s
Statisticile Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice arată faptul că la sfârșitul lunii martie 2013 un salariat trebuia să susțină 1,21 de pensionari, în ușoară scădere față de finele anului trecut când vorbeam de 1,23 pensionari la un salariat. În prezent avem un număr de de 5,258 milioane persoane la pensie, respectiv 4,36 milioane de salariați.
Poșta Română va disponibiliza, începând cu luna septembrie 2013, un număr de 3.650 de angajați, reprezentând 11% din total. Măsura este parte a procesului de restructurare a companiei care vizează restabilirea echilibrului între volumul de prestații poștale și numărul de salariați ai operatorului poștal.
Ministerul Public a trimis Înaltei Curți de Casație și Justiție un punct de vedere asupra sesizării Colegiului de Conducere al Curții de Apel Galați, în problema de drept vizând: „natura juridică a drepturilor prevăzute a se acorda, potrivit contractelor colective de muncă, cu diferite ocazii (ajutoare materiale de Paști, Crăciun, tichete de masă/tichete cadou, drepturi speciale pentru menținerea sănătății și securității în muncă, etc.) și termenul de prescripție aplicabil cererilor având acest obiect”.
Datele publicate joi de Institutul Național de Statistică arată faptul că, în luna octombire 2012, 5% din numărul salariaților care au lucrat cel puțin 23 de zile, cu program complet, au realizat sub și la nivelul salariului minim pe economie (700 lei), 46,7% dintre salariați au câștigat între 701 lei și 1.500 lei și 32,1% între 1.501 și 3.000 de lei.
Inspecția Muncii a precizat, într-un răspuns solicitat de Agenția Mediafax, că la 17 ianuarie 2013 se înregistra un număr de 5.021.460 de salariaţi şi 5.517.079 de contracte de muncă, în scădere ușoară comparativ cu sfârșitul anului 2012, când existau 5.035.463 de salariaţi, respectiv 5.529.613 contracte individuale de muncă. Din totalul de salariați, 536.839 persoane sunt încadrate pe salariul minim pe economie.
Potrivit unui sondaj publicat de The Independent, bancherii, printre cei mai bine plătiți salariați de pe piața muncii, nu sunt tocmai mulțumiți de domeniul în care lucrează, multi dintre aceștia urându-și meseria. Conform sondajului, 38% dintre intervievati vor sa paraseasca sectorul economic, in timp ce 46% se asteapta sa nu pastreze acest loc de munca pentru mai mult de doi ani.
Prin Decizia nr. 16 în dosarul nr.15/2012, ICCJ a admis recursul și a stabilit că: "În interpretarea și aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care începe să curgă termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sancțiunii disciplinare este data înregistrării raportului final al cercetării disciplinare prealabile la registratura unității".
De ce ajung angajații talentați ai unei companii să renunțe la un moment dat la job-urile lor? Motivele sunt variate, dar potrivit cercetătorilor principala cauză constă în faptul că au ajuns în punctul în care simt că nu se mai dezvoltă suficient pe plan profesional și nu mai au ce să învețe de la colegi și superiori.
În ultima perioadă, economia Romaniei pare sa-si revina treptat, cel putin în anumite domenii, pe când în altele lucrurile par să degenereze, potrivit unei analize realizată de Econtext pe baza datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Acest fenomen se poate observa cel mai bine la nivelul pieței muncii, unde numărul de angajați a început să crească ușor, însă doar în mediul privat. La nivelul sistemului public, salariații continuă să fie tot mai puțini.
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPAS), Ileana Ciutan, a declarat că în prezent raportul între pensionari și angajați este unul îngrijorător, având în vedere că 5,7 milioane de persoane primesc pensii de la sistemul public pentru care contribuie doar 4,7 milioane de salariaţi. Acest lucru va duce anul acesta la un deficit de 13 miliarde de lei la bugetul public de pensii.
Creșterea TVA din iulie 2010 a avut un impact major asupra pieței muncii și asupra economiei în general, România având o scădere de 1,6% a PIB-ului. În 2011, efectivul de salariaţi din economie era de 4,11 milioane, după ce majorarea TVA la 24% a determinat o scădere importantă de la 4.3 milioane de angajați în 2010, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar. În ultimul an (martie 2011 - martie 2012) numărul de salariaţi din economie a crescut cu peste 140.000 de persoane, mediul privat - în special industria - făcând mai multe angajări decât concedieri, ajungându-se la o medie de 4,25 milioane de persoane.
Până în prezent, salariații francezi trebuiau să facă dovada lucrului efectiv timp de 10 zile la acelaşi angajator, în scopul de a dobândi dreptul la concediu (articolul L3141-3 din Codul Muncii în versiunea anterioară Legii din 22 martie 2012, prevedea textual că un „angajat care a lucrat la acelaşi angajator pentru o perioadă echivalentă cu un minim de 10 de zile de muncă efectivă are dreptul la un concediu de două zile şi jumătate pentru fiecare lună de muncă. Durata totală a concediul nu poate depăşi treizeci de zile").
Într-o speță a Curții de Casație (franceze), reclamanta, înainte de a fi angajată în calitate de formator de limbă engleză al unei companii, a participat la un program de pregătire pedagogică organizat de către aceasta pe o perioadă de două săptămâni. Ulterior, la 2 mai 2007, reclamanta a fost angajată în baza unui contract de muncă ce prevedea o perioadă de probă de două luni.
Vizualizez terifiat propaganda degradantă făcută de Gold Corporation, care îi umileşte pe salariaţii dându-le un text, cu propria viaţă privată şi obligându-i să îl citească în faţa camerelor de luat vederi, în vederea susţinerii propriilor interese ale angajatorului. Toţi cei care sunt obligaţi să se exhibe public, au contracte pe durată determinată, deci sunt vulnerabili.
În prezent sunt înregistrați 4.962.178 de salariați activi (persoane fizice), existând 5.377.861 de contracte active (pentru care se plătesc contribuţii la sistemul de asigurări sociale), potrivit unei clarificări realizate de ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici.
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici, şi ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Alexandru Drăgoi, au semnat pe 20 martie 2012, un protocol inter-instituţional în vederea corelării şi reconcilierii datelor statistice cu cele din surse administrative pentru stabilirea exactă a numărului de salariaţi și raportarea unitară a datelor.
În 2011 estimările privind evoluția pieţei serviciilor de recrutare pentru angajaţi pe durate de timp determinat au fost depășite cu câteva procente pe fondul restabilizării economice, fiind așteptate creșteri și pentru anul în curs, potrivit datelor firmei de recrutare şi angajare temporară Trenkwalder. Astfel, de piaţa serviciilor de angajare temporară a depăşit anul trecut 100 de milioane de euro, în creştere cu 11% faţă de 2010, iar în acest an ar putea înregistra un avans de 5-10%.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 11 februarie 2012 (nr. 10-19970), doi soți încheiaseră un contrat cu o întreprindere pentru administrarea comună a unui magazin. Printr-o scrisoare, salariata a cerut societății în cauză încetarea contractului său concomitent cu ieșirea la pensie a soțului, conform clauzelor contractuale.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 1 februarie 2012 (nr. 10-17394), unui salariat angajat al unei companii începând cu 1 decembrie 1980, i s-a propus printr-o scrisoare din 1 decembrie 1992 o nouă metodă de calcul a salariului. Această modificare implica eliminarea primelor anterioare şi introducerea unei prime de performanță şi a unui bonus anual. Angajatorul a cerut salariatului să semneze documentul în semn de acceptare a noilor condiții, precizând că lipsa unui răspuns echivala cu o acceptare. Prin scrisoarea din data de 8 decembrie 1999, angajatul a fost informat cu privire la eliminarea primei de performanță începând cu 1 ianuarie 2000.
În Revista de Drept Social-dreptul muncii și securității sociale, nr. 8/2011, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional, a fost publicat articolul „Partenerii sociali în cadrul negocierilor colective” al avocatului Răzvan Vasiliu. Principala problematică abordată se referă la negocierea contractelor colective de muncă, văzute în lumina modificărilor aduse de Legea 62/2011.
Într-o speță a Curții de Casație (franceză) din 14 decembrie 2011 (nr. 10-14527), un salariat angajat în calitate de consilier comercial a refuzat să semneze un act adițional prin care se impunea o modificare a metodelor de calculare a remuneraţiei variabile. Ulterior, acesta a fost concediat pe motive economice, decizie contestată în instanță. La încetarea raporturilor de muncă, angajatul a fost scutit și de executarea clauzei de neconcurenţă inserată în contractul său.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 15 decembrie 2011 (nr. 10-23483), un salariat angajat de la 1 decembrie 2007 în calitate de inginer-șef, ulterior ca manager de proiect a fost concediat pe 13 august 2008 pentru necorespundere profesională.
Perspectivele pieței muncii din România nu au fost optimiste în ultimii ani, aceasta fiind suspusă unei presiunii continue în contextul crizei economice. La sfârșitul anului 2011, rata șomajului a ajuns la 7.3%, peste 720.000 de persoane neavând un loc de muncă. Creșterea numărului de șomeri în ultimii ani a fost dublată de o scădere a salariilor, cea mai mediatizată fiind reducerea veniturilor salariale ale bugetarilor cu 25%.
Situaţia de piaţa muncii din România pare să se îmbunătăţească, într-o anumită măsură, în 2012 dacă luăm în considerare faptul că datele de la sfârşitul anului precedent arată că numărul de salariaţi este în creştere, iar rata şomajului se menţine la un nivel constant şi, în acelaşi timp, salariile vor fi în creştere, cel puţin pentru nivelul de management.
Marea Britanie si Polonia sunt statele în care angajaţii beneficiază de cele mai multe zile de concediu plătit stabilite prin lege, potrivit unui studiu Mercer. Salariaţii britanici au cea mai lungă perioadă de concediu din Europa de Vest (28 de zile), urmaţi de cei din Polonia, care primesc câte 26 de zile de concediu.