s
În ședința de plen din 21 mai, senatorii au adoptat cu 92 de voturi "pentru" și 29 "împotrivă" inițiativa legislativă care modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezență la acest tip de scrutin de la 50% la 30%. În plus, aceasta prevede și introducerea condiției unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.
În condițiile deciziei Curţii Constituţionale, pronunţată în data de 10 iulie, asupra Legii pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, primul-ministru Victor Ponta a trimis preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului României o scrisoare în care cere organizarea unei sesiuni extraordinare.
Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit pe 10 iulie pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Curtea a constatat cu unanimitate de voturi că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 452/2012 a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru modificarea pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, după ce a fost aprobată de Guvern în ședința din 5 iulie. Modificarea Legii nr 3/2000 vizează, în principal, aprobarea demiterii Președintelui României dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetățenilor care au participat la referendum.
În şedinţa din 26 iunie 2012, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 187 de voturi pentru, 56 voturi împotrivă şi 5 abţineri, Propunerea legislativă pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Potrivit proiectului de act normativ, în urma desfăşurării referendumului, demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat.
În şedinţa din 21 iunie 2012, Senatul a adoptat, cu 75 de voturi pentru, 7 voturi împotrivă şi 3 abţineri, Propunerea legislativă pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Potrivit proiectului de act normativ, demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum.