s
D-l av. Costel Gîlcă, managing partner al SCPA Gîlcă & Vasiliu, va susține la Strasbourg, în cadrul Consiliului Europei, prelegerea cu tema „Natura relației de muncă a preoților și obligația de loialitate”.
Cel de-al patrulea număr al Revistei de Drept Social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional, este acum disponibil. Numărul curent cuprinde articole pe teme actuale de dreptul muncii, un spațiu generos fiind acordat analizelor hotărârii CEDO cu privire la dreptul de sindicalizare al preoților și relației clerului cu Biserica. În plus, puteți găsi o selecție a unor hotârâri importante ale instanțelor interne.
Ziarul Adevarul, intr-un articol de opinie intitulat Politica salariului minim "reloaded". Oare când ne vom lepăda?, semnat de un economist, publica urmatoarea afirmatie: "Munca este o marfă, ca orice alt bun". Nu doresc în continuare să trec in revista actele normative internaţionale şi naţionale care declară că munca nu este o marfă, ci doresc să explic de ce anume munca nu este şi nu poate fi o marfă. Fără să ofensez p enimeni, un economist nu poate să vada în OM decât o marfă.
Conform mass-media, Guvernul României a decis ca ziua de 30 aprilie sa fie zi liberă, urmând a se recupera în ziua de sâmbătă, 5 mai. Această hotărâre a guvernului ridică cel puţin două probleme: respectarea celor două zile libere consecutive și acordarea sporului la salariu pentru muncă prestată în zilele de repaus săptămânal.
Vă propun o mică incursiune în problemele americane, direct la sursă.
Cu o întârziere de câteva zile, pentru care îmi fac mea culpa, am onoarea de a anunţa că la data de 27 martie a.c. se împlinesc 115 ani de la naşterea celui mai mare autor în dreptul muncii din perioada interbelică: Marco I. Barasch.
În nr. 3/2012 al Revistei de Drept Social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional, a fost publicat articolul „Angajatorii pierd procesele pe propriile greşeli. Top 10 greşeli la emiterea deciziei de sancționare disciplinară” al avocatului Costel Gîlcă.
Cel de-al treilea număr al Revistei de Drept Social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional, este acum disponibil. Numărul curent cuprinde articole pe teme actuale de dreptul muncii: cererile de anulare a deciziilor de recalculare a pensiilor de serviciu ale militarilor, reformarea sistemului de pensii, hotărârea CEDO cu privire la dreptul de sindicalizare al preoților etc., precum și hotârâri importante ale instanțelor interne.
În data de 28 martie 2012, am avut onoarea de a fi invitatul Ziarului Financiar la Gala anuală a specialiştilor în resurse umane. Cu această ocazie m-am gândit să prezint ceva dincolo de textul de lege, de analiza sau prezentarea unui text de lege. Am vrut să „vând” know-how-ul pe care l-am dobândit în cei peste 12 ani de specializare în dreptul muncii. Tema pe care mi-am ales-o a fost 10 tehnici pentru o concediere ca la carte. Sper să dezvolt în continuare acest subiect şi peste puţin timp să pot edita o broşură pe această temă. Pentru moment, am să redau doar elementele principale ale prezentării.
Vizualizez terifiat propaganda degradantă făcută de Gold Corporation, care îi umileşte pe salariaţii dându-le un text, cu propria viaţă privată şi obligându-i să îl citească în faţa camerelor de luat vederi, în vederea susţinerii propriilor interese ale angajatorului. Toţi cei care sunt obligaţi să se exhibe public, au contracte pe durată determinată, deci sunt vulnerabili.
În 28 martie 2012, va avea loc la București, cea de-a şaptea ediţie a HR Conference, un eveniment organizat Ziarul Financiar și care va reuni 200 de oameni din sectorul resurselor umane. În cadrul conferinței vor fi abordate o serie de aspecte concrete privind tendinţele de pe piaţa muncii în 2012, dar şi strategiile pe care organizaţiile le vor adopta, pentru a se pregăti de viitor.
Poate vă mirați că am publicat despre alte aspecte decât cele de drept social. Aș dori să inaugurez o nouă rubrică și anume lecturi de week-end în care să depășim limitele dreptului social și să invit la reflecție asupra unor elemente. Încep cu un eseu asupra prostiei, convins fiind că în momentul în care avem repere de a identifica prostia, ne va fi mult mai ușor să purtăm un dialog cu ea. Şi cum în cadrul relațiilor de muncă interacționăm cu mulți indivizi, înțelegerea puterii gândirii fiecăruia ne va ajuta pe noi fie să explicăm pe puterea li de înțelegere, fie să evităm astfel încât să economisim maxim de energie pentru problemele cu adevărat importante. Lectură plăcută!
A fost publicat nr. 2/2012 al Revistei de Drept Social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional. Numărul curent vine cu noutăți și analize pe teme precum: controversa dreptului la sindicalizare a clericilor, discriminarea și salarizarea. În plus, a fost realizată o selecție de hotărâri ale instanțelor de judecată românești în domeniul dreptului social.
Mitul spune că angajaţii au câştig de cauză în procesele cu angajatorii în proporţie de 90%. De asemenea, se vehiculează faptul să judecătorii „ar fi de partea” salariaţilor în procesele intentate angajatorilor. Realitatea demonstrează însă că angajatorii pierd procesele din propria lor vină. Procentul deciziilor anulate de instanţele de judecată pe motive de nerespecatre de către angajator a proceduri sancţionării discilpinare sau a formei deciziei este incredibil de mare.
Citind preambulul unun material al unui judecător al Tribunalului Bucureşti secția litigii de muncă am avut viziunea unui meci de fotbal,desi nu sunt deloc mare amator de fotbal, însă iată ce mi-a venit în minte.
În nr. 1/2012 al Revistei de Drept Social- dreptul muncii și securității sociale, fondator Costel Gîlcă, editura Rosetti International a fost publicată partea a doua a articolului „Noi teorii în dreptul muncii” al avocatului Costel Gîlcă.
În numărul 10/2011 al Revistei de Drept Social - dreptul muncii și securității sociale (fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional), a fost publicată prima parte a articolului „Noi teorii în dreptul muncii (I)”. Aceasta vizează prezentarea şi analiza Legii din 1912 - primul Cod al muncii român.
Am demonstrat anterior că primul Cod al muncii român este reprezentat de Legea pentru organizarea meseriilor, creditului şi asigurărilor muncitoreşti din 1912. De asemenea am realizat şi o analiză a conţinutului Legii din 1912 în care am observat o similitudine între dispoziţiile cuprinse în această lege şi normele Codului muncii actual. În cele ce urmează vom realiza un istoric al reglementării Codului muncii, pentru a descoperi originile contractului individual de muncă.
A fost publicat nr. 10/2011 al Revistei de Drept Social- dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional. Numărul curent conține articole și jurisprudență comentată ce acoperă teme actuale pe domeniul dreptului muncii, precum și o selecție de spețe din jurisprudența franceză.
În nr. 9/2011 a Revistei de Drept Social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional a fost publicată partea a II-a a articolului „Codul civil nu a reglementat niciodată contractul de muncă (II)” a avocatului Costel Gîlcă.
În nr.8/2011 a Revistei de Drept Social –dreptul muncii și securității sociale, fondator Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional, avocatul Costel Gîlcă face o incursiune în istoricul contractului individual de muncă în prima parte a articolul „Originea contractului individual de muncă se regăseşte în regulamentele breslelor şi nu în Codul civil (I)”.
Astăzi, vineri, 27 ianuarie 2012, se împlinesc 100 de ani de la adoptarea primului Cod al muncii român. Prin Decretul regal 375/25.01.1912 la propunerea Ministerului Industriei şi Comerţului, în Monitorul Oficial nr. 236 din 27 ianuarie 1912 a fost promulgată Legea pentru Organizarea meseriilor, creditului şi asigurărilor muncitoreşti. Totodată, prin articolul 113 al acestei legi se abrogă Legea pentru Organizarea meseriilor din anul 1902 şi Legea din anul 1906.
„O lege naţională [în speţă, art. 37 alin. (4) din Statutul lucrătorilor] care acordă exclusiv mamelor care lucrează în calitate de salariate dreptul la o pauză de alăptare plătită...pauză ce se acordă la cerere şi este plătită de angajator,...şi care, dimpotrivă, nu acordă acest drept taţilor salariaţi, aduce atingere principiului egalităţii de tratament, care interzice orice discriminare bazată pe sex recunoscut de art. 13 CE [în prezent art. 19 TFUE], de Directiva nr. 76/207 şi de Directiva nr. 2002/73?"
A fost publicat numărul 9/2011 al Revistei de drept social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional. Numărul curent conține o selecție de articole pe teme actuale de dreptul muncii, precum și hotărâri ale instanțelor interne de impact în domeniu.
Adoptată în 1912, Legea pentru organizarea meseriilor, creditului şi asigurărilor muncitoreşti, cunoscuta şi sub numele de Legea Neniţescu, după numele iniţiatorului ei, este un adevărat cod al muncii, atât prin istoricul sau, prin câmpul general de aplicare cât şi prin reglementarea instituţiilor sale.