s Respectarea vieții private a angajaților - interdicția legală privind producția în instanță de e-mailuri private
19 Februarie 2013

Respectarea vieții private a angajaților - interdicția legală privind producția în instanță de e-mailuri private

Angajatorul nu poate produce ca dovezi, în cazul unei proceduri la Tribunalul Muncii, mesaje care aduc atingere vieții private a unui angajat fără a cere consimțământul său. În caz de încălcare a acestui principiu, angajatorul riscă, precum în speța de față, să plătească € 5.500 daune angajatul.

În speță, compania franceză BATI DOLE a contestat hotărârea instanței prin care societatea a fost obligată la plata sumei de € 5.500 daune-interese pentru încălcarea vieții private a unei angajate, în condițiile în care s-a stabilit că angajatorul a consultat e-mailurile salariatei în absența sa și a lansat sau adus în discuție în mod unilateral conținutul informațiilor private.

Angajatorul a susținut că aceste e-mailuri au fost trimise de către salariată cu ajutorul computerului de muncă, iar toate conexiunile pe internet stabilite de un angajat cu computerul de muncă pus la dispoziție de angajator, în timpul programului de lucru, sunt considerate a avea un caracter profesional, astfel încât angajatorul să le poate verifica și identifica fără prezența angajatului.

Articolul 8 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și  articolul 9 din Codul Civil francez susțin că că toată lumea are dreptul la respectarea vieții sale private. Astfel, Curtea de Casație franceză a reținut în decizia nr. 11-11252 din 10 mai 2012 că dacă angajatorul poate avea dreptul de a vedea fișierele care nu au fost identificate ca personale de către salariată, acesta nu poate să le producă ca dovezi în procedurile judiciare, în cazul în care conținutul lor afectează  intimitatea angajatei, fără consimțământul acesteia din urmă.

(Sursa: Juritravail)

Contor: 2505 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 19 februarie 2013 08:45

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner