s
Dacă anul 2011 se remarcă prin prima mare modificare de viziune cu privire la scopul reglementării pieţei muncii (protecția salariaţilor în faţa puterii economice dominante a angajatorului), această modificare realizându-se pe de o parte prin adoptarea Legii nr. 40/2011 care modifică în mod substanţial unele instituţii de dreptul muncii acordând puteri sporite angajatorilor, iar pe de altă parte prin adoptarea Legii nr. 62/2011 a dialogului social, prin care sunt diminuate în mod consistent atribuțiilor şi puterile sindicatelor, anul 2012 se caracterizează prin acalmie.
În urma unor menţiuni greşite în presă cu privire la prevederile OUG nr. 26 din 12.06.2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărire a disciplinei financiare şi de modificare şi completare a unor acte normative, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a făcut o serie de precizări menite să clarifice situaţia biletelor de tratament pentru pensionari.
Curtea Constituțională a României a hotărât, prin Deciziile nr. 223/ 2012 și 224/2012, ambele publicate în Monitorul Oficial al României din 18 aprilie 2012, că prevederile alin. (2) al art. 259 sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.
În ședința de Guvern din 13 martie s-a stabilit, printr-o hotărâre, acordarea pentru anul 2012 a unui număr de 53.499 de locuri în staţiunile de tratament balnear proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, în urma finalizării procedurilor de achiziţie şi în corelaţie cu raportul preţ/bilet practicat de către operatorii economici.
Statutul Casei Naţionale de Pensii Publice, aliniat la prevederile legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a fost aprobat printr-o Hotărâre de Guvern în şedinţa din 6 martie, potrivit unui comunicat de presă al executivului.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, din nr. 129, din 22 februarie 2012, a fost publicată Decizia CNPP nr. 1/2012 - comisionul și tarifele care se percep de către Casa Națională de Pensii Publice și de către casele teritoriale de pensii la efectuarea unor operațiuni care nu sunt legate de stabilirea și de plata pensiilor și a altor drepturi de asigurări sociale din sistemul public de pensii.
Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a publicat pe 13 ianuarie 2012, spre dezbatere, Proiectul de Hotărâre privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2012, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice.
Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a precizat într-un comunicat de presă că în România, în perioada 2001-2010, cheltuielile totale cu plata pensiilor au crescut de 5,11 ori. Situația se explică prin creșterea numărului de pensionari și a cuantumurilor pensiilor.
În urma unor acțiuni de control realizate în perioada 14 noiembrie 2011 - 13 ianuarie 2012 la Casa Naţională de Pensii, Curtea de Conturi a depistat 1.672 de cazuri de incompatibilitate şi CNP-uri eronate (0.02% din numărul total de pensionari), instituţia explicând că acest lucru este cauzat de lipsa unui sistem informatic integrat între instituţiile subordonate Ministerului Muncii.
Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a publicat pe website-ul propriu prevederile Legii nr. 294/2011 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012 cu privire la cotele contribuţiilor de asigurări sociale, valoarea punctului de pensie, cuantumul ajutorului de deces, indemnizaţia de însoţitor şi valoarea câştigului salarial mediu brut pentru anul 2012.
În data de 30 noiembrie 2011, Ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a publicat, spre dezbatere Proiectul de Hotărâre privind stabilirea cuantumului ajutorului anual pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice, cuvenit veteranilor de război și văduvelor de război, precum şi accidentaţilor de război în afara serviciului ordonat.