s
Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei în familie, inițiată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a fost aprobată de Guvern în şedinţa din 27 noiembrie 2012. Prin aprobarea Strategiei sunt create premisele necesare unei colaborări mai clare şi mai strânse între autorităţile administrative cu competenţe în materie şi societatea civilă în ceea ce priveşte implementarea politicilor în domeniu.
O analiză realizată de Ministerul Muncii indică o creștere de 5,3 la sută a sumei plătite cu ajutoarele sociale și cu 2.1% a numărului de familii beneficiare în 2012 comparativ cu anul precedent. Mai exact, în perioada vizată, 192.135 de familii au beneficiat de ajutoare sociale, cu 3.976 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar suma aferentă plății acestor ajutoare se ridică la 309.952.741 lei, mai mare cu 15.656.417 lei.
Camera Deputaților a adoptat în ședința de marți Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială. Aceasta aduce modificări în ceea ce privește acordarea alocației de stat pentru copii, venitul minim garantat, susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, precum și alocaţia pentru susţinerea familiei.
Datele statistice publicate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale indică o scădere a numărului de accidente de muncă în primul semestru al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Numărul persoanelor accidentate a scăzut cu 14,9% faţă de cel înregistrat 2011, iar al celor care au murit s-a redus cu 63,1%. Concret, 1.663 persoane au fost implicate în astfel de accidente, din care 53 şi-a pierdut viaţa.
Reprezentanții Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale au discutat joi, 13 septembrie, cu o delegație de protestatari, membri ai Grupului de lucru pentru locuri de muncă și creștere economică al Mișcării de Protest “Piața Universității/Km Zero-13 ianuarie 2012” din București și din teritoriu, în vederea identificării de soluții viabile pentru rezolvarea revendicării protestatarilor privind găsirea de locuri de muncă. Mulți dintre protestatari sunt în șomaj de mai mult timp, motiv pentru care au apelat la această formă de protest.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va semna vineri, 3 august 2012, un protocol de colaborare cu Comitetul Naţional Paralimpic din România, care îşi propune creşterea gradului de informare reciprocă şi de implementare a unor acţiuni comune, în vederea facilitării procesului de incluziune socială a persoanelor cu handicap/dizabilităţi.
Ministerul Muncii are în derulare proiectul “Întărirea capacităţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale de a asigura coordonarea procesului de implementare a Convenţiei ONU pentru drepturile copilului în România” care, printre altele, vizează elaborarea unui Ghid de monitorizare a drepturilor copilului în România, ce va reprezenta un instrument de lucru deosebit de util pentru toţi profesioniştii din domeniu.
Vineri, 6 iulie 2012, începând cu ora 10.30, are loc prima conferinţă de presă din cadrul proiectului “Întărirea capacităţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale de a asigura coordonarea procesului de implementare a Convenţiei ONU pentru drepturile copilului în România”, finanţat prin Fondul Social European - Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, după cum informează MMFPS.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a publicat marţi, 26 iunie, spre dezbatere, Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.202/2002 privind egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi.
În urma unor menţiuni greşite în presă cu privire la prevederile OUG nr. 26 din 12.06.2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărire a disciplinei financiare şi de modificare şi completare a unor acte normative, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a făcut o serie de precizări menite să clarifice situaţia biletelor de tratament pentru pensionari.
În 2012 se împlinesc 15 ani de reformă în domeniul protecţiei copilului şi al asistenţei sociale în România, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Muncii. Sistemul de protecţie a copilului s-a confruntat în cei 15 ani de existenţă cu mai multe provocări şi dificultăţi de natură să afecteze atât bunul mers al reformei, cât şi capacitatea fiecărui profesionist de a continua eforturile privind îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor şi respectarea drepturilor acestora.
Ministerul Muncii a supus dezbaterii până pe data de 16 iunie Proiectul Legii pentru modificarea art.7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 61/2008 modificată şi aprobată prin Legea nr. 62/2009 care transpune Directiva 2004/113/CE privind implementarea principiului egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte accesul la bunuri şi servicii şi furnizarea de bunuri şi servicii.
Ministerul Muncii a publicat, spre dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru suplimentarea bugetului Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale. Hotărârea prevede suplimentarea bugetului cu 432.000 de lei, sumă necesară pentru plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, eşalonate până în 2016. Pentru acest an este prevăzută achitarea a cinci la sută din valoarea titlului executoriu.
Joi, 7 iunie, începând cu ora 12.00, la sediul Ministerului Muncii, va avea loc ceremonia de lansare a Grantului Japonez PHRD de asistenţă tehnică şi dezvoltare în vederea sprijinirii persoanelor cu handicap, potrivit unui comunicat de presă emis de MMFPS. Grantul oferit de Guvernul Japoniei are o valoare de 1,8 mil dolari
În perioada 6-7 iunie 2012, la Poiana Brașov, are loc Forumul european Servicii sociale de calitate în fiecare comunitate – provocări și oportunități, eveniment organizat de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale (MMFPS). Principalele teme de discuție sunt: posibilitățile de modernizare, gestionare eficientă și susținere a serviciilor sociale în România și în Europa, spațiu în care nevoia de servicii sociale de calitate este în creștere și influențează bunăstarea socială.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), Denisa Pătraşcu, a declarat pentru Agerpres, că sistemul de asistenţă socială este într-o stare critică, fiind subfinanţat și cu un deficit de circa 11.000 persoane.
Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a publicat, spre dezbatere, Proiectul de Hotărâre privind suplimentarea bugetului MMFPS pentru plata titlurilor executorii prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cu modificările şi completările ulterioare. Sugestii și propuneri pot fi făcute până la data de 16 aprilie 2012.
Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a publicat, spre dezbatere, Proiectul de Hotărâre de Guvern privind ocuparea posturilor vacante din sistemul de asistență socială. Adoptarea actului normativ ar crea posibilitatea fiecărui ordonator de credite să stabilească numărul de posturi absolut necesar să fie ocupat prin concurs, în funcție de situația concretă existentă, în funcție de categoriile de personal absolut necesare, de legislația care trebuie respectată, precum și de posibilitățile financiare.
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici, şi ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Alexandru Drăgoi, au semnat pe 20 martie 2012, un protocol inter-instituţional în vederea corelării şi reconcilierii datelor statistice cu cele din surse administrative pentru stabilirea exactă a numărului de salariaţi și raportarea unitară a datelor.
Datele colectate de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţe au identificat 83.658 copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, potrivit declarației Elenei Tudor, director general al Direcţiei Generale Protecţia Copilului din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS). Numărul este în scădere faţă de anii anteriori, în condițiile în care criza economică a descurajat plecarea în străinătate, dar a determinat şi revenirea în ţară a multor persoane.