s Lipsa de muncitori este din ce în ce mai mare în Italia
17 Martie 2023

Lipsa de muncitori este din ce în ce mai mare în Italia

 

O țară renumită pentru frumusețea sa, se confruntă cu o lipsă acută de angajați, deși autoritățile sunt dispuse să le ofere chiar și 3.000 euro pe lună. Este vorba despre minunata Italie care duce o lipsă mare de chelneri, barmani și bucătari, riscând să rămână, de asemenea, și fără salvamari.

Se apropie sezonul de vară și odată cu el, vin sărbătorile, vacanțele, dar din păcate, există o lipsă de muncitori în companiile de turism. Printre cele mai solicitate profiluri se numără bucătari, barmani, pizzari și chelneri, dar nu numai.

 

În această situație paradoxală se află companiile din turism, care spun că le va fi imposibil să gestioneze vârfurile de activitate și se vor alege cu pierderi mari în cifra de afaceri pentru acest an.

 

Printre soluții ar fi ca pensionarilor și studenților să li se ofere  posibilitatea de a ocupa locuri de muncă temporare cu scutire totală de taxe.

Pentru Stefano Battistoni, proprietarul unei firme din Cesenatico care oferă serviciul de salvare, salvamarii lucrează în cooperative pe mai multe plaje cu salarii cuprinse între 1.800 de euro net pe lună pentru începători și 3.000 pentru seniori. Dar este încă greu să găsești oameni dornici să lucreze. Apoi, orele suplimentare sunt plătite cu 30% mai mult.

Proprietarii unităților din Cagliari sunt conștienți de acest lucru, deoarece și anul acesta vor trebui să se confrunte cu lipsa salvamarilor și a lucrătorilor sezonieri. Există îngrijorarea că turnurile de la malul mării rămân goale. Iar problema care stă la baza lipsei salvamarilor nu ar fi legată de salarii sau de contracte-fantomă, așa cum s-ar putea crede.

 

Nu se mai găsesc nici spălători de vase în Italia

Profilurile sunt pentru 2,6% din profesiile de înaltă specializare, 81,5% din profesiile calificate, 1,3% dintre lucrătorii de specialitate și 14,6% dintre profesiile necalificate.

 

Dar sunt cele mai greu de găsit, în special hamali, ospătari simpli, săltători de vase și curățători. Pentru un simplu chelner se începe de la 1.560 de euro pe lună, pentru bucătarul șef sau barmanul șef începem de la peste 1.740 de euro pe lună, la fel și pentru un prim portar, scrie italiaatavola.net.

 

Sursa: evz.ro

Contor: 22 afișări

Gîlcă Costel, 17 martie 2023 08:16

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner