s
Intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă va aduce după sine un număr semnificativ de cazuri de anulare a cererilor de chemare în judecată, după cum susține Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), apreciind că astfel de abuzuri sunt inacceptabile. În acest context, UNBR cere partidelor, Guvernului și Parlamentului să urmărească implementarea noilor Coduri ca pe un domeniu prioritar de interes național, potrivit unui comunicat de presă emis de instituție.
Baroul Ilfov organizează în data de 25 iunie 2013, Conferința cu tema „Modificări de substanță aduse în procedura civilă de noul cod”. Evenimentul se va desfășura la București, la Hotelul International, iar moderator va fi av. dr. Lovin Șerban Niculae – decan al Baroului Ilfov.
Ministerul Public a înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție un recurs în interesul legii în urma sesizării făcute de Colegiului de Conducere al Curții de Apel Tg. Mureș cu privire la existența unei practici neunitare referitoare la „Interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 312 alin. (4) raportat la art. 305 din fostul Cod de procedură civilă, în procesele începute anterior intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010, în referire la admisibilitatea probelor noi, cu excepția înscrisurilor, atunci când tribunalele și curțile de apel, după casarea hotărârii atacate, au reținut cauzele spre rejudecare în fond”.
Guvernul României a adoptat miercuri, 30 ianuarie 2013, o Ordonanță de Urgență prin care termenul de intrare în vigoare a noului Cod de procedură civilă a fost prorogat până la data de 15 februarie 2013, după cum informeză Ministerul Justiției. Amânarea este necesară pentru corelarea intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă cu Legea privind degrevarea instanțelor judecătorești (adoptată de Parlament la data de 29.01.2013, încă nepromulgată și nepublicată în Monitorul Oficial).
Peste două zile NCPC intră în vigoare, iar în ultima perioadă am asistat la întrebări privind procedura medierii şi m-am gândit să pun pe hărtie întrebările şi răspunsurile pe care şi eu le-am căutat în speranta că poate fi util şi altor persoane.
Noutatea pe care o aduce această lucrare constă atât în abordarea sistematică, eminamente practică, prin valorificarea practicii judiciare recente, nepublicată sau culeasă printr-o analiză proprie, prelucrată și integrată în cuprinsul lucrării, cât și prin prezentarea de soluții mai puțin cunoscute în lucrările de drept existente, raportate la realitățile noului Cod de procedură civilă.
În ședința de plen de luni, 17 septembrie 2012, Senatul a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 44/2012 pentru modificarea art. 81 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Potrivit actului normativ, Codul de procedură civilă urmează să intre în vigoare de la 1 februarie 2013.
Premierul Victor Ponta a declarat la sfârșitul ședinței de Guvern de joi, 23 august, că Executivul a aprobat angajarea a 564 magistraţi şi personal auxiliar. Măsura este necesară pe fondul implementării, începând cu 1 februarie 2013, a Codului de procedură civilă, și pentru derularea reformei în domeniul justiției.
In sedinta de plen de miercuri, 18 iulie 2012, Consiliul Superior al Magistraturi ia in discutie concluziile Studiului privind operationalizarea sistemului judiciar in vederea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila. Studiul a fost realizat avându-se în vedere 6 curti de apel relevante, selectate pe baza volumului de activitate, respectiv curtle de pel Alba Iulia, Bacau, Brasov, Bucuresti, Craiova si Oradea.
În vederea implementării noului Cod de procedură civilă, la rectificarea bugetară din luna august vor fi alocate resurse pentru finanţarea a încă 400 de posturi de judecător şi 280 de personal auxiliar, după cum a declarat Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, la Craiova, unde a avut o întâlnire cu preşedinţii curţilor de apel din ţară.
În perioada 6-7 iulie, Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor organizează în Aula Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, conferinţa cu tema „Înţelegerea şi aplicarea Noului Cod de procedură civilă”.
În cadrul unei conferințe de presă susținută cu prilejul întâlnirii pe care a avut-o la Cluj, cu judecătorii instanțelor din județ, Mona Pivniceru, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a precizat că fără creşterea numărului de judecători şi grefieri vor exista probleme în legătură cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă începând cu 1 septembrie.
În ședința de plen din 8 mai, Camera Deputaților a adoptat cu 240 de voturi pentru și o abținere Proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Data de intrare în vigoare a noului Cod urmează să fie 1 septembrie 2012.
În cadrul ședinței plenului Senatului de marţi, 10 aprilie 2012, au fost adoptate, fie tacit, fie în urma dezbaterii o serie de proiecte legislative de interes pentru domeniul dreptului muncii și securității sociale. Printre acestea se numără și Proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în cadrul şedinţei din 22 martie, cu majoritate de voturi (Hotărârea Plenului CSM nr. 220 din 22 martie 2012), susţinerea intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă la 1 iunie 2012, amânarea ducând doar la prelungirea unei situaţii tranzitorii atipice şi ineficiente pentru înfăptuirea reformei. Procedura de aplicare a noului Cod Civil va îmbunătăţi atât a calitatea actului de justiţie, cât şi a activitatea practicienilor.