s
În ședința de miercuri, Guvernul a aprobat lista persoanelor propuse pentru funcția de judecător din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Pe listă se află Iulia Motoc, Florin Streteanu, Bianca Guțan și, ca rezervă, Tudor Panțîru.
În ședința de miercuri, 29 mai, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care se plafonează salariile conducerii companiilor de stat, care vor putea fi de cel mult șase ori mai mari față de venitul mediu brut dintr-o ramură, a anunțat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Primul-ministru Victor Ponta a declarat la premierea lui Ionuț Budișteanu, câștigătorul celui mai important concurs de cercetare pentru elevii de liceu - International Science and Engineering Fair (ISEF) că România ar putea crea un program special de răsplătire pentru tinerii români care se hotărăsc să rămână să studieze în România.
În ședința din 16 aprilie, Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protecție sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, efectuate in baza planurilor de disponibilizare.
Guvernul a avizat favorabil proiectul legislativ privind plata pensiilor militare recalculate la nivelul din decembrie 2010, dar cu condiția ca legea să fie aplicată din ianuarie 2014, după cum transmite agenția Mediafax.
Guvernul a aprobat astăzi acordarea salariilor bugetarilor aferente lunii aprilie până la sfârșitul lunii, nu în prima parte a lunii mai, cum ar trebui în mod normal. Decizia a fost luată pentru a asigura angajaților din sectorul public bani pentru cumpărăturile de Paști.
Guvernul nu are momentan suma care să acopere pierderile celor 18.000 de militari la calcularea pensiilor, după cum a declarat primul-ministru, Victor Ponta. Totuși, cei 8 milioane de lei lunar care sunt necesari ar putea fi găsiți eventual din ajustări în bugetele de pensii ale ministerelor.
Primul-ministru Victor Ponta l-a desemnat joi, 11 aprilie, pe Robert Cazanciuc în funcția de ministru al Justiției, după cum informează un comunicat de presă al Guvernului.
Pe 9 aprilie 2013, între orele 11.00 – 15.00, circa 1000 de membrii ai Sindicatului Liber OLTCHIM, vor lua parte la un miting în fața sediului Guvernului, după cum transmite CNS Cartel-Alfa. Aceștia au mai multe revendicări legate de salarizare și reorganizarea societății și solicită Primului Ministru o întâlnire de urgență, la care să participe toți factorii politici și decizionali, pentru a discuta punct cu punct revendicările.
În ședința de Guvern din 27 martie 2013 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.
Guvenul a aprobat în ședința de miercuri Hotărârea privind ocuparea posturilor vacantate după data de 1 ianuarie 2013 pentru personalul din sistemul de asistență socială, premițând, astfel, fiecărui ordonator de credite să stabilească posturile absolut necesare a fi ocupate prin concurs sau examen, în funcție de situația concretă existentă, în funcție de categoriile de personal absolut necesare, de legislația care trebuie respectată, precum și de posibilitățile financiare existente.
Adriana Doina Pană, ministrul delegat pentru Dialog Social, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că va depune un proiect de modificare a Legii dialogului social, act normativ care necesită modificarea totală, altfel existența patronatelor este pusă în pericol. Aceasta a subliniat că inițiativa sa legislativă ar putea intra în discuție în ședința de Guvern de săptămâna viitoare sau în cea de peste două săptămâni.
Guvernul României a adoptat miercuri, 30 ianuarie 2013, o Ordonanță de Urgență prin care termenul de intrare în vigoare a noului Cod de procedură civilă a fost prorogat până la data de 15 februarie 2013, după cum informeză Ministerul Justiției. Amânarea este necesară pentru corelarea intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă cu Legea privind degrevarea instanțelor judecătorești (adoptată de Parlament la data de 29.01.2013, încă nepromulgată și nepublicată în Monitorul Oficial).
Alocarea de cupoane sociale pentru educaţie, destinate preşcolarilor din familii cu venituri mici, şi a celor 500 de euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născut, nu vor mai fi acordate de la începutul anului 2013, așa cum prevăd reglementările în vigoare, Guvernul luând în ședința din 18 decembrie decizia amânării lor.
În ședința Guvernului din 18 decembrie a fost aprobat Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi pentru modificarea Legii nr.116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale
Noul Executiv va fi format din 24 de miniştri şi trei vicepremieri, în structura guvernamentală figurând şase miniştri delegaţi, după cum a declarat premierul desemnat Victor Ponta. Ponta a spus că doreşte ca joi să aibă loc audierea propunerilor de miniştri în comisii, iar vineri să aibă loc fie învestirea Guvernului.
Domnul avocat Costel Gîlcă a fost nominalizat ca membru al guvernului oamenilor de afaceri, întocmit de Ziarul Financiar.
Guvernul a aprobat acordarea unui număr de 5.500 de autorizaţii de muncă pentru lucrătorii străini în 2013, un număr egal cu cel stabilit pentru anul acesta. Lucrătorii permanenţi vor avea acces la un număr de 3000 de autorizaţii de muncă, alte 900 sunt destinate pentru lucrătorii detaşaţi, 800 pentru cei înalt calificaţi,100 pentru lucrătorii sezonieri, 200 pentru lucrătorii stagiari, 300 pentru sportivi, 100 pentru lucrătorii transfrontalieri şi încă 100 de autorizaţii nominale.
În şedinţa din 12 decembrie, Guvernul României a aprobat proiectul de Hotărâre privind aprobarea metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară, iniţiat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Guvernul României a adoptat în ședința din 12 decembrie 2012 Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, republicată. Actul normativ propune modificări legislative care vizează accelerarea eforturilor de promovare a primului contact al tinerilor cu viața profesională și participarea acestora pe piața forței de muncă, după cum a subliniat purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu. Acest obiectiv a fost promovat și de Consiliul European din 30 ianuarie 2012.
În ședința din 4 decembrie 2012, Guvernul a avizat favorabil o notă prin care Ministerul Educaţiei a propus suspendarea cursurilor universitare în data de 10 decembrie 2012, urmând ca centrele de învăţământ să stabilească procedura de recuperare a cursurilor, în baza autonomiei universitare.
Tânărul Cristian Botan, cel care a venit cu inițiativa de a crea site-ul publicjob.ro, o platformă unică ce reunește locurile de muncă vacante din sectorul public, a fost cooptat în echipa primului-ministru, fiind numit consilier pentru transparenţă în administraţia publică.
Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei în familie, inițiată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a fost aprobată de Guvern în şedinţa din 27 noiembrie 2012. Prin aprobarea Strategiei sunt create premisele necesare unei colaborări mai clare şi mai strânse între autorităţile administrative cu competenţe în materie şi societatea civilă în ceea ce priveşte implementarea politicilor în domeniu.
Guvernul a aprobat valoarea bursei profesionale acordată elevilor din învăţământul profesional. Cuantumul acesteia va fi de 500 lei, dar numai pentru luna noiembrie a acestui an şi va coborî imediat la 200 lei, informează Mediafax.
Într-un interviu acordat agenției de presă, Agerpres, Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, a precizat că, anul viitor, în condiţiile unui vârf de plată al datoriei externe şi ale unui deficit bugetar mai mic, Executivul va încerca o indexare a pensiilor cu rata inflaţiei.