s
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va discuta în ședința de miercuri, 18 iulie, mai multe propuneri de modificare a Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti cu referire la reglementarea organizarii salilor de sedinta din instantele judecatoresti. Organizarea priveste in mod special asezarea biroului procurorului in sala de judecata precum si accesul diferentiat al judecatorilor respectiv al procurorilor in sala de sedinta.
În urma discuțiilor purtate în ședința din 10 iulie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat forţelor politice să nu aducă atingere prin disputele lor politice, independenţei justiţiei, atribut fundamental al sistemului judiciar. CSM face apel la responsabilitate din partea tuturor actorilor politici şi vectorilor de opinie de a se abţine în a vehicula potenţiale candidaturi sau propuneri de numire în funcţii cheie în justiţie – cum sunt funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cea de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
O serie de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au convenit asupra unei listei de 10 priorităţi imediate necesare a fi implementate în sistemul de justiţie din România. În acest sens, aceștia invită ministrul justiţiei și ceilalţi membri CSM la dialog pe marginea acestor priorităţi, pentru a găsi cele mai bune soluţii în rezolvarea problemelor cu care se confruntă justiţia.
În lunile august-septembrie vor fi organizate două noi concursuri pentru absolvenţii de Drept: un concurs de admitere la INM pentru a deveni auditor de justiţie timp de doi ani, şi un concurs de admitere în magistratură, pentru a deveni judecător sau procuror, potrivit deciziei Plenului CSM. Un alt concurs de admitere directă în magistratură va fi organizat în octombrie-noiembrie.
Avocatul Poporului (AVP) a solicitat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) reanalizarea modului în care au fost făcute numirile, promovările și transferurile în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, menționând că este încălcat, în prezent, dreptul cetățenilor la un proces echitabil, se precizează într-un comunicat de presă al AVP. CSM propune Președintelui României numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor, cu excepția celor stagiari, în condițiile legii.
Consiliul Național al Magistraturii anunță organizarea unei selecții pentru ocuparea mai multor posturi de conducere din cadrul aparatului propriu-posturi de personal de specialitate juridică asimilat procurorilor și judecătorilor.
Consiliul Superior al Magistraturii a hotârât în ședința din 17 mai 2012 că se impune elaborarea unei proceduri care să permită ştergerea sau cenzurarea datelor cu caracter personal de pe portalul instanţelor judecătoreşti în cazul dosarelor arhivate şi a hotărât sesizarea Ministerului Justiţiei, în calitatea sa de administrator al portalului instanţelor judecătoreşti. Decizia a fost luată în urma analizării unei sesizări realizate de Tribunalul Braşov.
Consiliul Superior al Magistraturii, împreună cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au dispus declanşarea procedurilor de recrutare a 10 magistrați-asistenți gardul III în cadrul ÎCCJ. Aceștia vor fi numiți fără concurs dintre judecătorii sau procurorii cu o vechime în magistratură de cel puţin 4 ani, după cum se precizează în comunicatul de presă al instituției.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în cadrul şedinţei din 22 martie, cu majoritate de voturi (Hotărârea Plenului CSM nr. 220 din 22 martie 2012), susţinerea intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă la 1 iunie 2012, amânarea ducând doar la prelungirea unei situaţii tranzitorii atipice şi ineficiente pentru înfăptuirea reformei. Procedura de aplicare a noului Cod Civil va îmbunătăţi atât a calitatea actului de justiţie, cât şi a activitatea practicienilor.
În perioada 19 martie-21 septembrie 2012 se desfășoară, prin intermediul Institutul Național al Magistraturii, concursul de promovare în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. Sunt disponibile 16 posturi: 3 poziții la Secția I civilă, 2 posturi la Secția a II-a civilă, 8 posturi la Secția penală și 3 poziții la Secția contencios administrativ și fiscal.
Studiile de impact cu privire la noile coduri, publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei, arată că în lipsa suplimentării şi ocupării efective a schemelor de personal, precum şi fără o finanţare suplimentară a sistemului juridic şi în absenţa unui plus de suport logistic, este imposibilă intrarea în vigoare a Noului Cod civil, Noului Cod de procedură civilă, Noului Cod penal şi Noului Cod de procedură penală. Numai pentru recrutarea magistraţilor şi grefierilor necesari în primul an de aplicare a noilor coduri e nevoie de o perioadă de minim trei ani!
Consiliul Național al Magistraturii anunță organizarea unei selecții pentru ocuparea mai multor posturi de conducere din cadrul aparatului propriu-posturi de personal de specialitate juridică asimilat procurorilor și judecătorilor.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, întrunit în şedinţă extraordinară din 7 martie, a decis ralierea la demersului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care aceasta a hotărât sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu neconstituţionalitatea prevederilor Legii lustraţiei, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
Inspectorii CSM au descoperit în urma controlului dispus pentru verificarea dosarelor de corupție un dosar-gigant, de 276 de volume, cu 98 de părți, aflat pe rolul instanțelor încă din 2003. Cauza a fost înregistrată iniţial la Parchetul Naţional Anticorupţie în 2002, iar printr-un rechizitoriu, emis în 20.01.2003, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților pentru săvârșirea mai multor infracțiuni conexe celor de corupție, fapte săvârșite în perioada 1999-2000. Rechizitoriul are anexate 167 volume, care cuprind actele efectuate în faza de urmărire penală.
Consiliul Superior al Magistraturii a publicat un amplu raport în urma verificărilor efectuate de Inspecția Judiciară cu privire la dosarele de corupţie aflate pe rolul instanţelor, din perspectiva managementului de caz. Obiectivul principal al verificărilor a fost identificarea cauzelor care au determinat temporizarea procedurii.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 112 din data de 13 februarie 2012 a fost publicată Hotărarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 74/2012 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului de promovare în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 112 din 13 februarie 2012 au fost publicate o serie de acte normative de interes pentru domeniul dreptului muncii și securității sociale.
Consiliul Superior al Magistraturii anunță organizarea unui concurs pentru ocuparea unor funcţii de conducere din cadrul aparatului propriu, precum şi continuarea procedurii de selecţie pentru funcţia de director - Direcția de resurse umane şi organizare și şef serviciu-seviciul resurse umane pentru instanțele judecătorești.
CSM a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Curtea Constituţională pentru controlul constituţionalităţii celor două proiecte de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, referitor la răspunderea disciplinară a magistraţilor şi reorganizarea Inspecţiei Judiciare, adoptate în ședința din 15 decembrie de către Senat.