s Ministerul Apărării propune ca și personalul civil să fie încadrat la condiții de muncă deosebite și speciale
21 Martie 2023

Ministerul Apărării propune ca și personalul civil să fie încadrat la condiții de muncă deosebite și speciale

Ministerul Apărării Naționale a pus în consultare publică un proiect de act normativ inițiat și elaborat de instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, în scopul creării cadrului normativ care să permită încadrarea activității personalului civil din propriile instituții în condiții de muncă deosebite și speciale.

 

Potrivit unui comunicat al MApN, citat de Agerpres, propunerea legislativă vizează crearea dreptului personalului civil care își desfășoară activitatea în instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională de reducere a stagiului de cotizare la sistemul public de pensii realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale prin acordarea de perioade suplimentare la calculul vechimii în muncă, în vederea pensionării, conform prevederilor aplicabile personalului militar, respectiv polițiștilor.

„În prezent, personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională își desfășoară activitatea în unități militare, în aceleași locuri de muncă și împreună cu personalul militar, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

Spre exemplificare, potrivit prevederilor art. 43 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, personalul Ministerului Apărării Naționale este format din personal militar și personal civil”, se arată în comunicat.

Totodată, precizează sursa citată, personalul civil din unitățile militare este încadrat în funcții contractuale sau în funcții publice și exercită aproape toate profesiile și meseriile existente la nivel național. „Organizarea structurilor militare pe timp de pace presupune, cu excepția subunităților luptătoare, entități organizatorice în care sunt prevăzute atât funcții militare, cât și funcții civile, în cadrul cărora activitățile se desfășoară în echipe mixte, formate din personal militar și personal civil”, explică MApN.

Conform ministerului, adoptarea acestei inițiative legislative va contribui direct la creșterea performanței profesionale a personalului civil care desfășoară activități împreună și în aceleași condiții cu personalul militar și polițiștii, printr-o motivare corespunzătoare cerințelor impuse de locul de muncă și activitățile desfășurate în instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională și la creșterea eficienței organizaționale, prin întărirea coeziunii microstructurilor mixte din punct de vedere al statutului personalului care le compun.

Aceste rezultate preconizate au ca efecte directe și benefice asigurarea bunei funcționalități și operativității instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională și îndeplinirea în condiții de performanță a misiunilor și obiectivelor lor, se menționează în comunicatul citat.

 

Sursa: digi24.ro

Contor: 94 afișări

Gîlcă Costel, 21 martie 2023 08:30

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner