s
Un studiu realizat în perioada 1-10 iulie 2013 de către firma SmartDreamers, pe un eșantion format din 1500 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, indică faptul că 78% dintre tineri sunt determinați să plece peste hotare. Principalele motive pentru care aleg să muncească în străinătate sunt: mărirea veniturilor sau chiar investiția într-o afacere.
Potrivit unei statistici realizate de portalul Tjobs.ro care a luat în calcul CV-urile trimise de români pentru joburi în afara țării în luna februarie, un număr surprinzător de mare de români trecuți de 45 de ani aplică pentru un loc de muncă în afara țării. Astfel, aproape 15% dintre persoanele care își caută un loc de muncă în străinătate în momentul de față au peste 45 de ani, iar 2% au trecut chiar de 55 de ani.
În luna aprilie, se va desfășura în România MedPharm Careers, cel mai mare târg de locuri de muncă din Europa în domeniul medical. Sunt oferite sute de oferte de locuri de muncă în străinătate pentru medici, asistente, dentiști și pentru alți profesioniști din sănătate, în state precum Marea Britanie, Germania, Elveția, Franța, Belgia, Norvegia, Suedia, Danemarca și în alte țări.
Site-ul de recrutare Tjobs. ro indică faptul că noile atracţii pe piaţa muncii pentru românii care pleacă să lucreze în străinătate sunt Marea Britanie, Germania şi Franţa, state au atras în perioada aprilie - mai 2012 aproximativ 90% dintre CV-uri. Italia şi Spania nu mai sunt la fel de căutate de români, din cauza declinului economic care le-a afectat.
În perioada 25-26 aprilie, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează, la Sibiu selecţia pentru persoanele care doresc să ocupe unul dintre cele 60 de posturi disponibile în domeniul hotelier-gastronomie, în Germania. Acţiunea se va desfăşura la Centrul de Formare Profesională a Adulţilor Sibiu, str. Gladiolelor nr. 2-6.
Într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor din România se precizează că în 2011 peste 2.800 de medici au cerut certificate profesionale pentru a putea pleca să lucreze în străinătate, numărul lor fiind în ușoară creștere comparativ cu anul 2010, când totalul solicitărilor a fost de 2.779.
Atunci când aplică pentru o poziție în străinătate, o persoană trebuie să ia în calcul mai multe aspecte, principala referindu-se la redactarea profesionistă a CV-ul, prima carte de vizită a fiecărui candidat, care să includă cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională, deținerea de certificate recunoscute internațional, efectuarea de stagii, obținerea de burse în străinătate, precum și o bună cunoaștere a domeniului de specilitate în care urmează să lucreze.
Portalul de recrutare Tjobs.ro anunță disponibilitatea, la începutul lunii februarie 2012, a aproximativ 16.550 de locuri de muncă în străinătate. Agenţiile de recrutare propun în primul rând contracte de muncă sezoniere, reprezentând 55,07% din oferta totală. Ofertele pentru specialiştii şi meseriaşii calificaţi reprezintă 19,23%, iar propunerile de joburi necalificate 25,70%.