s CSM cere Inspecției Judiciare să verifice dacă s-a adus atingere independenției judecătorilor
29 Ianuarie 2013

CSM cere Inspecției Judiciare să verifice dacă s-a adus atingere independenției judecătorilor

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a făcut luni o sesizare către Inspecţia Judiciara – Direcţia de Inspecţie Judiciară pentru judecători pentru a constata dacă s-a adus atingere independenţei judecătorilor prin afirmaţiile din ultima vreme, prin unele din poziţiile publice făcute în spaţiul public, fie în mass – media de unii jurnalişti, fie de unii politicieni, fie de alţi actori publici, după cum se precizează într-un comunicat la CSM.

CSM apreciază rolul esenţial al mass – mediei în informarea onestă a opiniei publice cu privire la evenimentele decizionale ale Consiliului Superior al Magistraturii şi ale instanţelor din aceste săptămâni, dar se declară și îngrijorat de modul în care unii ziarişti, unii politicieni sau actori publici înţeleg să-şi exercite rolul esenţial de pază a democraţiei. Pot exista derapaje, din nefericire, care nu numai ca pot afecta independenţa justiţiei, dar aruncă umbre de îndoială asupra bunei credinţe a unor astfel de alegaţii.

Formularea unor acuzaţii de gravitate deosebită, lansate în spaţiul public, la adresa unor judecători sau instanţe judecătoreşti, poate fi de natură să inducă în opinia publică un sentiment de neîncredere în judecători şi în sistemul judiciar în întregul său, iar Inspectia Judiciara, prin Direcţia pentru Judecători are obligaţia legală de a verifica dacă s-a încălcat independenţa judecătorilor în acord cu dispoziţiile art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004.

(Sursa: CSM)

Contor: 1011 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 29 ianuarie 2013 08:04

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner