s
Președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat că peste 5.000 de sindicaliști CFR vor protesta joi, în Capitală, printr-o acțiune care va începe în fața Ministerului Transporturilor și va continua cu un marș de protest până la sediul Guvernului.
Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) avertizează că nerezolvarea problemelor va duce la proteste după începerea anului școlar. Federația consideră că subfinanțarea cronică a educației, a cercetării și a sănătății, dar și salariile umilitoare din aceste sectoare de activitate sunt un atentat la siguranța națională.
Aproximativ 5.000 de mineri vor protesta, începând de joi, la Târgu-Jiu, la inițiativa Federației Naționale Mine Energie (FNME), ca urmare a nemulțumirilor legate de anumite acțiuni întreprinse de conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO).
Greva spontană a angajaților Poștei Române declanșată pe 13 mai a continuat și marți, zi care a coincis cu începerea plățiilor pensiilor. Vicepreședintele Federației Naționale a Pensionarilor, Viorel Copil, a declarat pentru MEDIAFAX, că este dreptul angajaților din Poștă să protesteze, însă conducerea companiei trebuie să ia măsuri să ajungă pensiile în timp util la oameni, întrucât pentru acest serviciu încasează comision.
Ziua Muncii a fost marcată în Europa prin miting-uri și proteste, oamenii denunțând austeritatea și rata ridicată a șomajului, context în care Papa Francisc a pledat pentru "dreptate socială" și eliminarea "sclaviei" în țări sarace, după cum transmite Mediafax.
Circa 30 de români, angajați de un patron italian la o firmă din Arad, dar care lucrează în Italia ca şoferi de camioane, au declanșat o acțiune de protest în urmă cu trei zile, sechestrând camioanele patronului până când îşi vor primi banii. Miercuri, reprezentantul protestatarilor, Florin Dragomirescu, a depus miercuri în numele celor 28 de angajaţi români ai firmei și o plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad.
Măsurile de austeritate pe care Grecia urmează să le pună în practică pentru a obține o nouă tranșă din împrumutul extern au determinat judecătorii şi medicii din spitalele de stat să declanșeze un protest pe termen lung, după cum informează Associated Press, citat de Agerpres.
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate şi Consiliul Naţional al Societăţii Civile au organizat pe 1 Mai un miting în fața sediului Guvernului. Aproximativ 500 de pensionari militari au protestat, nemulţumiţi de măsurile luate de guvernanţi în cazul bugetarilor, a pensionarilor, revoluţionarilor, elevilor, studenţilor şi persoanelor cu dizabilităţi, precum și a schimbărilor din sistemul de sănătate, din învăţământ, din domeniul legislaţiei muncii şi legislaţiei pensiilor.
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunțat organizarea unor acțiuni de protest în capitală pentru zilele de 24 și 25 aprilie. La protestele care se vor desfășura între orele 10.00 şi 14.00, în faţa Parlamentului şi la Ministerul Transporturilor, sunt așteptați să participe peste 2.000 de taximetrişti care vor cere aprobarea modificărilor la Legea taximetriei, precum și scoaterea din Bucureşti a celor care nu au licenţă locală de transport.
În a patra zi de proteste care avut loc la nivel național s-au înregistrat aproximativ 10.000 de persoane, dintre care peste 900 în București, potrivit purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru. În comparație cu zilele precedente nu au mai fost înregistrate incidente notabile.