s Costel Gîlcă: Noi teorii în dreptul muncii(II)
9 Februarie 2012

Costel Gîlcă: Noi teorii în dreptul muncii(II)

În nr. 1/2012 al Revistei de Drept Social- dreptul muncii și securității sociale, fondator Costel Gîlcă, editura Rosetti International a fost publicată partea a doua a articolului „Noi teorii în dreptul muncii” al avocatului Costel Gîlcă.

Prima partea a demersului s-a concentrat pe demonstrarea ideii conform căreia primul Cod al muncii român a fost reprezentat de Legea pentru organizarea meseriilor, creditului și asigurărilor muncitorești din 1912. De asemenea, a fost realizată o prezentare și o analiză a conținului Legii din 1912.

Această parte a articolului are în vederea o imagine istorică a reglementării Codului muncii, pentru descoperirea originilor contractului individual de muncă. Pe de o parte, sunt prezentate teoriile actuale existente în dreptul muncii, care susțin că inițial contractul individual de muncă a fost reglementat de dispozițiile Codului civil și, pe cale de consecință, dreptul muncii s-a desprins ca ramură de drept din dreptul civil. Pe de altă parte, se aduc argumente în susținerea tezei potrivit căreia originea contractului individual de muncă se regăsește în statutele breslelor, că dispozițiile Codului civil nu au avut nicio influență asupra contractului individual de muncă, cele două având o dezvoltare paralelă, în speță, dreptul muncii și cel civil fiind ramuri distincte.

Contor: 1569 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 9 februarie 2012 09:38

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner