s
În acest caz, un salariat angajat ca măcelar a demisionat dar a continuat să lucreze pentru câteva zile, perioadă în care i-a fost reziliat contractul de muncă. El s-a adresat instanției de judecată pentru a solicita reclasificarea încetării intervenite drept concediere fără cauză reală și serioasă.
Conducerea Poștei Române a cerut oficiilor județene de poștă, printr-o adresă, să transmită până în 19 aprilie o situație privind numărul angajaților care, în 2013, intenționează să renunțe la locul de muncă prin demisie, cu acordul părților sau prin pensionare anticipată, după cum transmite Mediafax.
O angajată în calitate de gestionar și-a dat demisia pe 23 septembrie 2008 din postul pe care l-a ocupat timp de 6 ani, după ce o altă firmă i-a promis o poziție de angajat comercial, care presupunea o perioadă de probă de o lună. Noul angajator a decis încadrarea legală în post pe 24 septembrie, la doar o zi după ce aceasta și-a prezentat demisia de la supermarketul la care fusese angajată anterior, iar pe 3 octombrie acesta a decis încetarea perioadei de probă.
Demisia este, în esență, forma de manifestare a voinței salariatului în sensul încetării raporturilor de muncă, voință ce nu poate fi constrânsă în niciun fel. Salariatul este liber să ia inițiativa încetării contractului individual de muncă în orice moment, chiar nemotivat.
Poate nu știți cine este Cristi Danileț! Este judecătorul care a jonglat cu sistemul pentru a ajunge în CSM. Este membru în CSM ales din partea judecătoriilor deși, cu mai puțin de un an, el era judecător la Tribunalul Cluj, mutându-se apoi la judecătoria Oradea. S-a folosit de sistem pentru a accede la una din cele mai importante funcții din sistemul judiciar.
Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat luni, 20 august, ca a fost înregistrată cererea de eliberare din funcţia de judecător a Monei Pivniceru. Conform prevederilor art. 35 lit. a din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României eliberarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, cu excepţia celor stagiari.
În speță, o angajată la o clinică medicală în calitate de moaşă, cu un program de lucru 24 de ore pe săptămână, a decis încetarea unilaterală a contractului său de muncă pentru modificarea contractului în sensul impunerii unui alt program de lucru, lipsa de transparență în calcularea timpului de lucru, condiţii inacceptabile de muncă şi diverse greșeli ale angajatorului. Aceasta a considerat că respectiva clinică nu-i garantează condiţii acceptabile de muncă, inclusiv în ceea ce privește igiena şi siguranţa.
Într-o Decizie aparținând Curții de Casație franceze (numărul 09-73050), pronunțată în data de 7 martie 2012, s-a analizat cazul unor demisii determinate de către angajator, angajații având, așadar, consimțământul viciat. Concret, un număr de opt salariați erau angajați ca șoferi în cadrul unei societăți specializate în sacrificarea, prelucrarea și distribuția cărnii de porc. Societatea a decis să închidă departamentul de transport din cadrul său, astfel încât șapte dintre salariați și-au dat demisia într-o perioadă relativ scurtă, situată între iunie 1998 și ianuarie 1999.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 11 ianuarie (nr. 10-20377), un salariat care se ocupa de pregătirea și încărcarea comenzilor a decis denuntarea unilaterală a contractului de muncă. Apoi, acesta a făcut s-a adresat Tribunalului Muncii pentru a cere diferite compensații și daune pentru concediere fără cauză reală şi serioasă.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 25 februarie 2012 (nr. 10-11590), o salariată a fost angajată în calitate de negociator șef al serviciului de tranzacție. Contractul său de muncă includea o clauză de neconcurență care prevedea o diminuare a compensației financiare în caz de demisie. Salariata a decis la un moment dat să denunțe unilateral contractul individual de muncă și a sesizat instanța cu diferite cereri.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 11 februarie 2012 (nr. 10-19970), doi soți încheiaseră un contrat cu o întreprindere pentru administrarea comună a unui magazin. Printr-o scrisoare, salariata a cerut societății în cauză încetarea contractului său concomitent cu ieșirea la pensie a soțului, conform clauzelor contractuale.
Stimate Domnule Preşedinte, îmi revin în minte, ca o melodie frumoasă pe care tocmai am ascultat-o, cuvintele Dvs. adresate studenţilor „performanţa la locul de muncă este primul criteriu pentru a ţi-l păstra. Acesta este spiritul noului Cod al Muncii şi mă bucur că este deja în vigoare”.
Într-o speţă a Curţii de Casaţie (franceze) din 30 noiembrie 2011 (nr. 09-71082), un salariat angajat ca şofer şi reprezentant sindical a fost demis pentru abatere gravă, fiind acuzat de abandon de post. Demiterea a fost pronunţată după obţinerea autorizaţiei din partea inspectorul de muncă. Decizia inspectorului muncii a fost ulterior anulată de către Consiliul de Stat. Angajatul a contestat concedierea în instanţă şi a solicitat plata unor diferite indemnizaţii.