s Importanța deciziei ICCJ în recursul în interesul legii privind recalcularea pensiilor speciale
14 Februarie 2012

Importanța deciziei ICCJ în recursul în interesul legii privind recalcularea pensiilor speciale

În nr. 1/2012 al Revistei de drept social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional a fost publicat articolul avocatei Anca-Elena Burghelea: „Decizia nr. 29 din 12.12.2011 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: recursul în interesul legii privind recalcularea pensiilor speciale.”

Abrogarea Legii 19/2000 prin adoptarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a dus la includerea într-un sistem unic a tuturor categoriilor de pensii speciale, ceea ce a însemnat recalcularea și, implicit, diminuarea unor pensii. Deciziile au determinat un val de acțiuni în instanță a pensionarilor militari și a celorlalte categorii de pensionari speciali. Acestea au cerut anularea deciziilor și au generat soluții diferite a instanțelor din țară, fie de admitere și de respingere.

Decizia ICCJ de respingere a recursurilor în interesul legii, cu toate că nu are în vedere pensiile militare, este una de compromis și propune o serie de argumente care pot fi utilizate și de pensionarii militari. În urma acestei hotărâri, fiecare judecător are posibilitatea de a decide pentru fiecare caz în parte, cu soluții de admitere sau respingere, fără a fi afectat dreptul de acces la instanță.

Contor: 2168 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 14 februarie 2012 08:50

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner