s În 2022 numărul mediu al locurilor de muncă vacante a fost de 45.000. Cele mai multe au fost în administrația publică
30 Martie 2023

În 2022 numărul mediu al locurilor de muncă vacante a fost de 45.000. Cele mai multe au fost în administrația publică

În anul 2022, numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost de 45,1 mii, în creștere cu 2,4 mii față de anul anterior, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică.

În anul 2022, cele mai mari rate medii anuale ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (1,76%), în distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de

decontaminare (1,59%), respectiv în activități de spectacole, culturale și recreative (1,50%). În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape o pătrime din numărul mediu anual al locurilor de

muncă vacante (11,1 mii locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuală de 1,02%.

Sectorul bugetar a deținut 23,0% din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în administrație publică (4,8 mii locuri vacante), urmate de sănătate și asistență socială (4,2 mii locuri vacante), respectiv învățământ (1,4 mii locuri vacante). La polul opus, cele mai mici valori ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activități de servicii (0,25%), respectiv în industria extractivă (0,27%).

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai scăzute valori în tranzacții imobiliare, alte activități de servicii și industria extractivă (0.1 mii locuri de muncă vacante pentru fiecare în parte).

Astfel, față de anul anterior, în 2022, cele mai semnificative creșteri ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au regăsit în intermedieri financiare și asigurări (+0,47 puncte procentuale), respectiv activități profesionale, științifice și tehnice (+0,43 puncte procentuale). În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creșteri s-au observat în industria prelucrătoare (+1,8 mii locuri vacante), urmate de activități profesionale, științifice și tehnice, respectiv transport și depozitare (+0,7 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

 

La polul opus, cele mai semnificative scăderi, atât în ceea ce privește rata medie anuală, cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au regăsit în sănătate și asistență socială (-0,50 puncte procentuale, respectiv -1,7 mii locuri vacante), respectiv în administrație publică (-0,26 puncte procentuale, respectiv -0,8 mii locuri vacante).

 

Sursa: zf.ro

Contor: 161 afișări

Gîlcă Costel, 30 martie 2023 08:27

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner