s
Stiați că România nu are autori specializați în domeniul dreptului securității sociale - pensii, prestații sociale și asigurări, șomaj, alocații etc? Aveți idee că, deși sunt aproximativ 10.000.000 de cetățeni români care sunt într-o formă sau alta încadrați într-o formă de asigurare și asistare socială, în România nu există până în prezent nici un tratat de teorie a securității sociale de un nivel ştiințific acceptabil?
Semnalam apariția primului număr pe anul 2012 al Revistei de Drept Social, fondată de Costel Gîlcă şi editata de Editura Rosetii International.
Adoptată în 1912, Legea pentru organizarea meseriilor, creditului şi asigurărilor muncitoreşti, cunoscuta şi sub numele de Legea Neniţescu, după numele iniţiatorului ei, este un adevărat cod al muncii, atât prin istoricul sau, prin câmpul general de aplicare cât şi prin reglementarea instituţiilor sale.
Anoste, vechi, prăfuite, în faţa mea se află o comoară de idei: 150 de cărţi de drept social. Nimeni nu vorbește de ele. Copii uitaţi. Copii necunoscuți. Copii fără părinţi. Acestea sunt cărțile de drept social din perioada interbelică.
Familia îşi cere şi ea dreptul de a fi alături de mine, de a fi împreună. Serile ajung târziu şi foarte târziu, unele week-enduri mi le petrec la birou. E bine să lucrezi cu pasiune, însă e bine ca şi familia să aibă un rol important. Din fericire sunt un om norocos, soţia mă înţelege, îmi înţelege această pasiune, înţelege felul meu de a fi. Suntem împreună de 18 ani. Felul ei calm, liniştit de a fi îmi dă energia de care are nevoie orice avocat, orice persoană pasionată de ceea ce face.
Constat că timpul pe care îl aloc cercetării ştiinţifice este din ce în ce mai puţin. Simt nevoia să relaţionez, să interacţionez, să împărtăşesc din experienţa mea de 10 ani în dreptul muncii şi să ascult experienţele altora. Pe scurt, simt nevoia unui cadru instituţional în care să aibă loc schimburi de informaţii.