s
Consiliul Superior al Magistraturii, în cooperare cu Institutul Național al Magistraturii, a lansat procedura de selecție a participanților la prima ediție a Școlii de vară pentru viitorii judecători, procurori și alți profesioniști din domeniul juridic ce va fi organizată în cadrul proiectului “Strengthening judicial cooperation to protect victims of crimes”. Evenimentul va avea loc în perioada 21-27 iulie 2013, la Sinaia.
Plenul CCR a dezbătut în ședința de marți excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.71 alin.(2) din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, ridicată direct de Avocatul Poporului. Curtea a decis că dispozițiile referitoare la stabilirea dreptului la pensia de serviciu în cazul judecătorilor CCR sunt constituționale în măsura în care se aplică celor care au exercitat această funcție indiferent de data pensionării.
Este inadmisibil ca judecătorii de la ÎCCJ, care sunt până la urmă arhitecţi ai construcţiei juridice să nu se autosesizează cu privire al propria lor incompetenţă în a se pronunţa cu privire la litigiile de muncă. Îmi este greu să înţeleg cum un profesionist, care ajunge judecător al ÎCCJ, nu are aceasta demnitate profesională să spună: nu mă pronunţ în acest domeniu pentru ca nu îi cunosc principiile minime de funcţionare şi nici detaliile specifice pentru a mă pronunţa calificat. Nu am văzut o grevă de demnitate profesională a judecătorilor, ci doar o grevă pentru drepturi materiale. Să fie oare judecătorul doar un simplu funcţionar de la ghişeu sau să fie mai mult de atât?
Știu, titlul este foarte dur, așa că vă invit să citiți cu atenție totul până la capăt.
Măsurile de austeritate pe care Grecia urmează să le pună în practică pentru a obține o nouă tranșă din împrumutul extern au determinat judecătorii şi medicii din spitalele de stat să declanșeze un protest pe termen lung, după cum informează Associated Press, citat de Agerpres.
Institutul Național al Magistraturii a anunțat desfășurarea în perioada 3 august - 13 decembrie 2012 a examenului de capacitate al judecatorilor stagiari si procurorilor stagiari. La examen se pot înscrie judecătorii și procurorii stagiari din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Național al Magistraturii și Ministerului Justiției, precum și personalul de specialitate juridică asimilat procurorilor și judecătorilor al căror stagiu se va împlini până în ultima zi a examenului de capacitate.
În cadrul unei conferințe de presă susținută cu prilejul întâlnirii pe care a avut-o la Cluj, cu judecătorii instanțelor din județ, Mona Pivniceru, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a precizat că fără creşterea numărului de judecători şi grefieri vor exista probleme în legătură cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă începând cu 1 septembrie.
În perioada 7-8 iunie 2012 se desfășoară la Istanbul, Turcia, seminarul „Combating Violence Against Women in the Context of Effective Implementation of Human Rights Standards”, adresat judecătorilor şi procurorilor, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional al Magistraturii.
Institutul Naţional al Magistraturii a anunțat desfășurarea, în perioada 4-5 iunie 2012, a seminarului „IP Training For National Judges” care va fi organizat de către Academia Europeană de Brevete la Skopje (Republica Macedonia). Seminarul se adresează judecătorilor şi procurorilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instanţelor competente în materia brevetelor, respectiv cu competenţă în investigarea cauzelor în această materie.
Puteti urmari aici un documentar exceptional despre desfasurarea unui proces in Belgia. Puteti vedea cooperarea dintre un procuror si un judecator, legeritatea si cooperarea dintre cei doi.
Un site de specialitate a publicat un material al unei judecătoare de la Curtea de Apel care în esenţă denunţa trecutul de procuror comunist al președintelui Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, iar inspecţia judiciară s-a sesizat. Toată această poveste are însă un final foarte amuzat.
Cum am putea cataloga faptul că 40% din cauzele trimise de judecătorii români la CJUE au fost respinse pe motiv că acestea sunt în mod vădit inadmisibile, că nu au legătură cu soluţionarea cauzei sau că nu sunt menţionate toate elementele de identificare necesare?
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 112 din data de 13 februarie 2012 a fost publicată Hotărarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 74/2012 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului de promovare în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Consiliul Naţional al Magistraturii a anunţat pe 22 decembrie declanşarea procedurii de selecţie în vederea ocupării a două posturi de conducere vacante din cadrului aparatului propriu, posturi de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor.