s De ce Cristi Danileţ trebuie să îşi dea demisia!
28 August 2012

De ce Cristi Danileţ trebuie să îşi dea demisia!

Fotografie autor

Poate nu știți cine este Cristi Danileț! Este judecătorul care a jonglat cu sistemul pentru a ajunge în CSM. Este membru în CSM ales din partea judecătoriilor deși, cu mai puțin de un an, el era judecător la Tribunalul Cluj, mutându-se apoi la judecătoria Oradea. S-a folosit de sistem pentru a accede la una din cele mai importante funcții din sistemul judiciar.

Dar nu asta e important, important este ca în spatele lui ne-am încolonat toți cei ce am crezut în ideea de justiție transparentă, în ideea de justiție corectă și independentă. Când spun “ne-am încolonat” mă includ și pe mine, deoarece și eu m-am încolonat în spatele lui crezând în aceste idei.

Cristi Danileț este primul judecător din România care a adus în discuție corupția din justiție și era să își piardă funcția pentru aceste declarații. Am fost alături de el (printre mulți alții) și m-am oferit să îl sprijin, dacă va fi necesar, cu cunoștințele mele în domeniul dreptului muncii. Din fericire nu a fost nevoie, astfel încât am rămas doar la intenție.

Așa cum eu am crezut în el, tot astfel au fost și votanții lui magistrații care l-au ales în funcție din partea judecătoriilor.

Toți cei care l-au votat foarte probabil au crezut, ca și mine, că întruchipează dorința de transformare a justiție, într-o justiție transparentă, lipsită de orice presiune sau orice ingerință politică.

Ultimele evenimente de pe scena politică au creat premisele unei distanțări a CSM-ului de politic și șansa istorică de a avea un magistrat în funcția de Ministrul al Justiției.

Dintre toți membrii CSM, cu excepția președintelui Alina Ghica, în această perioadă cel mai vocal a fost Cristi Danileț. Mă așteptam la un discurs în această perioadă de poziționare a justiției în raport cu valorile pe care le-a fluturat și pentru care ne-am încolonat în spetele lui.

Personal m-aș fi așteptat ca în această perioadă Cristi Danileț să intervină public pentru a cere demascarea ofițerilor sub acoperire din justiție (pe care a clamat-o înainte de a fi membru CSM, dacă sunt!) să ceară independența justiției (astfel încât Prim Procurorul să nu mai fie desemnat de ministrul justiției adică politic, ci eventual de CSM - adica independent), să ceară urgentarea numirii ministrului justiției (pentru buna funcționare a justiției, având în vedere că urma să intra în vigoare NCPC), să ceară alocarea unui buget mai mare pentru justiție în vederea implementării NCPC. Trebuia să fie interesat de ce anume sunt mai mulți oameni trimiși în judecată de procurori, decât condamnați de justiție. Unde este această diferență între acțiunile procurorilor și a judecătorilor? Ce anume trebuie rezolvat în justiție pentru ca oamenii arestați preventiv sau trimiși în judecată să fie în mod efectiv condamnați și nu eliberați după zilele de arest preventiv de rigoare. Cred că sunteți de acord că există o diferență majoră între vinovații (DNA) și vinovații judecătorilor!

În locul acestor intervenții raționale și pe linia principiilor în care noi mai credem, Cristi Danileț a ieșit în public să justifice acțiunile procurorilor care anchetau neregulile la votare (care era scopul? Se modifica o lege și simțea nevoia unei poziționări? erau simple cancanuri mediatice) și să amenințe voalat pe cei anchetați cu texte din Codul penal (acest lucru putea să îl prezinte un doctrinar, dar în nici un caz un membru CSM – aici nu era de aparat nici o independență a justiției, sătenii aceia nu aveau puterea unei ingerințe majore în sistemul judiciar).

A fost sigurul membru CSM care a justificat în presă că amânarea luării la cunoștință de demisia unul membru CSM are loc din motive “administrative”, în condițiile în care în acea perioadă, când se solicita cvorumul CSM pentru a lua la cunoștință de o demisie, se afla pe litoral postând fotografii pentru a fi cert ca el este in concediu.

Ca mic soldat încolonat mi-ar fi plăcut ca persoana în spatele căreia m-am încolonat să solicite reunirea de urgență a Plenului CSM pentru a  se lua act de demisia Monei Pivniceru (nu trebuia să îl intereseze cine este această persoană, dacă este sau nu un bun magistrat, care este scopul pentru care își dăduse demisia). Ceea ce conta erau principiile pentru care am crezut în el și nu vremelnicia indivizilor umani sau a acțiunilor. Ministrul Justiției este om politic, iar CSM nu are ce să caute în alegerea politica a unui partid sau altul, nici măcar prin chestiuni administrative. El trebuie să apere principiile pentru care a fost înființat fără să fie interesat de persoana care va ocupa acest post. Există alte instrumente în această situație, iar CSM nu are în această situație nici un rol, cu atât mai puțin un membru CSM nu e interesat de persoana nominalizată politic.

Personal nu am nimic a împărți cu Cristi Danileț, sunt avocat el este membru CSM, singurul lucru pe care l-am împărțit au fost idealuri, de la care el a abdicat din motive numai de el știute.

Având în vedere faptul că a purtat un stindard în care mulți credem și pentru care a fost votat, un stindard pe care le-a abandonat, cred că ar fi deontologic să își prezinte demisia. Nu cred însă că își va prezenta demisia pentru ca nu realizează că în locul principiilor, acum el militează pentru oameni.

 

PS. Tot pentru cei care nu știu Cristi Danileț a fost consilierul Monicăi Macovei (membru PDL) în perioada în care aceasta era aceasta era ministrul justiției. Prezumția de inocență în această relație, i-o acord, însă nu pot să nu observ o poziționare subiectivă în această perioadă și abandonarea principiilor pentru care a fost ales!

Contor: 2673 afișări

Costel Gîlcă, 28 august 2012 08:44

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
Florin Cristian Șerban spunea,
28 august 2012, 09:54

Felicitari, Costele, pentru aceasta marturisire! Esti printre putinii care au avut puterea de a recunoaste ca au fost inselati (in asteptari, cel putin) de catre Cristi Danilet.

Costel Gîlcă spunea,
31 august 2012, 12:17

Multumesc Florin. Noi doi ne stim virtual de peste 10 ani cred. Niciodata nu am abdicat de la principii. Si aici e vorba de principiu, pentru ca altfel nu am nimic a impartii cu Danilet. Nici functii si nici partide politice, eu neavand nici o legatura cu nici un om politic (personal nu stiu nici un cunoscut al meu sa fie membru intr-un partid politic).
NU fac politica si nu ma intereseaza. Este doar o chestiune de bun simt si de principiu!

rupa vili spunea,
28 august 2012, 12:43

Foarte mare curaj ai d-le avocat ,ai cerut demisia unui judecator de la CSM ,dar curaj ai sa cer si asta , Ar trebui sa sesizati abuzurile grave ale magistratilor care au pedepsit Romania la CEDO si au distrus viitorul cetatenilor ,exista hotarari definitive si magistratii nu sunt arestati si nici nu le-a confiscat averile nimeni si nici nu sunt demisi din magistratura ,ce facem cu acesti INTERLOPI CU LEGITIMATIE DE LA STAT ?

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner