s Nr. 0034567 - 9,25. Nu e mai elegant așa? Rezultatele la barou și INM!
12 Octombrie 2013

Nr. 0034567 - 9,25. Nu e mai elegant așa? Rezultatele la barou și INM!

Fotografie autor

S-au afișat și rezultatele la admiterea la barou. Le-am văzut și pe cele de la INM. Același même cultural!

Știm cu exactitate ce note a luat fiecare candidat. Dar oare este elegant așa?

Oare afișarea numelor și prenumelor precum și a notelor obținute respectă principiul „dreptului la viață privată”? Nota obținută la un examen, local sau național, nu este oare o dată cu caracter personal? Dacă notele nu au caracter personal atunci nu ar fi normal ca toate notele obținute de-a lungul vieții educaționale (școala primară, generală, liceu, facultate, studii postuniversitare etc.) să fie publice?

Oare notele obținute de un oarecare la examenul de admitere la INM, în profesia de avocat, la concursurile pentru ocuparea posturilor în învățământ sau alte posturi din administrația publică, sunt ele de interes public astfel încât să fie făcute publice?

Este oare normal să expunem viața privată a unui individ în public doar pentru că a îndrăznit să se înscrie la un examen?

Nu este suficient de dureroe, pentru individul oarecare, faptul că nu a trecut examenul? Trebuie să expunem nota lui comentariului/oprobiului public?

Trebuie, spre exemplu, ca angajatorul să știe că un angajat al lui a picat examenul sau că intenționa să își schimbe destinul/cariera? Cum îi va explica angajatorului că dorea să devină avocat? Înseamnă că voia să îl părăsească? De ce toate aceste discuții inutile?

În virtutea cărui principiu judecătorii și avocații, care guvernează aceste examene, fac publice numele și prenumele celor care au susținut examenul (fie că au picat sau au fost admiși)? Mă întreb oare ce or fi gândit atunci când au făcut publice datele de identificare ale persoanelor respective precum și notele aferente?

Au gândit sau au mers din reflex, din mimetism pentru că așa am fost învățați încă din scoala generală? (nu vreau sa critic, nu e treaba mea, nu vreau să spun că aș fi fost mai bun, nu cred, vreau doar să înțeleg mecanismul de gândire).

Ziarele preiau imediat nume, le vehiculează în presă, cu mai multă sau mai puțină bună credință, prezentând mai mult sau mai puțin cu acuratețe ce s-a întâmplat la examen. Opinia publică știe că o persoană a picat un examen și își formează imediat o imagine despre acea persoană sau despre instituția la care lucrează. Totul se amplifică. Dacă un candidat este o persoană publică nu poate să ascundă eșecul. Trebuie să suporte presiunea publică a acestui eșec. În virtutea cărui principiu de drept acești candidați trebuie să suporte oprobiul/presiunea publicului?

Îmi aduc aminte că încă din școala generală profesorii aduceau lucrările de control sau tezele și începeau să strige elevul și nota pe care o luase. Se aștepta cu nerăbdare atât nota fiecăruia, dar mai ales și notele celorlalți colegi.  Supărarea sau bucuria venea în raport nu doar de nota proprie, ci și de nota luată de un alt coleg.

O notă mică nu era suficientă, aceasta era însoțită de discuțiile celorlalți colegi.

Această gândire, s-a transmis, din reflex, la toate examinările, de la notele obținute la capacitate până la notele obținute la admiterea la universitate, și la diversele concursuri locale, județele sau naționale: toate sunt făcute publice.

E interesant ca notele obținute de un individ necunoscut la exemane sunt mai transparente decât actul de guvernare, decât fondurile publice cheltuite cu generozitate de guvernanți (indiferent de culoarea politică).

Avem o nonșalanță în a-i expune pe ceilalți, avem o naivitate în a prezenta eșecurile celorlalți. Avem o lipsă de înțelegere a impactului expunerii publice a vieții private a celuilalt (din perspectiva notelor obținute la examene).

Examenul de admitere în profesie nu este o competiție sportivă care să releve interesul public astfel încât rezultatul să fie public, ci este o chestiune privată care ține doar de viața mea privată.

Am crescut în această cultură a flagelării în fața celorlalți prin notele luate. La început doar în fața colegilor, adică într-un mediu restrâns, iar paradigma nu s-a schimbat, ba dimpotrivă.

Acum flagelarea pedepsirea are loc în piața publică. Prin intermediul internetului pur și simplu suntem flagelați în fața tuturor. Goliciunea noastră este arătate publicului fără ca cineva să ne fi întrebat și pe noi dacă vrem sau nu să fim arătați în public, fără să ne întrebe cineva dacă avem circumstanțe atenuante față de notele luate.

Mă întreb de ce acest même cultural cuprinde și profesiile juridice?

Reforma înseamnă în primul rând schimbarea acestui même cultural. Dar cum se poate realiza această „mutație” este o altă discuție. De altfel scopul pentru care scriu aceste rânduri nu este să propun modificări, am încetat de mult să cred în schimbare, ci doar să constat.

Să constat faptul că cei care lucrează cu noțiuni precum „dreptul la viață privată”, cei care citează în aproape toate hotărârile judecătorești jurisprudența CEDO, sau cei care folosesc în acțiunile lor citate din jurisprudența CEDO (judecători și avocați) inclusiv cu privire la „dreptul la viața privată” și la informații  private nu aplică și în practică aceste noțiuni.

Ar fi oare greu ca fiecare candidat la un examen să primească un număr de ordine, aleatoriu, iar afișarea rezultatelor să se realizeze pe baza acestor numere de ordine?

O astfel de afișare nu ar evita oare această intruziune în viața privată a fiecăruia cu privire la nota obținută, nu ar fi oare mai decent și mai elegant:

  1. Nr. 0034567 – 9,25
  2. Nr. 003468 – 3,47?
  3. etc.

Poate că în locul numelor ar fi mai elegant un număr de identificare astfel încât nota, care aparține fiecărui concurent, să fie știută numai de el, rămânând la latitudinea lui dacă dorește să facă public sau nu rezultatul obținut.

 

Este adevărat că o astfel de afișare este mult mai elegantă, însă o astfel de afișare prezintă un mare neajuns: mahalaua ar rămâne fără subiect de bârfă.

Contor: 6316 afișări

Costel Gîlcă, 12 octombrie 2013 16:42

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
Alex spunea,
12 octombrie 2013, 20:28

in SUA si in cateva state europene, notele iti vin acasa in plic :)

Radu spunea,
12 octombrie 2013, 21:26

Este cat se poate de normal sa fie publicate rezulatele la orice examen de interes general! Cata vreme institutiile in cauza au decis asa, inseamna ca vor sa-si arate transparenta deplina cu privire la procesul de examinare, adica inlaturarea oricarei suspiciuni cu privire la frauda! Cel care patrticipa la acest tip de examen are interes in aceeiasi masura sa-i fie publicat rezultatul pentru a elimina orice suspiciune care eventual ar putea sa-l defaimeze ulterior. Pe de alta parte, nu este nimeni obligat sa participe la examinare. Ambele profesii au cerinte esentiale cu privire la demnitate si buna reputatie, asa ca publicarea rezultatelor este consecinta acestor conditii.Daca un participant cu false pretentii nu obtine rezultatul dorit, atunci nici sa nu participe, iar cu privire la actuala ocupatiune trebuie sa fie supus la teste severe de catre cei care au aceasta datorie intrucat a dovedit precaritatea pregatirii sale!

Costel Gilca spunea,
12 octombrie 2013, 22:33

Radu, as vrea sa iti explic pe puncte de ce nu ai dreptate si de ce cred ca tu gresesti fundamental.
Incep prin a-ti preciza ca in toate statele occidentale universitatile nu afiseaza notele cu numele studentilot ci doar cu numarul matricol.
Acum,
1. Participarea mea la un examen nu are nici o treaba cu publicitatea numelui meu. Este o chestiune pur privata. Informatia ca eu particip la examan nu este de interes public. Daca nu e de interes public, inseamna ca este privata. Daca e informatie privata trebuie sa fie protejata.
2. Cu privire al suspiciunea de fraudare. Aici ma faci sa zambesc. Orice roman serios se indoieste de ce ai spus tu. In RO 80% din examene sunt falsificate desi toate au numele candidatilor. De altfel, e mai usor sa falsifici cand stii numele autorului, si este extrem de greu sa dai o nota mare unei lucrari care poarta un simplu numar, iar cheia acelui numar se afla la o singura persoana. In aceasta situatie sti ifoarte bine cine masluieste examenul.
3. Daca as accepta teoria ta ca cine nu e pregatit trebuie sa fie facut de ras in fata lumii pentru ca este fraier, atunci nimeni nu s-ar mai prezenta la concurs de rusine ca se face de ras. Nimeni nu stie daca va lua examnul sau nu va lua acest examen. Asadar toata lumea incerca.

In fine, daca vorbim de transparenta nu inteleg: DE CE NU AI SCRIS NUMELE TAU INTREG?:)))))

Badan Claudiu spunea,
13 octombrie 2013, 01:44

Ca fapt divers,Olanda a interzis acoperirea fetei in public,adica femeile musulmane nu mai au voie sa poarte "cagule" in public. Comparand valorile vatamate si situatiile,ajungem la concluzia ca,prin comparatie,nu suntem singurii barbari.
Intr-o alta ordine de idei,presupunand ca dumneavoastra nu folositi mecanic jurisprudenta CEDO,inseamna ca stiti caracterul relativ al acestui drept si limitarile mult mai grave acceptate de aceeasi jurispudenta,
Sa inteleg ca sunteti ipocrit si cautati aprobare din partea celor (multi) care nu au promovat?
Mergand pe o logica asemanatoare,si procesele tin de viata privata,,,

av. radu florin spunea,
13 octombrie 2013, 13:45

pt prima data de cand scriu pe acest site, nu sunt de acord cu tine, costel.
eu, dimpotriva, cand inm sau csm afisau rezultate la diverse examene ale magistratilor, care apareau cu coduri in loc de nume, criticam aceasta practica.
eu cred ca trebuie sa stim ce pregatire au oameni cu functii/profesii atat de importante, cun sunt cele de judecator, procuror, avocat, notar etc.
nu orice aparitie a numelui atrage automat incalcarea dreptului la viata privata ...

Costel Gilca spunea,
14 octombrie 2013, 21:59

@ Florin
Si daca vei vedea ca un judecator a picat anul acesta la examenul in barou dar intra la anul cu nota maxima la INM o sa te duci in instanta sa ii spui: bai ce prost esti?:))
Mergand pe logica ta ar trebui sa avem acces la toate notele pe care le-a avut in facultate si INM (cel putin).
In fine, ma intereseaza pe mine daca un judecator sa intrat cu 10 la INM daca da o hotarare absolut aberanta (in dreptul muncii, pe care nu il studieaza niciunde?)

av. radu florin spunea,
17 octombrie 2013, 09:18

doresc doar sa mai precizez ca ”Radu”, de la 21:26, nu e aceeasi persoana cu mine ... :)

Lucian spunea,
21 octombrie 2013, 13:35

Se afiseaza numele si prenumele pentru usurinta identificarii candidatilor si pentru ca acestia sa aiba acces instant la rezultate.
problema este alta ca la toate concursurile organizate la toate institutiile administratiei publice centrale si/sau locale oriunde se organizeaza concurs aceeasi practica a afisarii numelui si prenumelui si unele institutii au afisajul la strada (precum Avocatul Poporului), alte institutii gen Ministerul de Interne le afiseaza la sediul central dar din dos. Nu exista o practica unitara privind afisarea si protectia vietii private oriunde pe strazi iti poti vedea numele daca participi la concursuri la institutii publice. Despre Universitati nu mai vorbim care afiseaza notele de examinare pe ferestre la strazile centrale (univ. N Titulescu la stat etc...

Lucian Dumitrescu spunea,
21 octombrie 2013, 13:39

Dreptul la viata privata este clar incalcat in momentul in care esti functionar public, magistrat, avocat, persoana cu functie publica in sens larg. a se vedeea si declaratiile de avere ale tuturor persoanelor ce pot fi public consultate sa vezi ce avere are magistratul care te judeca, functionarul de la institutia publica, concursurile de avansare si promovare in grad profesional sunt publice. intrebare: in acest imens spatiu public mai este ceva privat? totul este public telefoane adrese mail coduri numerice persoanale ( a se vedea noul cod de procedura civila ce te forteaza sa iti faci public CNPul tau ca reclamant)

cristinel popescu spunea,
22 octombrie 2013, 12:45

Acid si in acelasi timp pe subiect, ca de obicei. Viata privata a fiecaruia trebuie sa ramana viata privata. Nota mea la un concurs trebuie sa ramana o chestiune intre mine si corector. Imi era dor sa te "aud" comentand. Imi e dor sa te si aud. Te-am sunat azi, pentru a relua colaborarea intrerupta de ceva vreme. Sper sa o putem face cat mai curand

avocat spunea,
29 octombrie 2013, 17:50

Sa luam baroul New York de exemplu. Acolo se publica liste doar cu cei care au luat, cu numele lor, fara nici un punctaj. Nu se spune insa nicaieri cine a dat si nu a luat. La noi insa se ajunge la stiri de genul Aurelian Soric a picat a n oara baroul si INMul. Asta e stire? Orice ar fi facut individul respectiv, asta e hartuire publica. Nu mai are voie omul sa incerce nimic? Daca esti mai fricos de fel? Ce te faci? Nu poti sa dai nimic pentru ca daca pici...Sau in tara asta se promoveaza spiritul spartan? Toti trebuie sa fie curajosi? Sau poate se aplica prea mult in continuare spiritul comunist, adica sa nu ai nimic de ascuns. Un articol foarte bun. Merita preluat de alte siteuri.

marian spunea,
16 noiembrie 2013, 09:43

ba nu,pt functiile publice,transparenta.
mai stiu un caz in care la contestatie s-a mai gasit ceva foi,si de la 3 si s-a ajuns la 8 si,paiiiiiiiiiiiiiiii,cine,ce,cum,care.

av. radu florin spunea,
21 noiembrie 2013, 14:05

tocmai s-a publicat lista cu rezultatele la concursul de promovare a judecatorilor si procurorilor.
voiam si eu sa vad cum s-a finalizat concursul, ce magistrati au promovat, ce judecatori vor veni/pleca de la instantele unde activez ...
ce am gasit?! - niste coduri in loc de nume.

costel gilca spunea,
21 noiembrie 2013, 15:24

E corect sa fie asa. Asa cum spuneam nu cred ca ma interesa pe mine ce nota a luat un judecator sau altul. Iti dai seama ce mai radeam de judecatorii care luasera note mici la examene?

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner