s Piața muncii din Polonia și Ungaria începe să resimtă impactul crizei economice
27 Martie 2023

Piața muncii din Polonia și Ungaria începe să resimtă impactul crizei economice

Criza costurilor de trai îi îm­pinge pe polonezi să-și ia un al doilea loc de muncă, potrivit Notes from Poland. Cu inflația la cel mai ridicat nivel dintr-un sfert de secol, polonezii nu numai că-și strâng cu­reaua, dar caută de asemenea să-și crească veniturile solicitând creșteri salariale, alegând locuri de muncă mai bine plătite și în multe cazuri luându-și un al doilea loc de muncă.

Un sondaj recent publicat de IBRiS pentru Santander Consumer Bank a găsit că 17% dintre polonezi și-au asigurat un al doilea loc de mun­că ca reacție la criza costurilor de trai. Între timp, 13% spun că au pri­mit o majorare salarială, în timp ce 8% au încercat să obțină una, dar nu au reușit. Alți 9% și-au schimbat lo­cul de muncă cu unul mai bine plătit.

Majoritatea polonezilor, 70%, con­sideră însă că situația lor finan­ciară s-a deteriorat în ultimul an, un procent semnificativ în creștere de la 50% în primăvara anului trecut. În acest an, doar 11% spun că au văzut o îmbunătățire a situației financiare, comparativ cu 15% anul trecut.

Pe de altă parte, așteptările lega­te de majorări salariale erodează dis­ponibilitatea companiilor din Polo­nia de a face noi angajări, scrie Budapest Business Journal.

 

„Piața muncii începe să resimtă încetinirea economică. Un declin al numărului de angajați în această pe­rioadă a anului a fost înregistrat ulti­ma dată în 2015, și chiar și în timpul pandemiei sectorul corporate a făcut angajări. În același timp, presiunea pentru creșterea salariilor continuă, fapt strâns legat de inflația ridicată“, arată Monika Kurtek, economist-șef la Bank Pocztowy.

În Ungaria, rata șomajului a continuat să crească în februarie, notează Portfolio.

Rata șomajului a fost de 4%, ceea ce corespunde cu 196,000 de șomeri. În același timp, principalul indicator, media mobilă pe trei luni, a continuat să crească, atingând 4,1% în de­cem­brie-februarie.

 

Între timp, rata ocupării forței de muncă a scăzut față de lunile pre­ce­dente, ceea ce indică faptul că și piața muncii a fost afectată de recesiunea economică.

Ultima dată când rata șomajului a fost atât de mare a fost în prima jumă­tate a anului 2021, potrivit lui Peter Virovacz, economist-șef la ING Bank.

Acesta arată că șomajul ar putea crește și mai mult în lunile următoare, deoarece economia maghiară se află în recesiune.

 

O altă sursă de creștere a șomajului este aceea că, în mediul cu inflație ridicată tot mai mulți oameni ies din inactivitate și încep să-și caute un loc de muncă. Deoarece aproximativ jumătate dintre companii au dispus înghețarea numărului de angajați în situația economică actuală, aceștia nu își pot găsi imediat un loc de muncă, așa că ridică statisticile oficiale ale șomajului, arată economistul ING Bank.

În contextul actual caracterizat de inflație ridicată, lanțul de retail maghiar EcoFamily a implementat o creștere a salariilor cu 20% peste inflație.

 

Sursa: zf.ro

Contor: 207 afișări

Gîlcă Costel, 27 martie 2023 08:30

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner