s Lista localităților unde, din cauza poluării, se poate ieși mai repede la pensie va fi extinsă
9 Martie 2023

Lista localităților unde, din cauza poluării, se poate ieși mai repede la pensie va fi extinsă

Persoanele care au locuit vreme de cel puțin 30 de ani în zonele poluate, conform legii, pot beneficia de ieșirea la pensie cu doi ani mai devreme, fără a suferi vreo penalizare. 

Legea este deja în vigoare pentru mai multe localități, dar acum, prin patru proiecte diferite, lista localităților a fost extinsă. 

Primul proiect de lege adoptat luni de Senat prevede că celor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani li se vor alătura și locuitorii din Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din județul Arad. În plus, după cum stabilește un amendament introdus la Senat, în listă va fi inclus și municipiul Pitești din județul Argeș, conform Avocatnet.ro.  Se dorește introducerea localităților amintite în lista celor care dau dreptul la o pensionare mai rapidă, deoarece zonele respective au fost poluate de activitățile ce au presupus extracția, prelucrarea sau utilizarea de amoniac și derivate, de plumb, sulf, azot, fosfor, zinc, mangan, clor.  Un al doilea proiect legislativ a fost adoptat luni de senatori, prin acesta propunându-se introducerea în lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat a altor opt localități. Acestea sunt Băiuț, Cavnic, Cicârlău, Desești, Satulung, Șișești, Remetea Chioarului și Copalnic Mănăștur din județul Maramureș. "Studiile efectuate în aceste zone arată că speranța de viață este cu 6 - 10 ani mai scăzută decât media națională (din cauza poluării - n. r.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se programele de depoluare", spun inițiatorii. Cel de-al treilea dintre proiecte stabilește introducerea în lista localităților poluate de unde se poate ieși mai repede la pensie a localităților Bistra și Sălciua din județul Alba, Comănești, județul Bacău și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.

Al patrulea proiect de lege adoptat de senatori (cu doar câteva zile înaintea celor trei amintite) vizează modificarea listei ce apare în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări. Propunerea prevede introducerea în lista localităților poluate unde se poate ieși mai repede la pensie a municipiului Codlea, din județul Brașov.

 

 

Sursa: dcnews.ro

Contor: 143 afișări

Gîlcă Costel, 9 martie 2023 07:48

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner