s Acord în domeniul securității sociale între România și Statele Unite ale Americii
24 Martie 2023

Acord în domeniul securității sociale între România și Statele Unite ale Americii

România și Statele Unite ale Americii au semnat astăzi, la București, un  Acord în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, cu scopul de a proteja  drepturile de pensie ale lucrătorilor români și americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalității de tratament și în spiritul reciprocității.

Documentul semnat de  Ambasadorul SUA în România, doamna Kathleen Kavalec, și de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, domnul Marius-Constantin Budăi, permite posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât și în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

Acordul conține, de asemenea, dispoziții privind exportul pensiilor, cu excepția prestațiilor speciale necontributive în bani, în cazul României, pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată.

Documentul se referă inclusiv la stabilirea legislației aplicabile pentru evitarea dublei contribuții de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale.

În ceea ce privește detașarea lucrătorilor pe teritoriul celor două state, documentul prevede exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați și clarifică procedurile administrative în acest sens, cu scopul de a proteja atât lucrătorii, cât și angajatorii.

Acordul în domeniul securității sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

După semnare, Acordul urmează să fie ratificat prin lege de către Parlamentul României.

 

Sursa: mmuncii.ro

Contor: 92 afișări

Gîlcă Costel, 24 martie 2023 08:15

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner