s CEDO a dat dreptate statului român în cazul sindicalizării clericilor
10 Iulie 2013

CEDO a dat dreptate statului român în cazul sindicalizării clericilor

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a adoptat pe 9 iulie o hotărâre în cauza Sindicatul „Păstorul cel Bun” c. României, prin care a constatat că statul român a respectat prevederile articolului 11 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (Convenția), referitor la libertatea de întrunire și asociere. Sesizarea Marii Camere a fost făcută de Guvernul român, care a contestat hotărârea pronunțată anterior de o Cameră a CEDO în ianuarie 2012.

Cauza are la bază o plângerea prin care se invocă faptul că refuzul Tribunalului Craiova de a înregistra sindicatul reclamant, format în majoritate din preoți din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, ar constitui o încălcare a libertății de asociere.

La data de 31 ianuarie 2012, o Cameră a CEDO a pronunțat o hotărâre nedefinitivă prin care a constatat că motivele care au stat la baza deciziei tribunalului național nu justifică refuzul de înregistrare a sindicatului, constituind astfel o încălcare  a articolului 11 din Convenție.

Urmare a admiterii cererii de trimitere a cauzei către Marea Cameră formulată de Guvernul român și după reanalizarea fondului, Marea Cameră a concluzionat în hotărârea definitivă pronunțată astăzi că refuzul instanței naționale de a înregistra sindicatul reclamant este justificat, constituind o aplicație a principiului autonomiei cultelor religioase, potrivit căruia comunitățile religioase au dreptul de a se organiza în mod liber, potrivit propriului statut.

În acest sens, s-a pus accentul pe obligația statului de abținere de la implicarea în organizarea și funcționarea cultelor religioase, respectând astfel obligația de neutralitate impusă de articolul 9 din Convenție referitor la libertatea de religie. În plus, s-a remarcat faptul că autoritățile statului nu au rolul de a arbitra neînțelegerile ivite între diverse comunități religioase și eventualele grupări dizidente din cadrul acestora.

Un alt argument reținut de Marea Cameră privește faptul că legislația nu interzice în mod absolut formarea unor astfel de asociații de către membrii clerului. Singura condiție pe care acestea trebuie să o respecte este aceea de a-și asuma scopuri compatibile cu Statutul Bisericii Ortodoxe Române și de a nu crea mecanisme alternative față de structurile tradiționale și procedurile decizionale existente.

În concluzie, CEDO a statuat că refuzul de înregistrare a sindicatului se înscrie în marja de apreciere de care se bucură autoritățile naționale în această materie și, în consecință, nu poate fi reținută o încălcare a articolului 11 din Convenție referitor la libertatea de asociere.

(Sursa: MAE)

Contor: 1673 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 10 iulie 2013 08:36

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner