s Anchetă Wall-Street: Practica demisiilor în alb. Ce spun specialiștii în dreptul muncii din cadrul SCPA Costel Gîlcă & Răzvan Vasiliu?
28 Iunie 2012

Anchetă Wall-Street: Practica demisiilor în alb. Ce spun specialiștii în dreptul muncii din cadrul SCPA Costel Gîlcă & Răzvan Vasiliu?

Cotidianul online de business wall-street.ro a realizat un amplu articol pe tema neregulilor care afectează angajații de la cafeneaua Gradina Verona, în urma unor sesizări făcute de foști angajați. Demisii semnate “in alb” inca de la angajare ce conduc la abuzuri ale managementului asupra angajatilor, zile de concediu luate fortat sau ore suplimentare neplatite care depasesc cu mult cele inscrise in contractele de angajare sunt doar cateva dintre principalele probleme.

Cafeneaua opereaza la capacitate maxima in timpul verii si primaverii, perioada in care sunt angajati in special tineri si tinere pe pozitii de bucatari si ospatari. Mare parte dintre ei, asa cum se intampla la majoritatea teraselor, sunt studenti sau elevi care vor “sa stranga un ban” pe timpul verii, daca nu si pe o perioada mai lunga.

Semnarea demisiei in alb e o conditie fara de care esti angajat, a subliniat un fost angajat. "Ti se spune la interviu ca asa e politica firmei, ca au nevoie de demisia in alb pentru ca sunt multi care se angajeaza si nu mai vin. In felul acesta spun ei ca ar rezolva genul acesta de probleme, dar nu e deloc asa. Cat timp am fost angajat acolo nu a plecat nimeni dupa angajare fara sa i se spuna de catre unul din sefii de tura «Alex (Lup - n.r.) a zis sa pleci acasa, nu mai vrea sa colaboram». De fiecare data cand intrebi de ce un anumit lucru este in neregula ti se spune «Asa vrea Alex, noi nu avem ce sa facem. Daca nu-ti convine situatia, poarta e acolo!» Eu cred ca tocmai pentru asta se lucreaza cu demisia in alb, ca sa te poata da afara la orice chestiune minora", considera el.

Ce spun avocatii specialisti in Dreptul Muncii?

Semnarea demisiei in alb este, conform avocatului Costel Gilca, “nelegala, fiind un viciu de consimtamant”.

Orele de munca suplimentare reprezinta, de asemenea, “un alt abuz al angajatorului prin incalcarea atat a programului normal de munca de 48 de ore inclusiv orele suplimentare, cat si pentru neplata orelor suplimentare. In acest caz, angajatii fie se adreseaza Inspectiei Muncii fie Instantei Judecatoresti pentru obligarea angajatorului la plata orelor suplimentare”, considera domnul Gilca.

Tot el subliniaza ca este complet ilegal ca o zi de concediu sa fie considerata ca reprezentand mai mult de 24 de ore. “Este un abuz al angajatorului care trebuie semnalat Inspectiei Muncii”.

Intrebat in ce masura este legal sa fii obligat(a) de angajator sa iti iei concediu fortat intrucat respectiva firma este in imposibilitate, pe moment, de a functiona la capacitate maxima (cum sunt zilele ploioase in cazul teraselor in aer liber – n.r.), avocatul a precizat ca “In masura in care salariatul mai are zile de concediu, trimiterea salariatului acasa este o solutie, la limita legala, cu conditia de a respecta ca cel putin zece zile de concediu sa poata sa ii fie acordate consecutiv”.

În plus, avocatul Razvan Vasiliu a subliniat că “In Romania "demisia in alb" solicitata de catre angajatori salariatilor este o realitate. De obicei, o astfel de practica este folosita de micii angajatori, pentru angajatii necalificati. In conditiile in care legislatia muncii este extrem de formalista atunci cand se pune problema incetarii raporturilor de munca (fie disciplinar, fie pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, etc) unii dintre angajatori utilizeaza o astfel de practica pentru a se pune la adapost de eventualele complicatii care s-ar putea ivi in cazul unei concedieri”.

Demisia reprezinta actul unilateral de vointa al salariatului prin care acesta doreste incetarea raporturilor de munca. Fiind vorba despre vointa sa, angajatorul este obligat numai sa ia act de demisie, gestul salariatului netrebuind sa fie motivat in vreun fel.

“O astfel de demisie semnata de catre salariat poate fi folosita oricand de catre angajator si, fata de terti, reprezinta actul care demonstreaza vointa salariatului de a inceta raporturile de munca”, explica Vasiliu avantajele ilegale ale angajatorilor.

Pe de alta parte, procedura anularii unei demisii in alb este anevoioasa si necesita timp.

In primul rand, o astfel de demisie poate fi contestata numai dupa momentul utilizarii ei de catre angajator. Singura instanta competenta sa constate nulitatea unui astfel de act este instanta de judecata, in urma unui proces, litigiu in care, desi sarcina probei revine angajatorului fiind vorba despre o procedura speciala, salariatul va trebui sa demonstreze judecatorilor vicierea consimtamantului sau ca urmare a semnarii unei demisii in alb, la angajare.

“Or, o astfel de demonstratie cu greu poate fi produsa, salariatul fiind in imposibilitate e a demonstra vicierea consimtamantului - aceste demisii in alb se completeaza si se semneaza intre angajat si angajator, fara martori”, spune avocatul.

Acesta este si motivul pentru care extrem de rar instantele de judecata dau castig de cauza salariatilor in spete de acest gen.

“Intrucat este extrem de greu (aproape imposibil) de demonstrat practica angajatorilor care solicita «demisii in alb», riscurile la care acestia sunt supusi sunt aproape inexistente”.

“In ceea ce priveste orele suplimentare prestate peste programul de lucru, si aceasta practica este frecvent intalnita, neexistand niste parghii reale, legale, care sa contabilizeze sau sa monitorizeze timpul efectiv de munca al salariatilor, condicile de prezenta intocmite de catre angajator consemnand in general numai timpul normal de munca al angajatilor. Chiar daca un salariat presteaza munca peste programul normal de lucru, munca prestata de el nu poate fi apreciata ca fiind munca suplimentara. Pentru ca munca prestata peste programul normal de lucru sa fie considerata munca suplimentara, potrivit Codului muncii, este necesar pe de o parte sa existe o solicitare din partea angajatorului si, pe de alta parte, acceptul salariatului de a presta munca suplimentara”, subliniaza avocatul.

Daca unul dintre aceste doua elemente lipseste, munca prestata peste programul normal de lucru nu reprezinta munca suplimentara.

“Din pacate multi angajatori nu evidentiaza munca prestata peste programul normal de lucru in acest mod evitind sa plateasca salariatii pentru intreaga munca prestata si acordarea de timp liber platit pentru munca suplimentara sau acordarea sporului pentru munca suplimentara prestata ce nu a fost compensata cu timp liber platit”, mai spune el.

Din fericire pentru salariati, munca prestata peste programul normal de lucru poate fi probata mai usor in instanta, dovada putandu-se face prin orice mijloc de proba inclusiv prin martori care, ar putea demonstra solicitarea prestarii muncii suplimentare de catre angajator si prestatia efectiva a salariatului.

“Nu putine au fost cazurile in care angajatii au obligat prin intermendiul instantei pe angajator sa achite contravaloarea muncii prestate suplimentar si a sporului pentru aceasta munca prestata”, conchide avocatul Razvan Vasiliu, specialist in Dreptul Muncii.

(Sursa: Wall-Street.ro)

Contor: 2259 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 28 iunie 2012 07:59

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
Burebista spunea,
26 noiembrie 2013, 12:07

Buna ziua,
Lecturind articolul dumneavoastra am retinut in mod principal -Demisia in Alb-,Solutia care se poate da pentru evitarea fraudarii intereselor angajatului este de propunere de lege ferenda astfel:In cazul demisiei se va lua un formular special(imperativ doar de catre angajat) cu stampila de la ITM sau o institutie a STATULUI.Formularul este valabil 24 de ore de la data ridicarii lui de catre angajat.

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner