Peste 30 la sută din inspectorii muncii au fost demiși, în urma unei ample reforme a instituției, anunță ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul unui podcast ZdCe. Oficialul susține că „evaluarea a fost bazată strict pe performanță și integritate” și că zvonurile precum că în fruntea Inspecției va fi pusă o persoană din PAS nu corespund realității.
„Am pornit o reformă profundă a Inspecției Muncii. Noi am fortificat mandatul acestei instituții de a depista și a lupta cu munca informală. Am evaluat toate persoanele din această instituție, cele care nu au dat dovadă de performanță de-a lungul anilor, nu au dat dovadă de integritate nu se mai regăsesc în instituție”, a declarat Alexei Buzu.
Ministrul a confirmat că mai mulți inspectori din cadrul instituției au fost demiși: „Noi am avut o metodologie, un sistem de evaluare, am luat ultimii ani, am văzut câte controale au fost, cu ce s-au soldat, care a fost motivația acestora, dacă acești inspectori nu mai au alte afaceri care sunt legate de misiunea și mandatul Inspecției Muncii, am mărit salariile. În curând vom iniția un efort de recrutare a inspectorilor noi, am modificat modalitatea de evaluare a riscurilor…”
„Fiecare inspector va fi echipat cu bodycam, vom procura drone și vom avea o inspecție a Muncii modernă, curată și eficientă. În câteva luni vom numi la conducerea acestei instituții o persoană competentă, integră”, a mai adăugat Buzu.
Revenind la numărul persoanelor demise de la Inspecție, ministrul a precizat: „Nu cunosc cifra finală, dar cred că cel puțin ⅓ au plecat. Evaluarea a fost bazată strict pe performanță și integritate. Am auzit în spațiul public că și aici vor să pună oameni din partid. Noi ne-am asumat un risc de credibilitate foarte mare cu această reformă, pentru că vrem să arătăm că în Moldova anului 2023 poți crea o instituție curată, eficientă și modernă. Interesul nostru este anume de a găsi persoane competente, integre și devotate acestei misiuni”.
În cadrul aceluiași podcast, Buzu a venit cu precizări, în contextul nemulțumirilor exprimate de societate, cu privire indexarea pensiei cu doar 15%, din 1 aprilie. „Din 2021 până în prezent, toate modificările pe sistemul de pensie au dus la creșterea atât a pensiei minime, cât și a pensiei medii, așa încât noi am protejat puterea de cumpărare a pensionarilor. Spre exemplu: la începutul acestui an, pensia minimă a crescut cu 92% cumulativ, în 2021-2022, de la 1112 lei la aproximativ 2000 lei. La 1 aprilie curent ea va crește cu încă 15%, ca indexare”, a subliniat ministrul.
Mai mult, Alexei Buzu susține că de când a preluat funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale, tatăl său îl întreabă frecvent ce va fi cu pensia sa: „El a fost agricultor, primar, sindicalist și are o pensie care nu crede că este adecvată, pe potrivă”.
Sursa: unimedia.info
Comentarii