s
Creditorii internaționali ai Greciei, UE, FMI și Banca Centrală Europeană, au cerut marilor bănci elene ca după încheierea procesului de recapitalizare să inițieze o reducere cu 25-30% a personalului din Grecia, respectiv 18.000 de angajați, potrivit presei elene, citată de Mediafax. Băncile trebuie să-și reducă personalul din Grecia prin concedieri sau plecări voluntare.
Pe lista cererilor către guvernul elen a creditorilor internaționali (FMI, UE și Banca Centrală Europeană) se află și scăderea salariilor celor circa 9.500 de preoți ai Bisericii Ortodoxe a Greciei, ca parte a programului de reducere a cheltuielilor statului.
Două sindicate importante din domeniile public și privat din Grecia au anunțat că îndeamnă la organizarea unei greve generale pe 16 iulie împotriva unui nou plan de desființare a unor locuri de muncă în domeniul public, prevăzut de Guvernul grec în schimbul unor împrumuturi de la UE și FMI.
În luna mai 2013, datele oferite de Oficiul european de statistică (Eurostat) plasează în continuare Grecia și Spania pe primele locuri între cele 28 de state membre ale UE în ceea ce privește șomajul. Rata șomajului a ajuns în mai la 26,9% în Grecia și, respectiv 26,8% în Spania (în luna martie).
Un studiu al Centrului pentru Planificare și Cercetare Economică avertizează că rata șomajului din Grecia, în prezent de circa 27%, va depăși anul următor 30%, în contextul recesiunii prelungite prin care trece țara.
În continuare celor două decizii din 12 mai 2012 (GENOP DEI-și ADEDY C. Grecia, nr. reclam. 65/2011 și 66/2011), Comitetul European pentru Drepturi Sociale a constatat din nou o încălcare a Cartei Sociale Europene de către Grecia. Formulată cu ocazia unei serii de cinci cereri introduse de către sindicatele grecești, sentința se referă de acestă dată la reformele sistemelor de pensii care au anternat un declin cvasi-general al pensiilor. Reducerile drastice afectează pensiile de bază care depășesc o anumită sumă, pensiile suplimentare, bonusurile excepționale și anumite beneficii de solidaritate.
În luna februarie, rata șomajul în rândul tinerilor din Grecia a crescut pentru prima dată peste nivelul de 60%, fiind efectul direct al recesiunii puternice a economiei elene, după ani de măsuri de austeritate cerute de creditorii internaționali ai guvernului.
Parlamentul grec a adoptat o lege de restructurare a sectorului public care implică disponibilizarea a 15.000 de funcționari până la finele anului 2014. Reducerea numărului de funcționari a fost una dintre condițiile impuse de creditori pentru deblocarea unei noi tranșe de împrumut de 8,8 miliarde de euro, de care Grecia are nevoie pentru a-și plăti salariile și pensiile.
În vederea conformării cu cererile impuse de creditorii internaționali, FMI, UE și BCE, Grecia urmează să pună în aplicare un plan amplu de concedieri în sectorul de stat. Astfel, până la sfârșitul anului se va renunța la 5.000 de angajaţi bugetari, iar începând cu 2013 vor fi demiși câte 5.000 de salariați în fiecare trimestru până la sfârşitul lui 2015, după cum transmite site-ul ekathimerini.com, citat de Agerpres.
Măsurile de austeritate pe care Grecia urmează să le pună în practică pentru a obține o nouă tranșă din împrumutul extern au determinat judecătorii şi medicii din spitalele de stat să declanșeze un protest pe termen lung, după cum informează Associated Press, citat de Agerpres.
Confederaţia generală din sectorul privat (GSSE) şi cea din sectorul public (Adedy) au făcut apel la declanșarea unei greve generale pe 26 septembrie din cauza noilor măsuri de reducere a cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro pregătite de Guvern, ca urmare a presiunii creditorilor externi.
Potrivit publicației The Guardian, citată de Mediafax, Grecia este presată de creditorii internaționali să să introducă săptămâna de lucru de 6 zile, cererea fiind inclusă într-o scrisoare a Comisiei Europeane, Băncii Centrale Europeane (BCE) şi FMI. Aceste instituții insistă pe reforme radicale pe piaţa muncii, de la salarii minime la limite pentru plata orelor suplimentare şi flexibilizarea programului de lucru, care vor înrăutăţi probabil relaţiile dintre guvern şi sindicate.
În cadrul noului pachet de austeritate necesar pentru a îndeplini cerințele creditorilor externi în vederea obținerii următoarei tranşe din programul de finanţare, Grecia se pregăteşte să efectueze o nouă rundă de reducere a salariilor şi pensiilor din sectorul public, precum şi concedierea câtorva mii de bugetari, după cum afirmă surse guvernmentale elene.
Autoritatea elenă pentru statistică (Elstat) a anunțat o nouă creștere a ratei șomajului în Grecia de la 22,6% în aprilie la 23,1 în luna mai, după cum informează Agerpres. Este un avans semnificativ faţă de rata şomajului din mai 2011, cand nivelul era de doar 16,8% și depășește și media zonei euro, care în mai a fost de 11,1% şi a urcat la 11,2% în iunie.
Pentru a respecta angajamentele de austeritate luate faţă de creditorii externi, Grecia ia în calcul o nouă reducere a pensiilor, care ar putea varia de la 2-3% pentru pensiile mici până la 15% pentru cele mai mari, după cum au declarat surse citate de cotidianul elen Kathimerini.
Documente publicate duminică de ziarul grec To Vima precizează faptul că Grecia a încălcat acordul semnat cu UE şi FMI, angajând circa 70.000 de funcţionari în anii 2010 şi 2011. În paralel, guvernul (condus de socialiştii din PASOK) întocmea legi care prevedeau reducea numărul funcţionarilor.
Potrivit cifrelor publicate de către Autoritatea de Statistică greacă, citată de publicația franceză Le Monde, rata şomajului în Grecia a continuat să se înrăutăţească în primul trimestru al anului 2012, urcand la 22,6% faţă de 20,7% trimestrul trecut. În primul trimestru al anului 2011, şomajul a fost de 15,9%.
Presa elenă, citată de Mediafax, a dezvăluit faptul că fondurile de care Grecia dispune în acest moment sunt suficiente pentru plata salariilor angajaţilor din domeniul public şi pensiilor doar până pe 20 iulie, Grecia având în conturile bugetului de stat aproximativ două miliarde de euro. Informaţia nu a fost dezminţită de ministrul grec al Finanţelor.
În zilele de 10 - 11 aprilie 2012, Sindicatul General al lucrătorilor portuari din Grecia va organiza o grevă generală de 48 de ore care va afecta transportul naval de persoane şi mărfuri între partea continentală a Republicii Elene şi insule, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.
Ministerul Afacerilor Externe a atenționat, într-un comunicat de presă, cetăţenii români care intenţionează să lucreze în Grecia că este necesar să încheie contracte de muncă legale și să verifice în prealabil autenticitatea acestor contracte, precum şi bonitatea firmelor intermediare. În plus, muncitorii români ar trebui să deţină bilete de transport internaţional dus-întors, pentru a putea reveni în ţară în cazul imposibilităţii de a găsi un loc de muncă.
Implementarea măsurilor de austeritate convenite de Grecia cu instituţiile financiare internaţionale (UE şi FMI) a condus la reducerea salariului minim mediu cu 22%, la 751 euro, iar pentru persoanele sub 25 de ani, scăderile s-au ridicat la 32%. De asemenea, pensiile de peste 1.300 euro au scăzut cu 12%, iar aşa-numitele pensii suplimentare, plătite din contribuţiile voluntare ale angajaţilor, au fost reduse cu până la 30%.
Măsurile de austeritate luate de autoritățile elene continuă să dea naștere la acțiuni de protest și la demonstrații în Grecia. Astfel, potrivit Ministerul Afacerilor Externe de la București, principalele sindicate din acest stat - Sindicatul General al Angajaţilor din Sectorul Privat şi Sindicatul Angajaţilor din Sectorul Public - au anunţat organizarea unei greve de 3 ore, miercuri, 29 februarie 2012, în intervalul 12.00 - 15.00.
Parlamentul grec a adoptat luni, 13 februarie, memorandumul încheiat cu Uniunea Europeană și FMI, care prevede, printre altele, o scădere de 22% a salariului minim pe o perioadă de 14 luni. Măsura va conduce la o nivelarea „în jos” a tuturor salariilor, potrivit profesorului de dreptul muncii la Universitatea din Atena şi consilier ştiinţific la Institutul de studii al centralei sindicale GSEE, Ioannis Kouzis.
Sindicatele din domeniul public (ADEDY) şi privat (GSEE) din Republica Elenă au anunţat organizarea unei greve generale de 48 de ore, în perioada 10-12 februarie 2012, potrivit atenționării Ministerului Afacerilor Externe de la București.
Pe 7 februarie 2012, transportatorii din sectorul public şi cel privat din Grecia vor declanșa o grevă generală, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe de la București. Acțiunea de protest va afecta transportul în comun, maritim și feroviar, sindicatul controlorilor aerieni neanunțând încă decizia de participare la grevă.