
Pe 15 iunie 2013, Consiliul de Ministri italian a aprobat Decretul Lege nr. 69, publicat in Monitorul Oficial n. 50 din 21.06.2013. In baza acestui decret, Guvernul a decis reintroducerea medierii obligatorii, obligativitate ce fusese “eliminata” din mai vechiul Decret Legislativ nr. 28/2010 potrivit sentintei Curtii Constitutionale italiene n. 272/2012 care declarase medierea obligatorie neconstitutionala pe motive de forma. Care sunt noutatile pe scurt:
- este reintrodusa obligativitatea medierii in anumite materii limitativ prevazute de actul normativ.
- este prevazuta gratuitatea completa a procedurii pentru cei care ar avea dreptul la asistenta judiciara gratuita in timpul procesului.
- sunt stabilite limite maxime ale costurilor tentativei de mediere (daca nu se poate realiza medierea)
- durata procedurii de mediere este limitata la trei luni (de la 4 luni, in vechea reglementare)
- procesul verbal de conciliere devine executoriu doar daca este semnat si de avocatii care asista partile.
- magistratul are posibilitatea de a obliga partile sa apeleze la mediere chiar si in materiile in care nu este prevazuta obligativitatea acesteia.
- avocatii inscrisi in barouri sunt de drept mediatori.
Dispozitiile de mai sus, daca nu vor suferi modificari, ar trebui sa intre in vigoare dupa 30 zile de la convertirea decretului in lege.
Avocatura italiana, prin organismele reprezentative, a decis sa se opuna acestor modificari prin proteste la nivel national. Astazi, am fost informati, prin mail, de catre conducerea Baroului din Roma ca incepand cu data de 8 iulie si pana pe data de 16 iulie toti avocatii sunt invitati sa se “abtina” de la participarea la sedintele de judecata, in semn de protest fata de adoptarea Decretului-Lege intr-o materie asupra careia nu poate interveni decat Parlamentul.
Comentarii