s
În lunile noiembrie și decembrie 2013, Fundația Germană pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ), Uniunea Germană a Judecătorilor și administrațiile instanțelor de Land organizează stagii de practică în Germania în drept penal, civil și administrativ.
În cadrul Programului de formare continuă, Institutul Național al Magistraturii organizează în perioada 25-26 aprilie 2013 un seminar în dreptul muncii pentru magistrați. Formatorul va fi prof. univ.dr. Raluca Dimitriu din cadrul Departamentului de Drept al Academiei de Studii Economice.
Inițiativa Regională Anticorupție (RAI) din cadrul Consiliului Regional de Cooperare în colaborare cu Academia Judiciară din Serbia organizează, în perioada 2-8 iunie 2013, la Novi Sad, Serbia, a VIII-a ediție a „Școlii de vară pentru tinerii magistrați din Europa de Sud–Est”.
În perioada 8-10 aprilie 2013 se va desfășura la Viena Civil Law Conference, conferință ce face parte din Proiectul CiLaw (Civil Law) derulat de Reţeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN) și care se adresează judecătorilor cu atribuţii în domeniul cooperării judiciare în materie civilă, după cum informează Institutul Naţional al Magistraturii.
Președintele României a cerut reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2012 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi prorogarea termenului prevăzut la Articolul III din Titlul XVI al Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniul proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.
Consiliul Superior al Magistraturii a obținut din partea Comisiei Europeane o finanţare de 319.977 euro pentru derularea proiectului „Exerciţii practice pentru implementarea instrumentelor de cooperare judiciară în materie civilă şi comercială” (Practical exercises in implementing the judicial cooperation instruments in civil and commercial matters), depus de CSM în cadrul Programului specific Justiţie Civilă (Civil Justice).
Institutul Naţional al Magistraturii anunță organizarea, în colaborare cu Rețeaua Europeana de Formare Judiciară – EJTN, a două stagii de lungă durată, unul de 12 luni în cadrul Curții de Justiție a Uniunii Europene, respectiv un stagiu de 3 luni la EUROJUST dedicate magistraților.
În perioada 17 - 18 septembrie 2012 se va desfășura la Bucureşti o nouă serie de seminarii de formare profesională continuă pentru magistrați, după cum informează Institutul National al Magistraturii. Tematica se desprinde din dreptul penal și procesul penal-practică neunitară. Pentru discuţii, participanţii sunt rugaţi să aibă asupra lor Codul penal şi Codul de procedură penală, în vigoare și să consulte în prealabil jurisprudenţa instanţelor de unde provin şi să prezinte aspectele de practică pe care doresc să le supună dezbaterii în cadrul seminarului.
Institutul Naţional al Magistraturii anunță organizarea, în colaborare cu Ecole Nationale de la Magistrature (ENM), în perioada noiembrie-decembrie 2012, a unor sesiuni de formare profesională adresate judecătorilor şi procurorilor cuprinse în Catalogul acţiunilor EJTN pentru anul 2012
Premierul Victor Ponta a declarat la sfârșitul ședinței de Guvern de joi, 23 august, că Executivul a aprobat angajarea a 564 magistraţi şi personal auxiliar. Măsura este necesară pe fondul implementării, începând cu 1 februarie 2013, a Codului de procedură civilă, și pentru derularea reformei în domeniul justiției.
Institutul Naţional al Magistraturii anunţă organizarea, de către European Judicial Training Network – Reţeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN), în cadrul Programului de schimb de magistraţi între statele europene, a trei vizite de studiu la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Hotărârea Guvernului nr. 370/2012 pentru stabilirea zilei de 30 aprilie 2012 ca zi libera, publicată în Monitorul Oficial nr. 272 din 24 aprilie 2012, prevede prelungirea vacanței de 1 mai pentru angajații din sectorul public. Hotărârea de guvern prevede și posibilitatea extinderii prevederilor pentru sectorul privat, în măsura în care partenerii sociali stabilesc astfel. Totuși, nici toți bugetarii nu se pot bucura de beneficiile acestui act normativ.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, din data de 1 martie 2012 a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 108 din 28 februarie 2012 privind stabilirea numărului maxim de posturi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În cadrul Planului de formare în limba franceză a funcţionarilor publici români (2010 - 2012), Institutul Francez din Bucureşti preconizează organizarea în cursul anului 2012 a trei sesiuni de formare pentru magistrați. Aceste cursuri au ca obiectiv perfecţionarea şi integrarea cunoştinţelor de limba franceză în domeniul profesional.
Curtea Constituțională a României a respins, în ședința din 11 ianuarie 2011, cu majoritate de voturi, obiecția de constituționalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la o serie de articole din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
CSM a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Curtea Constituţională pentru controlul constituţionalităţii celor două proiecte de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, referitor la răspunderea disciplinară a magistraţilor şi reorganizarea Inspecţiei Judiciare, adoptate în ședința din 15 decembrie de către Senat.
Guvernul a adoptat pe 12 decembrie 2011 proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi pentru modificarea art. 29 alin. (1) lit b) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară care reglementează o nouă modalitate de promovare a magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit premierului Emil Boc.