Medierea in raporturile de munca si bunul-renume
Mediatorul reprezinta profesionistul care gestioneaza situatiile conflictuale indiferent de zona unde acestea se nasc.
Dreptul muncii genereaza o paleta variata de dispute care se pot stinge prin mediere, dispute intre marile entitati, sindicate versus patronate, dar si entitatile individuale (angajat versus angajat si angajat versus angajator).
Disputa reprezinta, fundamental, o incompatibilitate la nivel de relatie creata intre partile implicate, deficienta generata de insuficienta resurselor si de opinii diferite bazate permanent pe o suma de factori ce activeaza reactii inadecvate, parazitand comunicarea constructiva.
Plecand de la premiza expusa anterior, mediatorul devine catalizatorul reactiei, indrumand participantii la disputa prin toate etapele acesteia, consumand resursele generatoare de conflict.
Conflictele de munca raman in tiparul expus, avand izvoarele in cumulul de perceptii ce se inmagazineaza de ambele parti si care genereaza situatii tensionate prin lipsa satisfactiilor reciproce.
Astfel, mediatorul poate asigura gestionarea eficienta a unei negocieri contractuale dintre angajat si angajator, intelegerea identificata in mediere concretizandu-se intr-un act aditional la contractul de munca si poate realiza un cadru optim in care reprezentantii a doua entitati (sindicate – patronate) pot concretiza un plan de restructurare sau de reorganizare ce imbraca forma unui acord de mediere.
Medierea reprezinta modalitatea alternativa de solutionare a unei dispute prin care partile aflate intr-un conflict isi pot identifica solutiile proprii, in prezenta facilitatorului care se regaseste in persoana mediatorului, in conditii de deplina confidentialitate.
Avantajele imediate ale procedurii de mediere sunt reprezentate de: multitudinea de potentiale solutii identificate chiar de parti, care au posibilitatea sa isi adapteze atitudinile una fata de cealalta chiar in timpul sedintei de mediere, in mod flexibil si fara constrangerile formalismului din instanta de judecata; rapiditatea gestionarii resurselor si identificarii de optiuni; cresterea eficientei prin economii reale de timp, bani si stres.
Pentru angajatori, o importanta deosebita o reprezinta pastrarea imaginii si a notorietatii, dar si a reputatiei prin gestionarea informatiilor publice. In acelasi timp, este de subliniat reducerea considerabila a incarcaturii emotionale si financiare asupra angajatilor, in cadrul acestei proceduri flexibile, unde nevoile partilor sunt mai presus de criteriile sablonate ale societatii in ansamblu.
Indiferent de rezultatul medierii, un atu determinat in alegerea procedurii de mediere il constituie pastrarea relatiilor si mentinerea unui climat optim pentru dezvoltarea unor raporturi viitoare intre partile angrenate intr-o disputa.
Ca si coordonator al Scolii de Formare FMMM Romania, pot confirma calitatea inalta de pregatire a mediatorilor care parcurg programa de curs, dar si calitatea inalta a serviciilor de mediere pe care le oferim clientilor nostri in cadrul Asociatiei Mediatorilor STARS, servicii bazate pe o pregatire superioara si 10 ani de experienta.
Formatorii din cadrul scolii, pregatiti de traineri americani si britanici si detinand certificari internationale, au o experienta de cca 10 ani in domeniul formarii de mediatori si medierii.
Asociatia Mediatorilor STARS constituie primul serviciu de mediere cu expunere internationala prin echipa de profesionisti care au inteles ca satisfactia profesionala reprezinta cheia succesului.
Recomandarile vin in principal din portofoliul de clienti si din relatiile de colaborare cu organizatii similare din Europa si continentul american, care ne recomanda ca profesionisti. Una din cele mai semnificative colaborari este cea cu Serviciul Federal de Mediere și Conciliere (FMCS) din Washington, DC – agentia specializata guvernamentala din SUA in solutionarea litigiilor de munca - fondata in 1947, si care deruleaza programe cu FMMM Romania inca din anul 2011.
Mugur Bogdan Mitroi
Coordonator Scoala de Formare FMMM Romania
Presedintele Asociatiei Mediatorilor STARS
Comentarii
Dvs. ati pus in discutie situatia cand partile vin pentru prima data la INFORMARE, si atunci se face informarea. Pe mine ma intereseaza situatia cand firma are 50 de litigii, vine la informare de 50 de ori ? Sa discutam putin si de aceste situatii intrucat se ajunge la un formalism excesiv - non bis in idem - operatiunea de informare este satisfacuta (cerinta legiuitorului a fost indeplinita) ca urmare nu ar mai trebui sa se ajunga la (functie de numarul de litigii, in cauza am spus 50) cate 50 - 100 de informari. Cautam o formula mai simplificata, cei care au informarea facuta o data, de doua ori, de zece ori, trebuie sa faca 100 de informari ?
Buna ziua, informarea se face in relatie cu ambele (toate) partile litigiului, in mod personalizat fata de obiectul acestuia. Apreciez ca aceasta este chiar ratiunea normei legale in domeniu. Multumesc!