Profesorii care au câştigat măriri de salariu în instanţă pierd între 200 şi 500 de lei la salariu prin proiectul care le plafonează veniturile. Scad, de asemenea, salariile celor cu funcţii de conducere, care pierd 6-7%.
Noua lege de salarizare a profesorilor, pentru care coaliţia de guvernare îşi va asuma răspunderea, stabileşte sumele minime şi maxime între care pot fi încadraţi profesorii din universităţi, dar şi modul de calcul al salariilor pe care le vor primi dascălii şi personalul auxiliar din învăţământul preuniversitar. Unul dintre articolele legii arată că sumele primite de profesori rămân cele prevăzute în proiect şi nu se vor negocia sub nicio formă prin contractele colective de muncă sau prin contractele individuale. Legea precizează că salariile de încadrare cuprind şi majorarea de 15 % de anul acesta.
Dascălii vor primi un salariu brut ce va fi compus din salariul de bază, la care se adaugă şi sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi pe care le vor primi. Profesorii cu o vechime mai mică de 10 ani vor primi numai spor de solicitare neuropsihică, iar cei care au peste 10 ani vor lua, pe lângă sporul de solicitare neuropsihică, şi pe cel de stabilitate.
Sporurile vor fi cuprinse în salariu. Legea face distincţie între vechimea efectivă în învăţământ şi vechimea recunoscută. Astfel, profesorii care au predat la catedră neîntrerupt în cadrul unei şcoli sau în cadrul unui inspectorat şcolar vor avea vechime efectivă. Profesorii care nu au predat neîntrerupt, dar care fac dovada că au profesat în specialitatea înscrisă pe diploma de studii pe care o deţin, vor avea vechime recunoscută.
n schimb, vor scădea numai salariile profesorilor care au câştigat în instanţă majorări de 33,4 %. „Ceea ce vă pot spune este că vor scădea salariile debutanţilor cu aproximativ 200 de lei, iar ale celorlalţi, cu sume cuprinse între 400 şi 500 de lei", a spus Maria Ţiprigan, lider sindical de la Suceava. De exemplu, un profesor cu gradul didactic I şi 20 de ani vechime care, în urma procesului pentru mărirea salariilor, câştigă 1.900 lei, va lua 1.500 lei. Sindicaliştii spun că în cea mai mare parte salariile vor rămâne la fel. „În afară de salariile celor care au câştigat în instanţă, mai scad şi salariile personalului nedidactic, pentru că aceştia nu vor mai primi gradaţia de merit.", a spus Liviu Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat luni că prin legea privind salarizarea cadrelor didactice, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, salariile vor fi identice cu cele puse în plată în primele luni ale acestui an.
"Este vorba despre o lege de aplicare a Legii salarizării unitare şi legea conţine pentru fiecare funcţie didactică nivelul salarizării şi modul de calcul al salariului. Pentru majoritatea covârşitoare a cadrelor didactice din România, salariile vor fi identice cu cele puse în plată, cu cele din primele luni ale acestui an. Toate cadrele didactice vor avea pentru aceeaşi muncă acelaşi nivel de salarizare", a spus Funeriu, după şedinţa BPN al PDL.
Premierul Emil Boc a declarat luni seara la postul public de televiziune că: "Încă o dată o spun răspicat şi cu smerenie în faţa românilor: susţinerea majorării salariilor cu 50%, în 2008, a fost o greşeală pe care şi eu o recunosc. În calitate de preşedinte de partid, am susţinut majorarea salariilor. A recunoaşte e mai bine decât a persevera în greşeală. Spun asta după ce a trecut această criză peste noi. Cred că ar trebui să îi schimbe şi pe politicieni".
Premierul este de acord cu faptul că salariile cadrelor didactice sunt mici: "Înţeleg preocupările faţă de salariile mici ale profesorilor. Sunt salarii mici în raport cu nevoile pe care le au. Şi eu sunt cadru didactic şi nu sunt încântat de salariul pe care îl am ca şi cadru didactic. Ca şi prim-ministru, aş fi încântat să pot spune că de mâine se majorează salariile cu 50%. Am spus care este soluţia pentru România? Să majorăm salariile cu 50%, ceea ce mi-ar aduce popularitate, sau să mă asigur că România are stabilitate pentru viitor şi pentru a putea să realizeze majorarea salariilor în 2012 pentru toţi".
"Nu e vorba de o diminuare a salariilor profesorilor, nu e vorba de o plafonare. Salariile din ianuarie, majorate cu 15% în raport cu octombrie, se vor plăti în continuare. Singurele probleme apar acolo unde s-au făcut reîncadrări pe salarii majorate cu 50%", a mai spus premierul.
(Sursa: Adevarul)
Comentarii