Clubul de Drept Social – Costel Gîlcă organizează pe 9 mai 2012 unul dintre cele mai importante evenimente ale dreptului muncii, dezbaterea pe tema: „Relaţia juridică a clerului cu Biserica Ortodoxă Română”, în scopul clarificării situaţiei juridice a raportului dintre cler şi biserică, clarificare necesară unei corecte interpretări pe care CEDO o va pronunţa în cauza "Sindicatul Pastorul cel Bun. v. România".
Evenimentul se bucură de participarea extraordinară a Monseigneur Aldo Giordano, Reprezentantul Permanent al Sfântului Scaun pe lângă Consiliul Europeni.
Este pentru prima dată când în România se organizează o dezbatere publică pentru a clarifica o situaţie juridică necesară unei corecte interpretări de către CEDO a unei cauze pendinte.
Astfel, în cauza Sindicatul "Pastorul cel bun v. România", Curtea de la Strasbourg a statuat că preoţii au dreptul să se constituie în sindicate în vederea apărării drepturilor şi intereselor lor. În esenţă CEDO şi-a fundamentat decizia pe faptul că preoţii ar avea contracte de muncă, precum şi pe considerentul că la nivelul României, începând cu anul 1990 au mai fost înfiinţate două sindicate.
Această decizie a fost considerată fundamental greşită de către specialişti români şi străini, într-o serie de articol publicate atât în ţară, în special în Revista de Drept Social, dar şi în străinătate, fiind publicate o serie întreagă de articole prin care este criticată hotărârea CEDO.
Având în vedere faptul că specialiştii români sunt mai bine plasaţi decât CEDO în a stabili dacă raportul juridic dintre cler şi Birerică este un raport de muncă sau un raport de slujire şi misiune liber asumată, Clubul de Drept Social - Costel Gîlcă a considerat necesară o dezbatere pe această temă.
Scopul dezbaterii este clarificarea situaţiei juridice a clericilor ortodocşi în lumina Legii cultelor şi a Statutului Bisericii Ortodoxe Române, evidenţierea practicii judiciare române cu privire la acest aspect, stabilirea raporturilor dintre noţiunile de „ordine publică” şi „libertate religioasă” prevăzute în Convenţia europeană a drepturilor omului, precum şi evidenţierea jurisprudenţei CEDO în această materie.
Sesiunea de comunicări este structurată în două părți:
- Comunicări.
- PhD Gregor Puppinck, director of the European Centre for Law and Justice, Strasbourg, France: “Analysis of Sindicatul „Pastoral cel Bun” v. Romania: The Collision of Freedoms of Religion and Association”;
- Conf. univ. dr. Nicolae Adrian Lemeni.
- Av. drd. Costel Gîlcă: "Relaţia juridică a clerului cu BOR"
- Lector univ dr. av. Gabriel Uluitu : "Determinarea sferei persoanelor care se pot constitui in sindicate"
- Irina Cambrea- co-agent Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului: “Prezentarea recursului României în cauza Sindicatul Pastorul cel Bun v. România”
- Av. drd Răzvan Ion Vasiliu: “Salarizarea (preoţilor) sau ajutor al statului?”
- Pr. Ionuţ Corduneanu :“Consecintele asupra activitatii Bisericii Ortodoxe Romane a existentei vietii sindicale a clerului”.
2. Discuţii libere pe următoarele teme:
- Raport de muncă sau raport de slujire şi misiune asumată?
- Încheierea contractelor de muncă transformă raportul de slujire şi misiune asumată în raport de muncă?
- Simplul fapt că statul acordă un ajutor în salarizarea preoţilor îi transformă pe aceştia în bugetari?
- Asigurarea obligatorie a preoţilor determină considerarea acestora ca fiind persoane cu contract de muncă?
Au confirmat, de asemenea, participarea la eveniment: Stefan Ene – specialist pensii publice, Luisiana Dobrinescu – avocat specializat în drept fiscal, Biriş Goran, Nicolae Dantes Bratu, Inspector General de Stat, Inspecția Muncii, Marilena Balabuti - Şef birou legislaţie – contencios, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti.
Comentarii