s
Știu, titlul este foarte dur, așa că vă invit să citiți cu atenție totul până la capăt.
Cel de-al patrulea număr al Revistei de Drept Social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional, este acum disponibil. Numărul curent cuprinde articole pe teme actuale de dreptul muncii, un spațiu generos fiind acordat analizelor hotărârii CEDO cu privire la dreptul de sindicalizare al preoților și relației clerului cu Biserica. În plus, puteți găsi o selecție a unor hotârâri importante ale instanțelor interne.
În nr. 1/2012 al Revistei de Drept Social- dreptul muncii și securității sociale, fondator Costel Gîlcă, editura Rosetti International a fost publicată partea a doua a articolului „Noi teorii în dreptul muncii” al avocatului Costel Gîlcă.
Semnalam apariția primului număr pe anul 2012 al Revistei de Drept Social, fondată de Costel Gîlcă şi editata de Editura Rosetii International.
A fost publicat nr. 10/2011 al Revistei de Drept Social- dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional. Numărul curent conține articole și jurisprudență comentată ce acoperă teme actuale pe domeniul dreptului muncii, precum și o selecție de spețe din jurisprudența franceză.
De ce anume legiuitorul din 1912 a optat pentru utilizarea termenului „învoiala parţilor” sau „act scris de învoiala” în condiţiile în care trecuse jumătate de secol de la adoptarea în România a Codului civil în 1865? Ce anume a determinat legiuitorul să nu facă trimitere la nici o dispoziţie din Codul civil referitoare la contractul de locaţiunea muncii şi a serviciilor? Nu este oare anormal ca după 50 de ani de existenţa a Codului Civil, să regăsim utilizat un termen care nu se regăsește în Codul Civil?
În nr. 8/2011 al Revistei de Drept Social - dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional, a fost publicat articolul „Aspecte practice privind modificările intervenite în materia muncii prin agent de muncă temporară” aparținând lect. univ. dr. Ştefan Naubauer.
„O lege naţională [în speţă, art. 37 alin. (4) din Statutul lucrătorilor] care acordă exclusiv mamelor care lucrează în calitate de salariate dreptul la o pauză de alăptare plătită...pauză ce se acordă la cerere şi este plătită de angajator,...şi care, dimpotrivă, nu acordă acest drept taţilor salariaţi, aduce atingere principiului egalităţii de tratament, care interzice orice discriminare bazată pe sex recunoscut de art. 13 CE [în prezent art. 19 TFUE], de Directiva nr. 76/207 şi de Directiva nr. 2002/73?"
A fost publicat numărul 9/2011 al Revistei de drept social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional. Numărul curent conține o selecție de articole pe teme actuale de dreptul muncii, precum și hotărâri ale instanțelor interne de impact în domeniu.
Adoptată în 1912, Legea pentru organizarea meseriilor, creditului şi asigurărilor muncitoreşti, cunoscuta şi sub numele de Legea Neniţescu, după numele iniţiatorului ei, este un adevărat cod al muncii, atât prin istoricul sau, prin câmpul general de aplicare cât şi prin reglementarea instituţiilor sale.
Numărul 8/2011 al Revistei de drept social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Educațional este acum disponibil. Cititorii revistei vor putea accesa o serie de articole de doctrină pe teme curente de drept social, precum și hotărâri comentate ale instanțelor interne.
O analiză atentă a legislaţiei specifice dreptului muncii adoptată în Ţările Române anterior primului război mondial, conduce spre trei idei fundamentale: contractul individual de muncă nu îşi găseşte originile în dispoziţiile Codului civil, care nu a avut absolut nici o influenţă asupra contractului individual de muncă; dreptul muncii se dezvolta paralel du Codul muncii, grefându-se pe relaţiile de muncă existente în interiorul breslelor şi nu pe Codul civil; primul cod al muncii este reprezentat de Legea din 1912, ceea ce înseamnă că România are o tradiţie mai bine de 100 de ani de dreptul muncii.
Anoste, vechi, prăfuite, în faţa mea se află o comoară de idei: 150 de cărţi de drept social. Nimeni nu vorbește de ele. Copii uitaţi. Copii necunoscuți. Copii fără părinţi. Acestea sunt cărțile de drept social din perioada interbelică.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat decretele de promulgare a unor legi de interes pentru domeniul dreptului muncii şi securităţi sociale.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 8 din 5 ianuarie 2012 au fost publicate o serie de acte normative de interes pentru domeniul dreptului muncii şi securităţii sociale.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 4/5/6 din 4 ianuarie 2012 au fost publicate o serie de acte normative de interes pentru domeniul dreptului muncii şi securităţii sociale.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 2 din 3 ianuarie 2012 a fost publicată Decizia Curţii Constituţionale nr. 1377 din 18 octombrie 2011 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 3 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 938 din 30 decembrie 2011 au fost publicate o serie de acte normative de interes pentru domeniul dreptului muncii şi securităţii sociale.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 931/932/933/935 din 29 decembrie 2011 au fost publicate o serie de acte normative de interes pentru domeniul dreptului muncii şi securităţii sociale.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927/930din 28 decembrie 2011 au fost publicate o serie de acte normative de interes pentru domeniul dreptului muncii şi securităţii sociale.
Familia îşi cere şi ea dreptul de a fi alături de mine, de a fi împreună. Serile ajung târziu şi foarte târziu, unele week-enduri mi le petrec la birou. E bine să lucrezi cu pasiune, însă e bine ca şi familia să aibă un rol important. Din fericire sunt un om norocos, soţia mă înţelege, îmi înţelege această pasiune, înţelege felul meu de a fi. Suntem împreună de 18 ani. Felul ei calm, liniştit de a fi îmi dă energia de care are nevoie orice avocat, orice persoană pasionată de ceea ce face.
În data de 22 decembrie, Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat decretele de promulgare pentru o serie de acte normative de interes pentru domeniul dreptului muncii şi securităţii sociale.
A fost lansat nr.7/2011 a Revistei de Drept Social – dreptul muncii şi securităţii sociale, fondator av. Costel Gîlcă, Editura Rosetti Educaţional. Numărul curent conţine articole de doctrină şi jurisprudenţă, un loc central între temele abordate avându-l hărţuirea la locul de muncă.
Constat că timpul pe care îl aloc cercetării ştiinţifice este din ce în ce mai puţin. Simt nevoia să relaţionez, să interacţionez, să împărtăşesc din experienţa mea de 10 ani în dreptul muncii şi să ascult experienţele altora. Pe scurt, simt nevoia unui cadru instituţional în care să aibă loc schimburi de informaţii.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 893/895 din 16 decembrie 2011 au fost publicate o serie de decizii ale Curții Constituționale de inetres pentru domeniul dreptului muncii și securității sociale.