s Observații scrise ca terț intervenient prezentate în cauza Sindicatul «Păstorul cel Bun» împotriva României
14 Mai 2012

Observații scrise ca terț intervenient prezentate în cauza Sindicatul «Păstorul cel Bun» împotriva României

În nr. 4/2012 al Revistei de Drept Social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional, a fost publicat articolul „Observații scrise ca terț intervenient prezentate în cauza Sindicatul «Păstorul cel Bun» împotriva României” al lui Gregor Puppinck, Director General European Centre for Law and Justice.

Articolul este o analiză a relației dintre libertatea sindicală și principiul autonomiei instituționale în contextul deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului în privința cauzei „Păstorul cel Bun” împotriva României. Analiza este structurată în trei părți: 1) Libertatea sindicală este puternic afirmată; 2. Obiectul sindicatului; 3. Principiul autonomiei Bisericii și libertatea sindicală.

O concluzie importantă pe care autorul o subliniază în articol este faptul că obiectul sindicatului din speță este foarte vast, depășindu-l pe cel conferit în mod obișnuit sindicatelor. Acesta nu se limitează la reprezentarea și apărarea drepturilor și intereselor profesionale, economice și sociale ale clerului, ci și ale membrilor laici ai Bisericii. În plus, are ca obiectiv și apărarea drepturilor și intereselor „culturale”, aspect care nu intră în cadrul obiectului tipic al unui sindicat și ar fi putut, eventual să justifice refuzul înregistrării sindicatului.

În plus, autorul consideră că în acest caz trebuie luată în considerare dubla dimensiune –contractuală și spirituală a relației de muncă existente în sânul Bisericilor și organizațiilor a căror etică este fondată pe religie și convingeri, aspecte recunoscute de legislația europeană și de CEDO în nenumărate decizii. Biserica, în virtutea autonomiei sale doctrinale, este liberă să determine la exercițiul căror libertăți și drepturi fundamentale credincioșii acesteia trebuie să renunțe.

Astfel, jusrisdicțiile române au putut să considere că recunoașterea acestui sindicat –care se vroia reprezentativ pentru Biserică – ar constrânge autonomia instituțională a Bisericii.

Contor: 1629 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 14 mai 2012 07:14

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner