15 Iunie 2012

Precizări ale MMFPS privind biletele de tratament pentru pensionari

În urma unor menţiuni greşite în presă cu privire la prevederile OUG nr. 26 din 12.06.2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărire a disciplinei financiare şi de modificare şi completare a unor acte normative, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a făcut o serie de precizări menite să clarifice situaţia biletelor de tratament pentru pensionari.

În primul rând, în comunicatul de presă al instituţiei se menţionează că nu există „bilete de odihnă pentru tratament” ci „bilete de odihnă” și „bilete pentru tratament”. Biletele de odihnă reprezintă o prestaţie prevăzută pentru categoria persoanelor asigurate, active, motiv pentru carenu trebuie confundate cu biletele de tratament balnear, care sunt o prestaţie recunoscută atât pentru pensionari, cât şi pentru asiguraţii sistemului public de pensii.

MMFPS menţionează faptul că drepturile pensionarilor nu sunt afectate de prevederile OUG 26/2012, numărul biletelor de tratament pentru anul 2012 fiind de aproximativ 200.000. Programul de tratament balnear pentru pensionari, pe anul 2012, a început deja, la această dată fiind în curs cea de a cincea serie.

Sistemul de trimitere la tratament balnear a persoanelor îndreptăţite este organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice, aceasta având la dispoziţie fondurile alocate pentru acest tip de prestaţii prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul 2012, suma alocată este de aprox. 293 milioane lei.

Potrivit legii, din numărul total de locuri stabilit, maximum 15% sunt destinate persoanelor care au dreptul la bilete gratuite, aceste persoane fiind beneficiare ale unor legi cu caracter reparatoriu, precum şi ai unor legi cu caracter special.

Prevederile OUG nr.26/2012, cu privire la aceste aspecte, se referă la suportarea, din bugetul asigurărilor sociale de stat, a biletelor de tratament gratuite asigurate conform legii, pentru beneficiarii unor legi speciale şi la faptul că, pentru anul 2012, Casa Naţională de Pensii Publice nu mai contractează bilete de odihnă.

(Sursa: Ministerul Muncii)

Contor: 1279 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 15 iunie 2012 07:38

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner