s
Presedintele Traian Basescu a declarat că românii muncesc foarte mult, dar ca este fundamental sa creasca rata de productivitate a muncii in Romania, care este "foarte scazuta", potrivit recomandarilor de tara specifice ale Comisiei Europene si care au fost discutate in Consiliul European.
Președintele României, Traian Băsescu, a semnat vineri, 7 iunie 2013, o serie de decrete pentru promulgarea unor legi de interes pentru domeniul dreptului muncii și securității sociale.
Legea care modifică Statutul cadrelor militare a fost promulgată de președintele Băsescu. Această lege prevede că militarii pot fi menținuți în activitate după împlinirea vârstei de pensionare, până la 60 de ani, cu aprobarea conducerii instituției, în funcție de nevoile de încadrare.
Președintele României, Traian Băsescu, a semnat pe 11 aprilie 2013 decretele de promulgare pentru o serie de legi de interes pentru domeniul dreptului muncii și securității sociale.
Președintele României, Traian Băsescu, a semnat pe 4 aprilie o serie de decrete pentru promulgarea unor legi de interes pentru domeniul dreptului muncii și securității sociale.
Președintele Traian Băsescu a semnat joi decretele prin care ia act de demisia Monei Pivniceru din funcția de ministru al Justiției și desemnarea premierului Victor Ponta ca ministru interimar, după cum informează Administrația Prezidențială.
Președintele Traian Băsescu a declarat vineri, în cadrul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, că există soluții pentru cei 170.000 de șomeri din rândul tinerilor români cu vârste până în 25 ani. Aceștia și-ar gasi mult mai ușor un loc de muncă, dacă angajatorii ar fi scutiți de la plata CAS pentru aceștia pentru o perioada de doi ani.
Președintele României, Traian Băsescu, a semnat joi, 21 februarie 2013, decretele de promulgare a Legii bugetului de stat pe anul 2013, respectiv a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, după cum anunță Administrația prezidențială.
Președintele Traian Băsescu a semnat marți, 12 februarie, Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Preşedintele Traian Băsescu a respins propunerile Ministerului Justiției privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), a lui Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a lui Ioan Irimie.
În urma propunerii din partea reprezentanţilor partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României, care au participat luni, 17 decembrie 2012, la consultările de la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a decis desemnarea în calitate de prim –ministru al lui Victor Ponta.
Președintele României a cerut reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2012 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi prorogarea termenului prevăzut la Articolul III din Titlul XVI al Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniul proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.
Preşedintele României a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor.
Preşedintele României, domnul Traian Băsescu a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Șeful statului cere respectarea principiului bicameralismului şi a dispoziţiilor constituţionale referitoare la competenţele stabilite pentru cele două Camere în procesul de adoptare.
Președintele României, Traian Băsescu, a semnat luni, 12 noiembrie o serie de decrete pentru promulgarea unor legi de interes pentru domeniul dreptului muncii și securității sociale.
Președintele României, Traian Băsescu, a semnat miercuri, 31 octombrie, o serie de decrete pentru promulgarea unor legi de interes pentru domeniul dreptului muncii și securității sociale.
Președintele României a semnat marți Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2012 privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților în data 2 octombrie, acesta fiind for decizional.
Într-un comunicat de presă al Administrației prezidențiale se precizează că președintele României, Traian Băsescu, a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, care prevede organizarea Bacalaureatului profesional.
Luni, 27 august, în ședinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost citită Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 6 din 21 august 2012 referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu, şi la confirmarea rezultatelor acestuia. După publicarea acesteia în Monitorul Oficial, Traian Băsescu își poate relua funcția de Președinte al României.
Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit pe 10 iulie pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Curtea a constatat cu unanimitate de voturi că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Luni, 9 iulie 2012, începând cu ora 14,00, Curtea Constituţională a României va discuta împrejurările care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte al României ca urmare a suspendării lui Traian Băsescu.
Grupurile parlamentare ale PSD, PNL şi PC au redactat și înaintat Legislativului o „Solicitare privind suspendarea din funcţie a preşedintelui României, Traian Băsescu”, aceasta urmând a fi analizată în zilele de joi și vineri. Potrivit cererii, președintelui i se aduc mai multe acuzații, considerându-se că actele sale politice au condus la „deteriorarea funcţionării instituţiilor democrate ale statului”, la „punerea sub semnul întrebării a existenţei statului de drept”, precum și la „deteriorarea gravă a nivelului de trai al populaţiei, extinderea sărăciei, falimentul a sute de mii de societăţi comerciale, erodarea gravă a capitalului românesc şi disoluţia clasei de mijloc”.
Marţi, 3 iulie 2012, Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat decretele de promulgare pentru o serie de legi de interes pentru domneiul dreptului muncii şi securităţii sociale.
Plenul Curţii Constituţionale a decis în şedinţa din 27 iunie 2012, în urma examinării cererii formulate de Preşedintele României privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, că în exercitarea atribuţiilor constituţionale, președintele poate participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Acesta din urmă are dreptul de a delega atribuția în cauză, în mod expres, primului-ministru.
Administrația prezidențială a anunțat faptul că Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi, 31 mai 2012, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995. Legea a fost adoptată, cu amendamente, de către Senat în data de 10 aprilie 2012 și de către Camera Deputaților în data de 8 mai 2012.