decât în anul 2019.
Sursă: date obținute de Economica.net de la INS din cercetarea statistică privind costul forței de muncă.
Precizări INS despre indicatorii măsurați
Datele aferente salariilor medii comparate în articol sunt agregate după activitatea omogenă a unităților cuprinse în analiza INS. Aceasta înseamnă că în activitatea de Administrație publică conform clasificării activităților din economia națională CAEN Rev.2 nu sunt cuprinse toate activitățile secundare desfășurate în Administrația publică centrală și locală precum asistență socială, activități de spectacole, culturale și recreative, peisagistică și servicii pentru clădiri, agricultură, distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare, construcții, transport și depozitare, producerea și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, închiriere și subînchiriere a bunurilor imobiliare, explică INS în metodologia cercetării statistice lunare asupra câștigurilor salariale
Sursa: economica.ro
Comentarii