s
Comisia Europeană a prezentat un pachet de măsuri concrete pentru impulsionarea creării de locuri de muncă. Propunerea se concentrează asupra cererii de noi locuri de muncă și stabilește modalități prin care statele membre să încurajeze angajarea de lucrători prin reducerea impozitării veniturilor salariale sau printr-o mai bună sprijinire a întreprinderilor nou înființate. De asemenea, aceasta identifică domeniile cu cel mai mare potențial de creare de locuri de muncă pentru viitor: economia ecologică, serviciile de sănătate și TIC.
Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a punctat la începutul reuniunii Comisiei Naționale pentru Populație și Dezvoltare din 11 aprilie nevoia îmbunătăţirii situaţiei demografice a României, întrucât scăderea natalității, mortalitatea, îmbătrânirea populației și migrația externă vor afecta serios piața muncii din România. Până în 2050, populaţia în vârstă de muncă se poate reduce cu 33,1%, ajungând la aproximativ 10 milioane comparativ cu aproape 15 milioane în 2010.
Joi, 12 aprilie 2012, va avea loc Conferința comună a Parlamentului European și Eurofound, Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă, cu tema „Calitatea muncii şi a ocupării: instrument politic pentru o creştere durabilă şi incluzivă”.
Ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Claudia Boghicevici, a declarat în cadrul întâlnirii din 12 martie cu Ambasadorul Italiei la București, E.S. domnul Mario Cospito, că printre planurile ministerului de a sprijini cetățenii români care lucrează în Italia se află și încheierea unui protocol de colaborare între cele două state privind migrația forței de muncă.
În cadrul lucrările care au avut loc la Bruxelles, în perioada 1-2 martie 2012, Consiliul European a invitat statele membre să-și revizuiască sistemele fiscale, cu scopul de a le face mai eficiente și mai eficace. Se are în vedere eliminarea scutirilor nejustificate, lărgirea bazei impozabile, transferarea impozitelor dinspre forța de muncă către alte domenii, respectiv eficientizarea colectării impozitelor și abordarea evaziunii fiscale.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a prezentat pe 21 februarie Programul de ocuparea pentru anul 2012. Acesta are ca principale obiective: creșterea gradului de ocupare și promovarea incluziunii sociale, stabilirea unui echilibru pe piața muncii, creșterea gradului de ocupare a tinerilor și a persoanelor de etnie romă, facilitarea tranziției de la șomaj către ocupare, ameliorarea și consolidarea competențelor profesionale ale persoanelor în căutarea unui loc de muncă.
Rezultatele unui studiu realizat de firma ManpowerGroup în 39 de ţări în perioada iulie-august 2011, pe un eşantion de 25.000 de angajatori, poziționează România pe cea de-a doua poziție (8%), după Polonia (12%), în topul statelor din care se recrutează personal în Europa. Țara noastră este urmată de Germania (7%), Italia (5%) şi Rusia (5%). La nivel european, 56% dintre angajatorii participanţi la studiu caută personal în afara ţării.
Pentru anul 2011, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin Programul naţional de ocupare a forţei de muncă, a estimat încadrarea a 324.000 persoane, la nivel naţional. În total, s-a reușit încadrarea a 366.113 persoane, ceea ce reprezintă 113% din numărul previzionat.
În data de 23 ianuarie 2012, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a publicat, spre dezbatere, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Actul normativ vizează simplificarea şi flexibilizarea modului de implementare a măsurilor de stimulare a ocupării astfel încât să devină mai atractive atât pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, cât şi pentru angajatori.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează marţi, 24 ianuarie 2012, începând cu ora 12.00, o conferinţă de presă privind rezultatele ANOFM pe piața muncii și obiectivele pentru 2012.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 14 decembrie 2011 (nr. 10-19192), o salariată angajată pe o funcție de execuție în cadrul unei companii de automobile a fost declarată inaptă pentru ocuparea postului pe care fusese angajată, prin al doilea aviz din data de 5 decembrie 2005 al medicului de medicina muncii (un aviz intermediar fusese dat pe 15 noiembrie).
În data de 17 ianuarie 2012, Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat în cauza C-347/10 (A. Salemink împotriva Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen) cu privire la neaplicarea sistemului național de asigurări obligatorii de sănătate în ceea ce privește persoanele care lucrează pe o platformă de foraj situată pe platoul continental al Țărilor de Jos pentru un angajator cu sediul în Țările de Jos și care locuiesc pe teritoriul unui alt stat membru.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 14 decembrie 2011(nr. 10-14251), un agent de securitate a fost în concediu medical, iar ulterior unei vizite medicale a fost declarat inapt pentru ocuparea postului. Angajatorul i-a făcut trei oferte de reclasificare.
Ministerul Administrației și Internelor a anunțat că în primele opt luni (2 mai – 22 decembrie 2011) de la demararea acţiunilor de control în vederea reducerii incidenţei muncii nedeclarate şi a combaterii evaziunii fiscale rezultată din munca la negru, poliţiştii formaţiunilor de investigarea fraudelor au constatat 1.152 de infracţiuni specifice legislaţiei care reglementează utilizarea forţei de muncă.
În trimestrul al III-lea din 2011, costul forței de muncă în Uniunea Europeană, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, a crescut cu 2.6%, iar în zona euro s-a înregistrat o majorare de 2.7%, potrivit unei statistici prezentate de Eurostat. Bulgaria și România sunt statele cu cele mai mari majorări ale cheltuilelor cu forța de muncă.
Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 3,55% în trimestrul al II-lea faţă de trimestrul precedent şi de 10,00% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, conform unei statistici publicată de Institutul Național de Statistică.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 17 noiembrie 2011 (nr. 10-13435), o salariată angajată în calitate de șef magazin a fost concediată pentru incapacitate de muncă și imposibilitate de reclasificare. Aceasta a sesizat instanța de judecată considerându-se victima unei hărțuiri morale.