s Poți să îți dai demisia în perioada de suspendare a contractului individual de muncă?
8 Ianuarie 2013

Poți să îți dai demisia în perioada de suspendare a contractului individual de muncă?

Potrivit art. 81 alin. (1) Codul muncii, demisia este actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. Aliniatul al doilea al aceluiași articol, angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului, refuzul angajatorului de a înregistra demisia dând dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă. Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.

Suspendarea contractului individual de muncă este reglementată de art. 49- 54 Codul muncii, putând surveni de drept, prin acordul părţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părţi.

În ipoteza în care, contractul individual de muncă este suspendat la inițiativa angajatorului, de exemplu, în situația descrisă la art. 52 alin. (1) litera b) Codul muncii- în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

Plecând de la această ipoteză, se poate pune întrebarea dacă salariatul poate sau nu să demisioneze în perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului său?

Demisia este, în esență, forma de manifestare a voinței salariatului în sensul încetării raporturilor de muncă, voință ce nu poate fi constrânsă în niciun fel. Salariatul este liber să ia inițiativa încetării contractului individual de muncă în orice moment, chiar nemotivat, așa cum stabilește în mod expres articolul 81 aliniatul (3) Codul muncii. În ceea ce îl privește pe angajator, acesta are obligația de a înregistra demisia, chiar și în perioada suspendării contractului individual de muncă pentru motivul arătat mai sus. Nu pot fi ignorate prevederile aliniatului (4) ale articolului 49 Codul muncii, potrivit cărora în cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării acesta nu va beneficia de niciun drept care rezultă din calitatea sa de salariat. Apreciem însă că textul nu poate fi interpretat în sensul suprimării dreptului salariatului de a pune capăt relației de muncă prin demisie. De cealaltă parte însă, este de menționat faptul că legiuitorul a prevăzut în mod expres la aliniatul al cincilea al art. 49 Codul muncii că de fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează. Textul ar putea fi deci interpretat în sensul că, pe durata suspendării contractului individual de muncă, raporturile de muncă ar putea înceta doar în ipoteza în care ar interveni unul dintre cazurile expres reglemantate, în care contractul individual de muncă încetează de drept.

Contor: 11278 afișări

Av. Alina Crăciunică, 8 ianuarie 2013 09:59

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
bogdan spunea,
3 aprilie 2014, 15:00

buna ziua.ma aflu intr-o situatie din care nu stiu sa ies.lucrez la o firma ca sofer si de curand am fost acuzat eu si colegul meu cum ca am fi furat motorina.eu nu am efectuat decat vreo 2 saptamani curse cu acea masina si de fapt angajatorul meu doreste ca eu sa il acuz pe colegul meu pe care eu unul nu l-am vazut furand.astazi am fost chemati la firma si am fost injositi dar asta nu mai conteaza.eu i-am amenintat cu demisia si mi s-a raspuns foarte ironic ca ei nu o sa imi accepte demisia.dupa catev minute de discutii contradictorii a venit un domn director si a zis ca avem C.I.M. suspendate cu toate ca la compartimentul personal nu se stia acest lucru si nici noi nu am fost anuntati in prealabil.in cazul in care se dispune suspendarea C.I.M. cu data de azi eu pot sa inaintez totusi demisia?chiar daca nu imi este acceptata o voi trimite prin posta ca scrisoare recomandata.
multumesc anticipat

adadada spunea,
12 octombrie 2016, 15:05

orice modificare adusa unui cim trebuie adusa la cunostinta angajatului. decizia de suspendare ar trebui sa fie semnata de dvs. pentru instiintare.

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner