
Stimate domnule Președinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România
Stimate domnule decan al Baroului Bucuresti
În primul rand felicitari pentru alegerile în funcțiile de Președinte UNBR, respectiv Decan al Baroului București.
Apoi, trebuie să menționez că acest material a fost scris înainte de alegerile care au avut loc la nivelul Uniunii Naționale a Barourilor din Romania, însă pentru a nu fi considerat ca facand parte dintr-o eventuala susținere a vreunui candidat, am preferat să o public după aceste alegeri. Între timp evenimentele din domeniul juridic au capatat o noua dimensiune care au si o latura politica (latura ce nu ma intereseaza absolut deloc).
De mai multa vreme în spațiul public sunt dezbateri pe subiecte concrete (ca sa le plasez într-o zona de preocupare profesională), foarte puternice, legate de independenta justiției, de dreptul magistraților la liberă exprimare:
I. declarația generalului Dumbravă privind transformarea justiției în spațiu tactic pentru SRI;
II. cazul Rarinca;
III. cazul membrului CSM – Crsiti Danileț care comenteză soluțiile instanțelor;
IV. cazul președintei AMR – jud. Gabriela Baltag împotriva căreia s-a demarat procedura cercetării disciplinare pentru exprimarea unor poziții referitor la independența justiției.
Nu am vazut (sub rezerva erorii mele si aunei palide sustineri a declaratiei UNJR din partea UNBR) ca organele de conducere ale avocaților să emită vreo pozitie oficiala cu privire la aceste dezbateri publice (ma feresc sa scriu scandaluri pentru ca nu vreau să pastrez discuțiile în zona profesională).
Mi se pare însă inadmisibil ca avocații să nu aibă un punct de vedere cu privire la ceea ce se întâmpla în justiție.
Domnule Președinte, Domnule Decan avocații nu sunt dactilografe afiliate pe langa judecătorii sau tribunale, ci sunt parte integrantă a sistemului juridic. Practic avocații sunt primii interesați ca justiția sa fie independentă și imparțială. Rolul avocaților, așa cum îl înțeleg eu este acela de a participa activ la actul de justiție. Un act de justiție viciat afectează în mod direct și activitatea avocaților. Mi se pare inadmisibil ca judecătorii să apere actul de justiție, prin asociațile profesionale, (în condițiile în care principalii beneficiari ai justiției practic sunt chiar clienții noști) iar organizațiile preofesionale ale avocaților să nu aibă un punct de vedere (netru și profesional) cu privire la situația justiției actuale.
Domnule Președinte, Domnule Decan, nu este vorba de justiția din Italia sau Franța (cu titlul de exemplu) ca aceste dezbateri să nu ne afecteze, ci dimpotrivă este vorba de justiția din România, justiție ai căror actori importanți suntem (și) noi avocații ca participanti direcți la înfăptuirea justiției.
Noi nu suntem în sălile de judecată doar ca să ne aflăm în treabă, ci suntem acolo ca să înfăptuim actul de justiție alături de magistrați și la egalitate cu procurorii (apropo de procurori zilele trecute stateam la coada la registratură să depun cereri pentru clienții mei, la coadă mai era o singură persoană când a apărut cineva care s-a bagat în față spunând: sunt de la procuratură trebuie să depun acte - i-am spus că nu stiu să existe privilegii speciale pentru procurori față de avocați, apoi mi-a spus: dar colegial se poate, replicandu-i: da colegial se poate).
În campania electorală recent încheiată pentru Baroul București, cuvântul de ordine a fost să recâștigăm/redăm demnitatea avocaților.
Apreciez că această demnitate se câștigă prin luări de poziție echilibrate, neutre în problemele de importanță crucială în domeniul justiției și nu prin absența totală atunci când se dezbat astfel de probleme.
Având în vedere faptul că avocații sunt parte integrantă a sistemului juridic, având în vedere că o justiție imparțială afectează în mod direct și ireversibil interesele clienților noștri, având în vedere rolul pe care avocatul îl are în societate consider că se impune ca organele de conducere ale profesiei de avocați să emită în spațiul public un punct de vedere cu privire la situația actuală din justiție.
Justiția nu este a lor, a magistraților și/sau procurorilor ci este a societății, este a clienților noști, iar noi avem obligația de a apăra principiile fundamentale ale justiției în mod general și interesele clinetilor noștri în mod particular.
Mi se pare extrem de interesant faptul că asociațiile magistraților iau poziții ferme pentru apărarea independenței justiției, în vreme ce avocații sunt inexistenți de la aceste dezbateri.
Vreau să precizez că nu mă intereseaza conotațiile politice care se pot da cazurilor mai sus enumerate, ci mă înteresează să știu că atunci când pledez o cauză pentru clientul meu decizia o va lua judecatorul în funcție doar de constiința lui și nu în funcție de ordinele primite din zona politică sau din alte zone.
Față de cele de mai sus solicit ca UNBR și Baroul București să emită un punct de vedere cu privire la dezbaterile din spațiul public precizate amterior.
Comentarii