Din orice perspectivă am privi, acest protest a fost un eșec lamentabil al UNBR. Când organizezi un protest în 30 de ani, te aștepți că acesta să fie impecabil organizat, să fie vizibil și să aibă un mesaj clar și coerent. Protestul a eșuat în toate direcțiile: (i) de organizare, (ii) de vizibilitate și (iii) de mesaj transmis publicului.
A. Eșec organizatoric
Senzația mea este că, după ce a fost semnată decizia de protest, cei de la UNBR și-au aprins trabucul, au turnat whisky în pahare și au exclamat: „Doamne, cât am putut să muncim” și au ciocnit fericiți paharele de whisky.
Realitatea a fost însă contrară:
1. La instanțele de judecată NU a ajuns Decizia de informare cu privire la protest, astfel încât au fost cazuri în care se căuta Decizia pentru a exista proba materială a Deciziei UNBR privind protestul – atât de firesc, de natural să trimiți la toate instanțele un email de informare la care să atașezi Decizia;
2. La majoritatea avocaților NU a ajuns nicio informare oficială cu privire la modalitatea de protest: deși mă consider un avocat informat mediu, deși am intrat pe site-ul UNBR, NU am găsit informații concrete cu privire la modalitatea de a protesta;
3. Procentul avocaților care au aderat la protest a fost mic și foarte mic, apreciez că sub 10% dintre avocați au solicitat termen (la completul meu, din 27 de poziții doar eu și încă un coleg am cerut termen ca urmare a respectării deciziei UNBR).
Personal m-aș fi așteptat ca la fiecare instanță să existe un avocat care să împartă banderole albe/albastre/verzi colegilor avocați, pentru a exista o formă vizibilă a protestului sau măcar o simplă foaie în care să scrie o minimă informare cu privire la protest!
În ceea ce privește Adeverințele, care s-ar fi eliberat pentru a se face dovada Protestului, personal nu am văzut niciuna, însă am auzit că trebuie să mă deplasez eu la sediul Baroului să le ridic. Este de forța evidenței inconvenientul de a deplasa 10 000 de avocați din Baroul București să ridice o adeverință.
Nu am înțeles de ce nu au fost folosite căile de comunicare cunoscute: email, SMS, pentru a informa avocații cu privire la deciziile organizatorice?
Poate pentru că, în realitate, în afară de semnarea Deciziei nu a mai existat altceva.
B. Eșec mediatic complet
Protestul nu a avut vizibilitate media.
Dacă nu exista organizarea spontană a avocaților din Baroul București de a protesta pe scările Curții de Apel București, la nivel media NU exista nicio imagine cu privire la protest.
Am urmărit pagina UNBR cu privire la protest și cei care au preluat știri au fost: bistrițeanul.ro, botoșăneanul.ro, antena 3 Pitești, crișana.ro, eBihoreanul.ro, ZiarulUnirea.ro și ...... cam atât! (https://www.unbr.ro/din-activitatea-barourilor/)
Dacă un protest al avocaților în ultimii 30 de ani atrage doar presa marginală, este de forța evidenței că eșecul este lamentabil.
C. Eșec cu privire la mesajul transmis
În primul rând mesajul transmis de UNBR NU plasează corpul avocaților acolo unde îi este rolul: partener egal în aflarea adevărului!
Mesajul îl plasează în zona marginală, sub magistrați, pe care nu dorește să îi deranjeze!
Avocatul este PARTENER EGAL în aflarea adevărului. Fără avocați, care fac munca de cercetare, judecătorul singur NU poate afla adevărul!
Așadar NU există o superioritate a magistratului asupra avocatului în actul de aflare a adevărului, ci doar o ultimă decizie la munca depusă de avocat!
Ca să citez o lozincă strigată pe scările Curții de Apel București: „Fără avocat nu ești apărat”, iar mai departe: „Doar cu procuror tu ești arestat!”, avocatul are rol de partener egal în aflarea adevărului și de contabalansare împotria puterii procurorilor.
În esență Protestul NU a avut un mesaj, coerent, simplu astfel încât să fie perceput ca un tot unitar. Mesajul este împrăștiat, este imposibil de identificat ușor simplu, printr-o singur frază, un mesaj care să rămânăîn mintea oricărei persoane. Lista revendicărilor a fost atât de lungă și de vagă, încât foarte probabil sub 1% din avocați reușesc să reproducă motivele Protestului. O colegă era convinsă că protestul vizează creșterea CASS-ului.
Concluzie:
Ca avocat specializat în dreptul muncii, am participat la organizarea multor acțiuni colective, de la proteste la greve, și cu această experiență în spate pot spune: Protestul avocaților organizat de UNBR a fost un eșec lamentabil din punct de vedere organizatoric!
Indiferent de constrângerile politice cu privire la amploarea manifestării avocaților, indiferent de constrângerile de poziționare a avocaților în această mișcare, unică din cunștințele mele, din punct de vedere organizatoric a fost un eșec lamentabil.
Felicitări avocaților din București care s-au strans ad hoc pe scările Curții de Apel București și au reușit să creeze o imagine a mișcării de Protest a avocaților: Fără avocați, nu sunteți apărați!
Comentarii