s Indicii trimestriali ai costului forței de muncă
7 Martie 2023

Indicii trimestriali ai costului forței de muncă

 

 

  • În trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul III 2022, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 2,80%.
  • În trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 11,22%.

 

Trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul III 2022 Față de trimestrul III 2022, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în tranzacții imobiliare (10,27%), construcții (9,53%), activități profesionale, științifice și tehnice (7,15%), transport și depozitare (7,12%), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (7,11%).

 

Cea mai mare scădere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învățământ (-21,27%), ca urmare a creșterii timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activități în trimestrul al IVlea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului școlar).

La o distanță considerabilă s-a situat administrația publică unde s-a înregistrat o scădere cu 4,11% a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare).

 Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe1 (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 2,78%, iar cea a cheltuielilor indirecte1 (non-salariale) cu 3,26%.

 

Trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în tranzacții imobiliare (19,95%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (19,93%), respectiv în hoteluri și restaurante (18,11%). Față de perioada analizată, o ușoară diminuare a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învățământ (-0,41%).

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe1 (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 11,21%, iar componenta cheltuielilor indirecte1 (nonsalariale) cu 11,60%.

 

Sursa: insse.ro

Contor: 182 afișări

Gîlcă Costel, 7 martie 2023 08:56

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner