Un lider sindical de la CE Oltenia anunță că, în condițiile reducerii producției de energie, salariile vor fi înghețate sau chiar diminuate, potrivit RTV.net.
Salarii reduse la CE Oltenia din cauza PNRR. Potrivit proiectului de buget prezentat, săptămâna trecută, liderilor sindicali, Complexul Energetic Oltenia ar urma să producă, în acest an, mai puțină energie. În acest context, Nicu Bunoaica susține că societatea nu-și va permite să plătească salariile angajaților.
“Am înțeles că le-a spus că se va merge pe 6,7 terawați. Deci, acest complex va merge pe avarie. Acum, să văd de unde Jan Popescu mărește salariile cu sute de lei, poate le dublează. Oamenii ăștia nu sunt conștienți că energia care se va produce în acest an va fi mai mică cu 12 terawați. Mergeam pe 14, atunci puteam mări salariile cu câteva sute de lei, dar acum, probabil, salariile se vor îngheța clar, dar va fi nevoie de restructurări. Adică, nu poți să acoperi din acest buget salariile cu 6,7 terawați. Clar vor pleca mii de oameni, dacă vor rămâne 4-5 000. Să ne gândim că este la jumătate față de anii trecuți stabilită producerea de energie. Nu pot să țină oamenii, de unde îi plătește? Administrația își va pune în aplicare planul de restructurare, este clar. Sindicatele pun paie pe foc, spun că se vor lupta și se vor pomeni cu nimic. Sunt sigur că nu le vor da nimic. Doar ca salariile să rămână înghețate, dar cu restructurări masive”, spune liderul sindical.
Nicu Bunoaica este convins că guvernul va debloca, pe 14 martie, Legea nr.197/2021 de reducere a vârstei de pensionare în minerit și energie, care permite pensionarea la 52 de ani. O decizie în acest sens ar urma să fie dată de Înalta Curte de Casație și Justiție. În opinia sa, cei 1600 de noi angajați anul trecut vor fi primii care vor părăsi compania în acest an.
Pe lângă majorarea lefurilor, unii sindicaliști cer și eliminarea unor discriminări în actualul sistem de salarizare din cadrul CE Oltenia. Liderul FNME nu consideră că e necesară o nouă grilă de salarizare în cadrul companiei, ci mai degrabă o ierarhizare mai bună a meseriilor.
“Sunt foarte multe meserii calificate plătite la nivelul meseriilor mai puțin calificate. Spunem treaba asta managementului companiei de vreo 2 ani. Sper să se aplece asupra problemei, să motiveze oamenii”, spune Dumitru Pârvulescu.
Potrivit planului de restructurare a CEO, în acest an, vor trebui concediați 3000 de angajați, liderul FNME speră ca mare parte din ei să plece acasă prin pensionare. “Sper ca politicul să clarifice problema legii de reducere a vârstei de pensionare”, a conchis Dumitru Pârvulescu.
Comentarii