Exceptând incapacitatea de muncă, concedierea unui angajat din cauza absenței sale pe motive de boală – oricât de îndoielnice ar fi - este invalidă întrucât constituie o discriminare pe motive de sănătate, potrivit deciziei Curții de Casație franceză nr. 13 – 10773 din 6 mai 2014. Excepție face situația în care angajatorul dovedește că salariatul a prezentat un certificat medical fals sau un certificat medical primit fără drept.
În speță, o salariată, angajată în calitate de supraveghetor mai mulți ani la rând, a fost concediată din cauza absenței sale pe motiv de boală care "a luat un caracter suspect, din cauza circumstanțelor." Ea a susținut că demiterea este nulă în măsura în care constituie o discriminare pe motive de sănătate.
Curtea de Apel a decis că demiterea nu este lovită de nulitate, pentru aceasta nu a fost pronunțată din cauza stării de sănătate a angajatei, ci pentru concediile medicale abuzive. Aceasta a subliniat că reiese clar din scrisoarea de concediere că decizia se datorează faptului că perioadele de concediu medical nu sunt reale. Potrivit judecătorilor, angajata a decis, de fapt, să își ia zilele de concediu plătit care i-au fost refuzate.
Curtea de Casație a respins argumentul instanței de judecată din apel. Scrisoarea de concediere - care stabilește limitele litigiului – făcea referire la absențele salariatei pe motive de boală (în absența oricărei constatări a inaptitudinii de către medicul de medicina muncii), astfel încât rezilierea contractului este discriminatorie întrucât se baza pe starea de sănătate a angajatei.
Niciun angajat nu poate fi sancționat disciplinar sau demis din cauza stării sale de sănătate sau pe motiv de invaliditate, cu excepția situației în care incapacitatea sa de muncă este recunoscută de către medicul de medicina muncii.
Un angajat care este concediat din cauza absenței sale de la locul de muncă pe motiv de boală și a cărui incapacitate de muncă nu a fost constatată printr-un certificat medical, se poate adresa instanței de judecată pentru anularea concedierii și reintegrarea la locul de muncă.
(Sursa: Juritravail)
Comentarii