s Lege 384 din 2006 - privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari

Sumar:

Lege nr. 384 din 2006
privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari


Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 868 din 24/10/2006

Parlamentul României adopta prezenta lege.

Capitolul I - Dispozitii generale

Art. 1

(1) Soldatii si gradatii voluntari constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe baza de voluntariat si situat la baza ierarhiei militare.
(2) Soldatii si gradatii voluntari sunt angajati pe baza unui contract în functii prevazute în acest scop în statele de organizare a unitatilor militare, pe o perioada determinata, în functie de nivelul de pregatire, starea de sanatate si aptitudinile acestora pentru îndeplinirea îndatoririlor militare.

↑ Sus

Loading

Art. 2

(1) Soldatii si gradatii voluntari sunt selectionati, pentru încheierea primului contract în aceasta calitate, din rândul cetatenilor români, barbati si femei, cu domiciliul în tara.
(2) Limitele de vârsta, modul de selectionare, instruire, specialitatile militare si functiile în care acestia vor fi angajati, precum si modul de tinere a evidentei acestora se stabilesc prin ordin al ministrului apararii.

↑ Sus

Loading

Art. 3

(1) Gradele militare ale soldatilor si gradatilor voluntari, în ordinea lor ierarhica, sunt: soldat, fruntas, caporal.
(2) Gradele militare se acorda în ordinea prevazuta la alin. (1), indiferent daca gradatii voluntari au detinut, în calitate de rezervisti, grade superioare.
(3) Dobândirea calitatii de soldat voluntar este conditionata de acordul scris al celor în cauza privind renuntarea la gradele dobândite anterior si detinute ca rezervist.
(4) În perioada în care soldatii si gradatii voluntari sunt în activitate, acestia sunt inclusi în planurile de mobilizare.

↑ Sus

Loading

Art. 4

Soldatii si gradatii voluntari nu pot pierde gradul obtinut decât în cazurile si conditiile prevazute de lege.

↑ Sus

Loading

Capitolul II - Îndatoririle si drepturile soldatilor si gradatilor voluntari
Secțiunea 1 - Îndatoririle soldatilor si gradatilor voluntari

Art. 5

Soldatii si gradatii voluntari au urmatoarele îndatoriri principale:
a) sa fie devotati poporului român, statului român si institutiei unde îsi desfasoara activitatea;
b) sa îndeplineasca cu loialitate si profesionalism misiunile primite, atât pe teritoriul statului român, cât si în afara acestuia, daca este nevoie, chiar cu pretul vietii;
c) sa respecte si sa apere valorile democratiei constitutionale;
d) sa respecte juramântul militar, prevederile regulamentelor militare si sa execute întocmai si la timp ordinele comandantilor si sefilor. Soldatilor si gradatilor voluntari nu li se poate ordona si le este interzis, în orice situatie, sa execute acte contrare legii, obiceiurilor razboiului si conventiilor internationale la care România este parte. Neexecutarea ordinelor în aceste conditii nu atrage raspunderea juridica a soldatilor si gradatilor voluntari;
e) sa participe neconditionat la misiuni internationale, în functie de cerintele Ministerului Apararii;
f) sa pretuiasca onoarea si traditiile de lupta ale Armatei României, ale armei si unitatii din care fac parte, precum si demnitatea gradului si a uniformei militare pe care le poarta;
g) sa-si perfectioneze pregatirea profesionala, sa se instruiasca temeinic, sa pregateasca subordonatii si sa apere drepturile acestora;
h) sa actioneze pentru întretinerea regulamentara si mentinerea în stare de operativitate a tehnicii si a armamentului si pentru folosirea si administrarea eficienta a bunurilor din dotare;
i) sa pastreze cu strictete secretul de stat si de serviciu, precum si caracterul confidential al activitatilor si informatiilor pe care le detin.

↑ Sus

Loading

Art. 6

Pentru a fi asigurati si a beneficia de prestatii în sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, în sistemul asigurarilor sociale de sanatate si în sistemul asigurarilor pentru somaj, soldatilor si gradatilor voluntari li se retin si li se vireaza contributiile sociale în cuantumurile si în conditiile prevazute de legislatia privind aceste sisteme de asigurari.

↑ Sus

Loading

Art. 7

(1) Soldatii si gradatii voluntari raspund penal, contraventional, material si disciplinar, dupa caz, în aceleasi conditii prevazute de lege pentru cadrele militare în activitate.
(2) Nu constituie infractiune îndeplinirea oricarui act ordonat de comandant sau alta autoritate legitima, daca ordinul este dat în forma prevazuta de lege si nu este, în mod vadit, ilegal.
(3) Despre neexecutarea ordinului vadit ilegal sau a celui contrar legii, obiceiurilor razboiului si conventiilor internationale la care România este parte, soldatii si gradatii voluntari au obligatia sa informeze, potrivit regulamentelor militare, seful imediat superior celui care a dat ordinul.


SECTIUNEA a 2-a
Drepturile soldatilor si gradatilor voluntari

↑ Sus

Loading

Art. 8

(1) Soldatii si gradatii voluntari au dreptul la:
a) solda lunara, ale carei elemente componente si cuantumuri se stabilesc potrivit legii, precum si alte drepturi banesti în conformitate cu reglementarile în vigoare;
b) echipament si hrana gratuite, în conditiile legii;
c) asistenta medicala si medicamente gratuite, în conditiile platii contributiei la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate;
d) documente militare de transport gratuit pentru efectuarea concediului de odihna sau în cazul mutarii dintr-o garnizoana în alta, în conditiile prevazute de reglementarile în vigoare pentru subofiteri.
(2) Soldatii si gradatii voluntari pot beneficia, în conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii, de:
a) compensatie lunara pentru chirie, în cuantum de pâna la 50% din solda lunara;
b) locuinta de interventie, cu scutire de la plata chiriei;
c) produse de informare publica interna, în mod gratuit.
(3) Soldatilor si gradatilor voluntari li se vor asigura conditii si dotari igienico-sanitare adecvate.

↑ Sus

Loading

Art. 9

Soldatii si gradatii voluntari au dreptul sa urmeze, în conditiile legii, orice forma de perfectionare a pregatirii apartinând învatamântului militar sau civil.

↑ Sus

Loading

Art. 10

(1) Soldatii si gradatii voluntari pot fi trimisi la studii în tara si în strainatate, conform ordinului ministrului apararii.
(2) Selectionarea soldatilor si gradatilor voluntari, în vederea trimiterii la studii în tara si în strainatate, se face pe baza de concurs.
(3) Soldatii si gradatii voluntari care sunt trimisi sa urmeze forme de pregatire cu o durata mai mare de 90 de zile sunt obligati sa se angajeze în scris ca vor lucra în armata cel putin 2 ani de la absolvirea acestora.
(4) În cazul nerespectarii angajamentului prevazut la alin. (3), soldatii si gradatii voluntari sunt obligati sa restituie Ministerului Apararii contravaloarea cheltuielilor efectuate pentru perfectionare, calculata în conditiile legii aplicabile cadrelor militare în activitate.
(5) Prevederile alin. (4) se aplica si în cazul în care soldatii si gradatii voluntari care au urmat o forma de perfectionare în conditiile alin. (1) nu au absolvit-o din vina lor.
(6) Prevederile alin. (4) nu se aplica în cazul în care soldatilor si gradatilor voluntari li se reziliaza contractul din motive neimputabile acestora ori înceteaza din motive de boala sau incapacitate temporara de munca, precum si ca urmare a acordarii concediului pentru sarcina si lauzie si a concediului pentru cresterea sau îngrijirea copilului, acordate în conditiile legii.
(7) Soldatilor si gradatilor voluntari, care au absolvit forme de pregatire în strainatate, li se echivaleaza, în conditiile legii, diplomele dobândite.

↑ Sus

Loading

Art. 11

(1) Soldatii si gradatii voluntari reprezinta principala resursa pentru formarea subofiterilor, în conditiile prevazute de lege.
(2) Soldatii si gradatii voluntari, indiferent de gradul pe care îl au, pot fi selectionati pentru a urma cursul de baza pentru formarea deprinderilor de comanda.
(3) Limitele de vârsta a soldatilor si gradatilor voluntari prevazuti la alin. (2) se stabilesc prin ordin al ministrului apararii.

↑ Sus

Loading

Art. 12

(1) Soldatii si gradatii voluntari au dreptul, în timp de pace, la un concediu de odihna anual de 32 de zile calendaristice, cei cu o vechime în serviciu si în munca de pâna la 10 ani, si de 38 de zile calendaristice, cei cu o vechime în serviciu si în munca mai mare de 10 ani.
(2) Soldatilor si gradatilor voluntari carora le expira contractul în cursul anului, precum si celor nou-angajati li se stabileste durata concediului de odihna pe anul respectiv proportional cu perioada lucrata pâna la data expirarii contractului, respectiv pâna la sfârsitul anului calendaristic pentru cei nou-angajati, si în raport cu vechimea în serviciu si în munca.
(3) Vechimea în serviciu si în munca, luata în considerare pentru determinarea duratei concediului de odihna, este cea pe care o împlineste cel în cauza în cursul anului calendaristic în care i se acorda concediul.

↑ Sus

Loading

Art. 13

Soldatii si gradatii voluntari beneficiaza de concediu de studii si de concediu de odihna suplimentar pentru activitati în locuri de munca cu conditii deosebite vatamatoare, grele sau periculoase, în aceleasi conditii ca si cadrele militare în activitate.

↑ Sus

Loading

Art. 14

(1) Regulile privind acordarea concediului de odihna sunt cele care se aplica, potrivit legii, cadrelor militare în activitate.
(2) Compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai în cazul încetarii raportului de serviciu.

↑ Sus

Loading

Art. 15

(1) Soldatii si gradatii voluntari beneficiaza de concedii medicale platite, în conditiile stabilite de lege.
(2) Soldatii si gradatii voluntari au dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea sau îngrijirea copilului, pe durata contractului aflat în derulare, în conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii, pe baza dispozitiilor legale prevazute în sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
(3) Femeile, soldati si gradati voluntari, care sunt gravide, lauze sau alapteaza beneficiaza de drepturile prevazute de lege.

↑ Sus

Loading

Art. 16

(1) Pentru rezolvarea unor probleme personale sau familiale deosebite, soldatilor si gradatilor voluntari li se pot acorda învoiri si permisii.
(2) Durata învoirilor si permisiilor, precum si comandantii care au dreptul sa le aprobe se stabilesc prin regulamente militare.

↑ Sus

Loading

Art. 17

(1) La declararea mobilizarii sau a starii de razboi, precum si în alte situatii deosebite, stabilite de ministrul apararii, concediile de odihna, concediile de odihna suplimentare, concediile de studii, învoirile si permisiile se întrerup, soldatii si gradatii voluntari fiind obligati sa se prezinte imediat la unitatile militare de care apartin.
(2) Soldatii si gradatii voluntari, barbati, aflati în concediu pentru cresterea sau îngrijirea copilului se prezinta la unitatile militare de care apartin în situatiile prevazute la alin. (1).
(3) Pe durata mobilizarii, a starii de razboi sau a situatiilor deosebite prevazute la alin. (1), soldatilor si gradatilor voluntari li se pot acorda permisii si concedii potrivit ordinului ministrului apararii.

↑ Sus

Loading

Art. 18

(1) Vechimea în serviciu în calitate de soldat sau gradat voluntar este considerata stagiu de cotizare si se ia în calcul la stabilirea pensiei si a altor drepturi de asigurari sociale, potrivit legislatiei privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
(2) Soldatii si gradatii voluntari beneficiaza de încadrarea în conditii deosebite, speciale si alte conditii a activitatii pe care o desfasoara sau a locului de munca unde lucreaza, conform legislatiei aplicabile cadrelor militare în activitate.
(3) Pentru aplicarea prevederilor alin. (2), Ministerul Apararii încheie un protocol cu Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

↑ Sus

Loading

Art. 19

(1) Soldatii si gradatii voluntari care au fost trecuti în rezerva sau scosi din evidentele militare în baza prevederilor art. 45 alin. (1) lit. a)-e), g), h) si m) beneficiaza de indemnizatie de somaj, în conditiile prevazute de legislatia în vigoare.
(2) Soldatii si gradatii voluntari trecuti în rezerva sau scosi din evidentele militare în baza prevederilor art. 45 alin. (1) lit. c) si d) sunt trimisi la medicii experti ai asigurarilor sociale de la cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, ce decid încadrarea sau neîncadrarea într-un grad de invaliditate.
(3) Soldatii si gradatii voluntari încadrati într-un grad de invaliditate, potrivit prevederilor legale, beneficiaza de pensie de invaliditate si de celelalte drepturi prevazute în legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

↑ Sus

Loading

Art. 20

(1) Soldatii si gradatii voluntari sau urmasii acestora, dupa caz, beneficiaza de despagubiri pentru cazurile de invaliditate sau de deces produse ca urmare a unor actiuni militare, accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite din cauza îndeplinirii îndatoririlor militare, în conditiile stabilite de lege pentru cadrele militare în activitate. Despagubirile se suporta din bugetul Ministerului Apararii.
(2) Cuantumul despagubirilor prevazute la alin. (1) se stabileste prin hotarâre a Guvernului.

↑ Sus

Loading

Art. 21

Soldatii si gradatii voluntari care participa la îndeplinirea unor misiuni în afara teritoriului statului român beneficiaza de asigurari de viata si de sanatate, potrivit reglementarilor în vigoare si ordinului ministrului apararii.

↑ Sus

Loading

Art. 22

Soldatii si gradatii voluntari care au fost trecuti în rezerva sau scosi din evidentele militare, cu exceptia celor ale caror contracte se reziliaza în urma demisiei sau pentru motive imputabile acestora, beneficiaza de masuri de reconversie profesionala, în conditiile stabilite pentru cadrele militare în activitate.

↑ Sus

Loading

Art. 23

(1) Angajatorii care încadreaza în munca pe durata nedeterminata soldati sau gradati voluntari disponibilizati, din rândul celor prevazuti la art. 22, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, o suma egala cu un salariu de baza minim brut pe tara în vigoare si contributia la bugetul asigurarilor de somaj datorata de angajator, aferenta acestuia, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 3 ani.
(2) Drepturile prevazute la alin. (1) se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj.
(3) Angajatorii care înceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor prevazute la alin. (1), anterior termenului de 3 ani, sunt obligati sa restituie, în totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, sumele încasate pentru fiecare persoana plus dobânda de referinta a Bancii Nationale a României, în vigoare la data încetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca încetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a) încetarea raportului de munca în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. c), e) si f) si art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 84 lit. b), art. 841 alin. (1) lit. e) si art. 842 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Angajatorii care beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2) nu pot beneficia, pentru persoanele încadrate în munca în conditiile alin. (1), si de subventiile prevazute de legislatia privind sistemul asigurarilor pentru somaj.
(5) Drepturile prevazute la alin. (1) nu se acorda pe perioadele în care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate.

↑ Sus

Loading

Art. 24

Soldatii sau gradatii voluntari si familiile acestora pot folosi, în conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii pentru cadrele militare, facilitatile de recuperare, caminele militare de garnizoana si de unitate si amenajarile sportive si recreative aflate în proprietatea sau administrarea Ministerului Apararii.

↑ Sus

Loading

Art. 25

Soldatilor si gradatilor voluntari le este interzisa sau restrânsa exercitarea unor drepturi si libertati, în conditiile stabilite de lege pentru cadrele militare în activitate.


SECTIUNEA a 3-a
Recompensele si sanctiunile soldatilor si gradatilor voluntari

↑ Sus

Loading

Art. 26

(1) Pentru servicii exceptionale aduse statului si poporului român, pentru acte de eroism savârsite pe timpul îndeplinirii îndatoririlor militare ori pentru merite deosebite în activitate, soldatilor si gradatilor voluntari le pot fi conferite, în conditiile legii, decoratii.
(2) Soldatii si gradatii voluntari pot primi decoratii si de la autoritatile publice ale altor state partenere sau organizatii sub egida carora participa la misiuni internationale la care România ia parte, conform tratatelor încheiate.

↑ Sus

Loading

Art. 27

Pentru îndeplinirea exemplara a atributiilor de serviciu, soldatilor si gradatilor voluntari li se pot acorda recompense morale si materiale, stabilite prin ordin al ministrului apararii.

↑ Sus

Loading

Art. 28

Pentru abateri de la disciplina militara, neîndeplinirea îndatoririlor, încalcarea normelor de conduita militara, a regulilor de convietuire sociala, soldatilor si gradatilor voluntari li se pot aplica urmatoarele sanctiuni disciplinare:
a) avertisment;
b) mustrare scrisa;
c) diminuarea soldei lunare cu 5% pâna la 20%, pe o perioada de la o luna la 3 luni;
d) amânarea promovarii în grad, pe o perioada de la unu la 2 ani;
e) desfacerea disciplinara a contractului.

↑ Sus

Loading

Art. 29

(1) Decizia privind aplicarea sanctiunilor disciplinare se ia în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la luarea la cunostinta despre comiterea abaterilor.
(2) Sanctiunile disciplinare se executa în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la comunicarea deciziei prevazute la alin. (1).
(3) Abaterile disciplinare se sanctioneaza numai daca s-a luat la cunostinta despre acestea în termen de 6 luni de la savârsire.

↑ Sus

Loading

Art. 30

(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura dintre cele prevazute la art. 28, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai înainte de efectuarea cercetarii prealabile de catre comisii, a caror organizare si functionare se stabilesc prin ordin al ministrului apararii.
(2) Abaterile de la disciplina militara pentru care soldatii si gradatii voluntari pot fi sanctionati disciplinar sunt stabilite prin ordin al ministrului apararii.

↑ Sus

Loading

Capitolul III - Selectionarea, formarea si admiterea în corpul soldatilor

Art. 31

(1) Cetatenii români, barbati si femei, care au fost selectionati, pe baza cererii lor, sa devina soldati voluntari, în functie de aptitudini, pot urma un program de instruire structurat pe doua module:
a) modulul instruirii individuale;
b) modulul perfectionarii instruirii de specialitate.
(2) Cetatenii români care, pâna la data intrarii în vigoare a prezentei legi, au îndeplinit serviciul militar ca militari în termen sau militari cu termen redus, au o vechime în activitate de cel putin un an în gradul de soldat sau gradat voluntar ori soldat si gradat rezervist voluntar, au fost elevi sau studenti, cel putin un an, în institutiile de învatamânt din sistemul de aparare si securitate nationala, cu exceptia elevilor liceelor si colegiilor militare, precum si cei care detin, în calitate de rezervisti, grade superioare celor prevazuti la art. 3 alin. (1) si au fost selectionati, pe baza cererii lor, pentru încadrarea ca soldati si gradati voluntari urmeaza în cadrul programului de instruire numai modulul perfectionarii instruirii de specialitate.
(3) De prevederile alin. (2) beneficiaza si militarii în termen si militarii cu termen redus, încorporati în seriile februarie si iunie 2006.
(4) Planificarea, organizarea, desfasurarea, precum si durata pregatirii militarilor voluntari prevazuti la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului apararii.
(5) În perioada programului de instruire prevazut la alin. (1) lit. a), cetatenii români au calitatea de soldat voluntar si beneficiaza gratuit de hrana, echipament si materiale de întretinere. În aceasta perioada beneficiaza de o indemnizatie lunara egala cu 50% din solda de functie si solda de grad a unui soldat voluntar.
(6) La încheierea modulului de instruire prevazut la alin. (1) lit. a), soldatii voluntari depun juramântul militar prevazut de lege.

↑ Sus

Loading

Art. 32

(1) Cetatenii români care urmeaza sa devina soldati voluntari în conditiile prevazute la art. 31, în functie de aptitudini, pot semna angajamente sau contracte cu Ministerul Apararii, dupa cum urmeaza:
a) la selectionare, un angajament pentru efectuarea modulului instruirii individuale, cu exceptia celor prevazuti la art. 31 alin. (2) si (3);
b) la începerea modulului perfectionarii instruirii de specialitate, un contract pentru efectuarea acestuia;
c) dupa încheierea modulelor prevazute la art. 31 alin. (1) lit. a) si b), un prim contract, cu durata de 4 ani.
(2) Forma si continutul-tip ale angajamentului si contractelor prevazute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului apararii.
(3) În cazul întreruperii înainte de termen a angajamentului si contractelor prevazute la alin. (1), soldatii si gradatii voluntari sunt obligati sa restituie Ministerului Apararii contravaloarea cheltuielilor efectuate pe timpul programului de instruire, calculata în conditiile legii aplicabile cadrelor militare în activitate.
(4) Prevederile alin. (3) se aplica în cazul în care soldatii sau gradatii voluntari întrerup angajamentul sau contractele din vina lor.
(5) Prevederile alin. (3) nu se aplica în cazul în care soldatilor sau gradatilor voluntari li se întrerupe angajamentul sau contractele din motive neimputabile lor.

↑ Sus

Loading

Art. 33

(1) Cetatenii români prevazuti la art. 31 care, pe parcursul programului de instruire, renunta la cariera de soldat sau gradat voluntar si parasesc institutia militara suporta contravaloarea cheltuielilor aferente perioadei de pregatire.
(2) Metodologia de determinare a cheltuielilor prevazute la alin. (1) se stabileste prin ordin al ministrului apararii.

↑ Sus

Loading

Art. 34

La începerea modulului perfectionarii instruirii de specialitate, cetatenii români prevazuti la art. 31 alin. (1)-(3), declarati promovati, sunt numiti în functii corespunzatoare de soldati voluntari.

↑ Sus

Loading

Capitolul IV - Cariera si trecerea în rezerva a soldatilor

Art. 35

(1) La expirarea primului contract de 4 ani, soldatii si gradatii voluntari prevazuti la art. 34 pot încheia, succesiv, noi contracte, cu durata de la 2 la 3 ani fiecare.
(2) Limita maxima de vârsta pâna la care soldatii sau gradatii voluntari pot fi mentinuti în activitate se stabileste prin ordin al ministrului apararii, dar nu poate depasi 40 de ani.

↑ Sus

Loading

Art. 36

În vederea încheierii contractelor prevazute la art. 32 si 35, ministrul apararii deleaga competenta comandantilor si sefilor unitatilor militare angajatoare.

↑ Sus

Loading

Art. 37

(1) Contractul poate fi modificat numai cu acordul partilor, cu exceptiile prevazute de prezenta lege.
(2) Modificarea contractului poate consta în modificarea duratei acestuia, locului si felului muncii, conditiilor de munca, soldei lunare, timpului de munca si de odihna.

↑ Sus

Loading

Art. 38

Forma si continutul-tip ale contractului încheiat dupa expirarea primului contract de 4 ani sunt stabilite prin ordin al ministrului apararii.

↑ Sus

Loading

Art. 39

(1) Detasarea soldatilor si gradatilor voluntari se face în conditiile aprobate prin ordin al ministrului apararii.
(2) Durata detasarii este de maximum 6 luni într-un an calendaristic si se poate prelungi, cu acordul scris al structurilor implicate, cu înca 6 luni.
(3) Soldatii si gradatii voluntari trimisi în misiune permanenta în strainatate încheie noi contracte la numirea în functie pentru o perioada egala cu durata mandatului la post.
(4) Contractul prevazut la alin. (3) este semnat, în calitate de delegat al Ministerului Apararii, de seful unei directii din Statul Major General, care se stabileste prin ordin al ministrului apararii.
(5) Cu 6 luni înainte de încheierea misiunii permanente în strainatate, soldatii si gradatii voluntari îsi exprima, prin raport, optiunea de a relua activitatea în unitati ale Ministerului Apararii.
(6) Ocuparea unui post în alta unitate militara de catre soldatii si gradatii voluntari prevazuti la alin. (5) se face în conditiile prevazute la art. 35 alin. (1).

↑ Sus

Loading

Art. 40

(1) Soldatii si gradatii voluntari pot fi mutati, în interesul serviciului, dintr-o unitate militara în alta, în aceleasi conditii ca si subofiterii în activitate.
(2) Cuantumul indemnizatiei la care are dreptul soldatul sau gradatul voluntar mutat în interesul serviciului este cel prevazut de lege pentru subofiterii în activitate.
(3) Soldatii si gradatii voluntari pot fi mutati si la cerere, daca au cel putin un an vechime în functia pe care sunt încadrati.

↑ Sus

Loading

Art. 41

(1) Promovarea în grad a soldatilor si fruntasilor voluntari care îndeplinesc toate conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii se face prin ordinul comandantilor care au competente în acest sens.
(2) Criteriile generale de promovare sunt:
a) performantele dovedite pe timpul îndeplinirii atributiilor functionale, rezultate din documentele de apreciere;
b) stagiul minim în grad;
c) nivelul de pregatire.
(3) În timp de pace, stagiul minim în grad pentru înaintarea în gradul urmator a soldatilor si gradatilor voluntari în activitate se stabileste astfel:
a) soldat: un an;
b) fruntas: 2 ani.

↑ Sus

Loading

Art. 42

Numirea soldatilor si gradatilor voluntari în functii superioare se poate face numai în situatia în care acestia îndeplinesc conditiile pentru a fi promovati în grad, odata cu numirea în functii.

↑ Sus

Loading

Art. 43

(1) Aprecierea de serviciu a soldatilor si gradatilor voluntari se efectueaza anual, în conformitate cu prevederile ordinului ministrului apararii, care include si criteriile de evaluare.
(2) Aprecierea de serviciu constituie documentul de baza pentru selectia, promovarea în grad si evolutia în cariera a soldatilor si gradatilor voluntari.

↑ Sus

Loading

Art. 44

Trecerea soldatilor si gradatilor voluntari dintr-o arma sau specialitate în alta se poate efectua, în raport cu nevoile Ministerului Apararii, dupa obtinerea unei specialitati militare corespunzatoare, în conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii.

↑ Sus

Loading

Art. 45

(1) Soldatilor si gradatilor voluntari le înceteaza contractul si sunt trecuti în rezerva sau scosi din evidentele militare, dupa caz, în urmatoarele situatii:
a) la împlinirea limitei de vârsta în serviciu, stabilita prin ordin al ministrului apararii;
b) la expirarea termenului contractului, în situatia în care nu sunt posibilitati de reînnoire din cauza reducerii functiilor ca urmare a desfiintarii, restructurarii sau a dislocarii unitatii;
c) când sunt clasati "inapt pentru serviciul militar" de catre comisiile de expertiza medico-militara;
d) când sunt clasati "apt limitat" de comisiile prevazute la lit. c);
e) pentru motive sau nevoi ale Ministerului Apararii;
f) înainte de termenul de expirare a contractului, cu acordul ambelor parti;
g) la expirarea termenului contractului, în situatia în care una dintre parti nu mai opteaza pentru reînnoirea contractului;
h) când nu mai îndeplinesc criteriile specifice, stabilite prin ordin al ministrului apararii, pentru ocuparea functiei;
i) prin demisie;
j) ca urmare a aplicarii sanctiunii disciplinare prevazute la art. 28 lit. e), când comit abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispozitii legale;
k) când sunt condamnati prin hotarâre judecatoreasca definitiva la pedeapsa închisorii cu executarea acesteia, precum si atunci când sunt condamnati pentru infractiuni savârsite cu intentie, fara a fi privati de libertate;
l) când sunt condamnati prin hotarâre judecatoreasca definitiva, pentru o infractiune savârsita din culpa, fara a fi privati de libertate;
m) la data retragerii motivate a avizului de securitate specific clasei sau nivelului de secretizare a informatiilor la care urmeaza sa aiba acces, de catre autoritatile competente;
n) în caz de deces.
(2) Trecerea în rezerva sau scoaterea din evidentele militare se face din oficiu în situatiile prevazute la alin. (1) lit. a)-d), g), k), m) si n), iar în celelalte situatii, la propunerea comandantilor sau sefilor directi, înaintata ierarhic.
(3) Trecerea în rezerva a soldatilor si gradatilor voluntari se comunica acestora si în scris printr-o trimitere de corespondenta recomandata.

↑ Sus

Loading

Art. 46

Pe timpul starii de urgenta, al starii de asediu, mobilizarii si al starii de razboi, precum si pe timpul pregatirii si executarii misiunilor în afara teritoriului statului national, soldatii si gradatii voluntari nu pot fi trecuti în rezerva sau scosi din evidenta militara ca urmare a prezentarii demisiei.

↑ Sus

Loading

Art. 47

(1) Soldatii si gradatii voluntari asupra carora s-a dispus începerea urmaririi penale sau care se afla în curs de judecata într-un proces penal, aflati în stare de libertate, sunt pusi la dispozitie.
(2) Soldatii si gradatii voluntari pusi la dispozitie îndeplinesc atributiile stabilite de comandantii unitatilor din care fac parte si beneficiaza de drepturi banesti, în conditii similare reglementarilor pentru cadrele militare în activitate, aflate în aceeasi situatie.

↑ Sus

Loading

Art. 48

(1) Soldatii si gradatii voluntari asupra carora s-a dispus începerea urmaririi penale sau se afla în curs de judecata într-un proces penal, daca se afla în stare de arest, se suspenda din functie.
(2) Soldatii si gradatii voluntari suspendati din functie nu beneficiaza de niciun drept de la Ministerul Apararii.
(3) Soldatii si gradatii voluntari condamnati prin hotarâre judecatoreasca definitiva, care anterior au fost suspendati din functie, sunt trecuti în rezerva sau sunt scosi din evidentele militare începând cu data suspendarii.
(4) Parchetele sau instantele care dispun începerea urmaririi penale, respectiv încep judecarea soldatilor si gradatilor voluntari, au obligatia de a înstiinta imediat Ministerul Apararii.

↑ Sus

Loading

Art. 49

(1) În cazul în care s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala ori achitarea, soldatii si gradatii voluntari sunt repusi în toate drepturile avute la data suspendarii din functie, respectiv a punerii la dispozitie. Drepturile se calculeaza în raport cu elementele soldei lunare în vigoare la data respectiva.
(2) În cazul încetarii urmaririi penale ori a procesului penal se poate dispune repunerea în drepturi sau trecerea în rezerva ori scoaterea din evidentele militare de catre comandantii stabiliti prin ordin al ministrului apararii, la propunerea comisiei prevazute la art. 30 alin. (1).

↑ Sus

Loading

Art. 50

(1) Soldatii si gradatii voluntari nu pot fi trecuti în rezerva sau scosi din evidentele militare din motivele prevazute la art. 45 alin. (1) lit. e) în perioada în care se afla în incapacitate temporara de munca stabilita prin actele prevazute de lege, pe durata carantinei ori pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Femeile soldati si gradati voluntari nu pot fi trecute în rezerva pe durata concediului de maternitate ori a concediului de risc maternal.
(3) Soldatii si gradatii voluntari nu pot fi trecuti în rezerva pe durata concediului pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pâna la împlinirea vârstei de 3 ani ori pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârsta de pâna la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pâna la împlinirea vârstei de 18 ani.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplica numai pâna la expirarea duratei pentru care a fost încheiat contractul.
(5) În situatia în care, potrivit legislatiei aplicabile personalului bugetar, contractele pot fi suspendate, este permisa înlocuirea soldatilor sau gradatilor voluntari în cauza prin încheierea unui contract cu durata determinata pâna la revenirea la post a titularului.

↑ Sus

Loading

Capitolul V - Soldatii si gradatii rezervisti voluntari

Art. 51

(1) Soldatii si gradatii rezervisti voluntari sunt cetateni români care consimt, pe baza unui contract încheiat cu unitatile militare, pe durata determinata, în conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale, sa îndeplineasca functii militare în structurile fortelor destinate apararii.
(2) Soldatii si gradatii rezervisti voluntari, cu exceptia celor proveniti din rândul soldatilor si gradatilor voluntari, sunt selectionati pentru încheierea primului contract în aceasta calitate din rândul barbatilor si femeilor, cu vârsta prevazuta la art. 2 alin. (2). Soldatii si gradatii rezervisti voluntari pot fi încadrati, la cerere, în functie de nevoile Ministerului Apararii, ca soldati si gradati voluntari în activitate.
(3) La încheierea contractului, soldatii si gradatii rezervisti voluntari trebuie sa îndeplineasca aceleasi conditii ca si soldatii si gradatii voluntari.
(4) Modul de selectionare, instruire si folosire a soldatilor si gradatilor rezervisti voluntari, specialitatile si functiile în care acestia vor fi angajati, precum si limitele de vârsta pâna la care pot încheia contracte cu Ministerul Apararii se stabilesc prin ordin al ministrului apararii.
(5) Durata primului contract ca rezervist voluntar este de 5 ani si se poate prelungi prin contracte succesive cu durata de la 2 la 3 ani.

↑ Sus

Loading

Art. 52

Soldatii si gradatii rezervisti voluntari provin din:
a) cetatenii români care au îndeplinit serviciul militar activ si întrunesc conditiile mentinerii în evidentele militare;
b) soldatii si gradatii voluntari trecuti în rezerva;
c) cetatenii români care nu au îndeplinit serviciul militar activ, dar consimt sa devina rezervisti voluntari.

↑ Sus

Loading

Art. 53

(1) Cetatenii români care opteaza sa devina soldati si gradati rezervisti, dar care nu au îndeplinit serviciul militar activ, executa o instruire cu durata de 4 luni, dupa care depun juramântul militar si încheie un contract ca rezervist voluntar.
(2) Pe timpul pregatirii cu durata de 4 luni, acestia beneficiaza gratuit de hrana, echipament si materiale de întretinere. În aceasta perioada beneficiaza de o indemnizatie lunara egala cu 50% din solda de functie si solda de grad a unui soldat voluntar.
(3) Toti rezervistii voluntari executa pregatirea în unitatea la care sunt încadrati în plan, doua zile lunar în timpul liber si 5 zile calendaristice lucratoare, consecutive anual.

↑ Sus

Loading

Art. 54

(1) Soldatii si gradatii rezervisti voluntari care, pe parcursul perioadei de instruire de 4 luni, renunta la aceasta activitate din motive imputabile lor, restituie contravaloarea cheltuielilor efectuate cu instruirea, proportional cu timpul de pregatire parcurs.
(2) Soldatii si gradatii rezervisti voluntari care refuza sa desfasoare activitatea ca rezervist voluntar, pentru o perioada de 5 ani, restituie integral contravaloarea cheltuielilor efectuate cu instruirea lor.

↑ Sus

Loading

Art. 55

Pe durata contractului, soldatii si gradatii rezervisti voluntari sunt obligati sa îndeplineasca îndatoririle prevazute la art. 5.

↑ Sus

Loading

Art. 56

(1) Soldatii si gradatii rezervisti voluntari, în perioadele în care executa instruirea si pe durata participarii la pregatire ori la misiuni în unitatile în ale caror planuri sunt încadrati, beneficiaza de urmatoarele drepturi si facilitati:
a) drepturi banesti, de echipare si de hrana, similare cu cele ale soldatilor si gradatilor voluntari în activitate;
b) prima de fidelitate egala cu solda lunara corespunzatoare functiei si gradului soldatilor si gradatilor voluntari în activitate, acordata o singura data la semnarea fiecarui contract încheiat în conditiile prevazute la art. 51 alin. (5);
c) masuri de protectie sociala, asistenta medicala si medicamente, potrivit normelor stabilite pentru personalul militar în activitate si familiile acestora, în cazul suspendarii raportului de munca sau de serviciu;
d) bilete de odihna, tratament si recuperare dupa participarea la misiuni militare;
e) pensii si despagubiri, în caz de invaliditate sau deces, ca urmare a unor evenimente produse în timpul si din cauza activitatii militare, în conditiile prevazute de lege pentru soldatii si gradatii voluntari în activitate;
f) recompense prevazute de regulamentele militare pentru personalul în activitate;
g) trimiterea la cursuri de specializare, gratuit, în functie de nevoile unitatilor militare;
h) plata cheltuielilor de deplasare pe timpul chemarii de catre unitatile militare;
i) selectionarea, cu prioritate, în vederea pregatirii în sistemul soldatilor si gradatilor voluntari în activitate si a formarii cadrelor militare în activitate ale armatei.
(2) Soldatii si gradatii rezervisti voluntari, în perioadele în care executa instruirea fara suspendarea raporturilor de munca sau de serviciu, beneficiaza de masuri de protectie sociala, asistenta medicala si medicamente potrivit legii.
(3) Soldatii si gradatii rezervisti voluntari, în perioadele în care nu executa instruirea si nu participa la misiuni în unitatile în ale caror planuri sunt încadrati, beneficiaza de o indemnizatie lunara egala cu 10% din solda lunara corespunzatoare functiei mentionate în contractul prevazut la art. 51 alin. (1) si gradului pe care îl au.

↑ Sus

Loading

Art. 57

(1) Raporturile de munca sau raporturile de serviciu, dupa caz, ale salariatilor care au semnat contracte cu unitati militare pentru a îndeplini functii militare în calitate de rezervisti voluntari se suspenda, în conditiile prevazute de lege, pe perioada îndeplinirii îndatoririlor militare care presupun absenta de la locul de munca.
(2) Angajatorul este obligat sa pastreze locul de munca si functia persoanelor aflate în situatia prevazuta la alin. (1) pe toata durata în care îsi îndeplinesc îndatoririle militare, ori de câte ori acestea sunt prevazute prin contractul semnat cu unitatea militara.
(3) Suspendarea raporturilor de munca sau a raporturilor de serviciu ale persoanelor prevazute la alin. (1) înceteaza de drept la încetarea situatiei prevazute la alin. (2).
(4) Raporturile de munca sau raporturile de serviciu ale persoanelor aflate în situatia prevazuta la alin. (1) nu pot înceta decât ca urmare a dizolvarii operatorilor economici ori a desfiintarii institutiilor publice. În aceste situatii, agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, sau Agentia Nationala a Functionarilor Publici vor asigura, cu prioritate, plasarea celor în cauza în alte locuri de munca si functii echivalente, în aceeasi localitate, potrivit pregatirii si capacitatii profesionale ori, gratuit, reconversia profesionala pentru profesiuni care sunt cerute pe piata fortei de munca.

↑ Sus

Loading

Art. 58

În baza ordinului de chemare emis de Ministerul Apararii, angajatul este obligat sa anunte angajatorul despre prezentarea sa la concentrari de instructie în unitatile militare cu cel putin 45 de zile înainte de data prezentarii la concentrare si sa-i prezinte acestuia documentele justificative.

↑ Sus

Loading

Art. 59

(1) Pentru fiecare angajat chemat la instruire sau concentrare, angajatorul primeste o compensatie financiara standard, compusa, de regula, din urmatoarele elemente:
a) compensatie pentru costuri generate de înlocuirea angajatului;
b) compensatie pentru costuri generate de recalificarea personalului.
(2) Compensatia pentru costurile generate de înlocuirea angajatului se acorda pentru acoperirea cheltuielilor legate de anuntarea postului liber si de organizarea interviului pentru ocuparea acestuia si/sau pentru acoperirea pierderilor ca urmare a absentei angajatului, în cazul când acesta nu este înlocuit, precum si pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare legate de activitatile administrative suportate ca urmare a absentei angajatului.
(3) Compensatia pentru costurile generate de recalificarea personalului se acorda numai în cazul în care durata concentrarii este mai mare de 6 luni, pentru acoperirea cheltuielilor legate de pregatirea angajatului, în vederea dobândirii standardului de competenta sau calificare necesar postului în care este încadrat.
(4) Angajatorul poate primi o compensatie financiara suplimentara daca face dovada ca valoarea totala a costurilor suportate a depasit cu cel putin jumatate valoarea compensatiei financiare standard.
(5) Fondurile necesare acordarii compensatiilor prevazute la acest articol se asigura din bugetul Ministerului Apararii.
(6) Valorile compensatiei financiare standard si a compensatiei financiare suplimentare, precum si modul de acordare a acestora se stabilesc prin hotarâre a Guvernului.

↑ Sus

Loading

Art. 60

(1) Gradele soldatilor si gradatilor rezervisti voluntari, precum si conditiile de acordare a acestora sunt aceleasi cu cele prevazute la art. 3 si 41.
(2) În raport cu nevoile de încadrare si optiunile soldatilor si gradatilor în rezerva, angajarea acestora ca voluntari se poate face si cu grade inferioare celor detinute.
(3) Angajarea în conditiile alin. (2) este conditionata de acordul scris al celor în cauza.

↑ Sus

Loading

Art. 61

La semnarea contractului cu unitatile militare, respectiv la încheierea programului de instruire prevazut la art. 31, soldatii si gradatii rezervisti voluntari sunt repartizati în planurile de mobilizare ale unitatilor pe care le completeaza.

↑ Sus

Loading

Art. 62

Soldatii si gradatii rezervisti voluntari participa la misiuni în afara teritoriului statului român, altele decât razboiul, potrivit obligatiilor asumate de România prin tratate internationale, în raport cu nevoile fortelor destinate apararii.

↑ Sus

Loading

Art. 63

Soldatii si gradatii rezervisti voluntari se tin în evidenta astfel:
a) clasa I: pâna la 35 de ani, inclusiv;
b) clasa a II-a: de la 36 de ani pâna la 40 de ani, inclusiv;
c) clasa a III-a: de la 41 de ani pâna la 45 de ani, inclusiv.

↑ Sus

Loading

Art. 64

La instituirea starii de urgenta, a starii de asediu, precum si la declararea mobilizarii si a starii de razboi, soldatii si gradatii rezervisti voluntari inclusi în planurile de mobilizare ale unitatilor militare sunt considerati concentrati sau mobilizati în conditiile legii.

↑ Sus

Loading

Art. 65

Soldatii si gradatii rezervisti voluntari, concentrati sau mobilizati, pot ramâne membri ai partidelor, formatiunilor sau organizatiilor politice, precum si ai sindicatelor din care fac parte, pe durata contractului, dar le este interzisa desfasurarea în unitatile militare a oricaror activitati cu caracter politic.

↑ Sus

Loading

Art. 66

Soldatilor si gradatilor rezervisti voluntari aflati în una dintre situatiile prevazute la art. 65 le este restrânsa sau interzisa exercitarea unor drepturi si libertati, în conditiile stabilite de lege pentru cadrele militare în activitate.

↑ Sus

Loading

Art. 67

(1) Pentru servicii exceptionale aduse statului si poporului român, pentru acte de eroism savârsite pe durata îndeplinirii îndatoririlor militare ori pentru merite deosebite în activitate, soldatilor si gradatilor rezervisti voluntari le pot fi conferite decoratii, în conditiile legii, si distinctii militare onorifice.
(2) Pentru îndeplinirea exemplara a misiunilor si sarcinilor, soldatilor si gradatilor rezervisti voluntari li se pot acorda recompense morale si materiale, stabilite prin lege sau prin ordin al ministrului apararii, dupa caz.

↑ Sus

Loading

Capitolul VI - Dispozitii finale

Art. 68

Calitatea de soldat si gradat voluntar se dovedeste prin documentul de legitimare, stabilit prin ordin al ministrului apararii.

↑ Sus

Loading

Art. 69

(1) Începând cu data intrarii în vigoare a prezentei legi, militarii în termen si cu termen redus în activitate pot detine numai gradul de soldat.
(2) Contractele încheiate în temeiul art. 37 din Legea nr. 46/1996 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare, anterior intrarii în vigoare a prezentei legi, ramân valabile în masura în care nu contravin prevederilor acesteia.
(3) Contractele aflate în derulare la data intrarii în vigoare a prezentei legi, încheiate cu militarii angajati pe baza de contract, care au împlinit vârsta maxima prevazuta la art. 35 alin. (2), pot fi mentinute, în functie de nevoile Ministerului Apararii, pâna la finalizarea acestora.
(4) Militarii angajati pe baza de contract din institutiile cu atributii în domeniul apararii si securitatii nationale, care, la data intrarii în vigoare a prezentei legi, au gradul de sergent, pot fi trecuti în corpul subofiterilor, în functie de studiile absolvite, vechimea în munca, posturile de subofiteri disponibile si rezultatele obtinute în urma concursului sustinut în acest sens. Sergentii care nu opteaza pentru trecerea în corpul subofiterilor sau nu sunt declarati admisi în urma participarii la concursurile organizate în acest sens vor fi trecuti în corpul soldatilor si gradatilor voluntari cu gradul de caporal.

↑ Sus

Loading

Art. 70

(1) Dispozitiile prezentei legi se aplica în mod corespunzator si gradatilor si soldatilor voluntari din institutiile cu atributii în domeniul apararii si securitatii nationale care, potrivit legii, au în structurile proprii aceasta categorie de personal militar.
(2) Obligatiile Ministerului Apararii si competentele ministrului apararii, stabilite prin prezenta lege, sunt îndeplinite sau exercitate, dupa caz, de institutiile prevazute la alin. (1), respectiv de conducatorii acestora, iar cele ale sefului Statului Major General, de catre înlocuitorii lor de drept.

↑ Sus

Loading

Art. 71

(1) Expresiile "militari angajati pe baza de contract," în cadrul Ministerului Apararii, "jandarmi angajati cu contract," "soldati si gradati profesionisti" si "politist de frontiera angajat cu contract", prevazute de legislatia în vigoare, se înlocuiesc cu expresia "soldati si gradati voluntari."
(2) În sensul prezentei legi, familia soldatilor si gradatilor voluntari cuprinde sotul sau sotia, copiii si parintii aflati în întretinerea legala a acestora.

↑ Sus

Loading

Art. 72

În termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi, Ministerul Apararii va prezenta propuneri autoritatilor abilitate, în vederea adoptarii actelor normative pentru aplicarea si executarea acesteia.

↑ Sus

Loading

Art. 73

Prezenta lege intra în vigoare la 60 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al României, Partea I.



↑ Sus

Loading