s
Eu sper că nu este adevărat că multinaționalele se înțeleg între ele să nu se concureze pe piața muncii pentru a atrage angajați, sau să nu crească salariile dincolo de un anumit procent. Dacă însă este adevărat, companiile nu ar trebui să se mai revolte că nu mai găsesc angajați
În 10-20 de ani, persoanele cu vârsta de peste 50 de ani vor deveni din ce în ce mai importante pentru angajatori și le vor face tinerilor dificilă misiunea de a intra pe piața muncii, este de părere Robert Asselman, strategic account manager în cadrul grupului de recrutare și muncă temporară Adecco, responsabil pe regiunea Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Fluxurile migratoare din interiorul UE sunt din nou în creștere, după trei ani consecutivi de scădere datorată crizei, potrivit unui nou raport al OCDE. Cu toate acestea, perspectivele de angajare s-au redus pentru străini: aproximativ un imigrant din doi care este în șomaj se află în căutarea unui loc de muncă de mai mult de 12 luni.
Liberalizarea pretului la gaze si la energie electrica, asa cum a fost impusa de Fondul Monetar International, va aduce prejudicii imense economiei nationale si va determina pierderea in cascada a locurilor de munca, precum si o avalansa de scumpiri după cum transmite Confederatia Nationala Sindicala “Cartel ALFA” .
În luna mai, rata șomajului la nivel național a scăzut la 5,03 %, fiind cu 0,26 puncte procentuale sub nivelul din aprilie, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). În schimb, rata șomajului continuă să fie mai mare cu 0,39% față de aceeași perioadă a anului trecut.
În anul 2011, în România au fost identificate 21.277 grupuri de întreprinderi, din care 5.555 de grupuri rezidente și 15.722 de grupuri de întreprinderi multinaționale ( 101 controlate din interior, respectiv 15.621 controlate din străinătate), după cum se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică. În funcție de ponderea numărului de salariați, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franța sau Olanda.
Două categorii de populație, ambele la fel de importante, au ajuns să fie pe piața muncii din România în zona celor „respinși”. Pe de o parte sunt tinerii absolvenți de facultate, o forță de muncă ieftină, dar care devine greu productivă din lipsa experienței practice. Pe de altă parte, sunt persoanele peste 40 - 45 de ani, o categorie mai costisitoare, dar cu experiență de muncă, care însă, se adaptează greu schimbărilor și expertiza le permite să fie mai ușor de "vânat" pe piața muncii de către competitori.
Aviația civilă se schimbă rapid. Aeronavele zboară cu mai multi pasageri, iar timpul petrecut pe aeroport s-a redus semnificativ. Potrivit unui nou raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), această transformare are un impact considerabil asupra industriei care adună mai mult de 8 milioane de muncitori la nivel mondial.
Ca urmare a aderării României si Bulgariei la Uniunea Europeana, Elveţia şi UE au negociat un protocol de extindere a Acordului UE- Elveţia privind libera circulaţie a persoanelor şi asupra celor două state, care se va realiza gradual, fiind nevoie de parcurgerea unei perioade tranzitorii de 7 până la 10 ani, cu acordarea unui număr limitat de permise de şedere(contingente), după cum transmite ANOFM. Numărul permiselor va creste de la un an la altul în funcţie de evoluţiile de pe piaţa muncii.
Irlanda va fi pentru următoarele 6 luni la cârma Uniunii Europene, preluând președinția de la Cipru. În această perioadă, una dintre prioritățile Irlandei va fi piața muncii, în sensul creării de noi locuri de muncă, reducerii șomajului, recunoaşterii calificărilor profesionale în alte ţări din UE sau clarificării drepturilor care le revin lucrătorilor detaşaţi în altă ţară din UE.
Mediul online a avut în ultimii ani un cuvânt greu de spus în ceea ce privește evoluția pieței muncii și proceselor de recrutare ale angajaţilor. Interviurile, ofertele de angajare şi CV-urile s-au modificat progresiv sau au fost înlocuite de instrumente noi care propun internetul ca mijloc principal de recrutare. Jerome Ternynck, CEO al companiei Smartrecruiters (SUA) dezvăluie patru din noile tendinţe în materie de recrutare care îşi vor face loc pe piaţa mondială a muncii.
Românii vor avea și în 2013 accesul restricționat pe piața muncii din unele state comunitare, acesta fiind ultimul an, potrivit Tratatului de Aderare la UE, în care se pot impune astfel de limitări, piaţa muncii deschizându-se total începând cu 1 ianuarie 2014.
Accesul românilor pe piaţa muncii din Spania va fi restricţionat până la 31 decembrie 2013, după ce Comisia Europeană a aprobat o cerere transmisă de autoritățile spaniole la 13 decembrie 2012. Decizia Comisiei se bazează pe o clauză specifică de salvgardare din Tratatul de aderare a Bulgariei și României încheiat în 2005, clauză care permite statelor membre care au ridicat restricțiile impuse lucrătorilor din Bulgaria și România să le restabilească ulterior, în caz de perturbări grave ale pieței forței de muncă din statele respective, sub rezerva acordului din partea Comisiei.
Datele Raportului Global Wage 2012/13 arată faptul că diferențele salariale dintre femei și bărbați au cunoscut o diminuare în ultima perioadă, dar acest lucru nu se datorează neapărat îmbunătățirii situației femeilor pe piața muncii, ci, mai degrabă, scăderii remunerațiilor în cazul bărbaților.
Comisia Europeană a lansat strategia „Reorganizarea învățământului”, un demers menit să încurajeze statele membre să ia măsuri imediate pentru a asigura formarea, în rândul tinerilor, a competențelor și aptitudinilor necesare pe piața muncii și pentru a-și atinge obiectivele în materie de creștere și de creare de locuri de muncă. Ințiativa vine în contextul unei rate a șomajului ridicate în rândul tinerilor din UE (23%) și a necesității reorganizării învățământului pentru a fi în corespondență cu nevoile pieței muncii.
Un nou raport realizat de Comisia Europeană subliniază că formarea competențelor IT, antreprenoriale și cetățenești dețin un rol fundamental în pregătirea tinerilor pentru piața actuală a muncii, dar, în general, școlile nu acordă suficientă atenție acestor competențe transversale, față de competențele de bază în domeniul alfabetizării, al matematicii și al științelor.
În luna octombrie, piața muncii din Statele Unite a dat semene de îmbunătățiri, fiind create 171.000 de noi locuri de muncă, mai multe decât au estimat analiștii, în ciuda unei ușoare creșteri a ratei șomajului. Rata şomajului în SUA a urcat la 7,9% în octombrie, de la 7,8% în septembrie, potrivit datelor publicate vineri de autoritățile americane.
O statistică realizată la nivel european de către Eurofound indică o evoluție pozitivă a pieței forței de muncă din România, țara noastră aflându-se printre primele state care au anunțat existența unor locuri de muncă noi în ultimele trei luni. Astfel, în intervalul iulie-octombrie 2012, angajatorii din România au anunţat intenţia de a crea 5.700 de noi locuri de muncă în perioada următoare.
Atât absolvenții, cât şi specialiştii în domeniu consideră că există o oarecare stare de depresie în rândul tinerilor care se pregătesc să iasă pe piaţa muncii, în special din cauza necorelării pregătirii acestora cu cerinţele mediului de afaceri, după cum relatează Ziarul Financiar.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunțat într-un raport privind stadiul realizării Programului de ocupare a forţei de muncă al ANOFM, că din cele 332.000 persoane estimate a fi încadrate în muncă la nivel naţional în 2012, în primele 9 luni ale anului s-a realizat încadrarea unui număr de 252.740 persoane, ceea ce reprezintă 76,13 % faţă de cât s-a programat pentru anul 2012 şi 40,52 % din persoanele intrate în măsurile active de stimulare a ocupării forţei de muncă (623.744).
În anul 2011, cheltuielile pe care statul român a trebuit să le suporte cu şomerii, în principal acordarea indemnizaţiei de şomaj, au reprezentat trei sferturi (78,4%) din totalul cheltuielilor cu politicile pentru piaţa muncii, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică. Indemnizaţiile pentru şomeri au totalizat 1,28 miliarde lei în 2011, deţinând o pondere de 95,5% în totalul cheltuielilor cu suporturile financiare (măsuri pasive), de 1,37 miliarde lei.
În ultima perioadă, economia Romaniei pare sa-si revina treptat, cel putin în anumite domenii, pe când în altele lucrurile par să degenereze, potrivit unei analize realizată de Econtext pe baza datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Acest fenomen se poate observa cel mai bine la nivelul pieței muncii, unde numărul de angajați a început să crească ușor, însă doar în mediul privat. La nivelul sistemului public, salariații continuă să fie tot mai puțini.
Criza economică a adâncit problemele deja existente pe piața muncii, în sensul creșterii numărului de șomeri, care în prezent depășește 25 de milioane de cetăţeni în Uniunea Europeană, și a numărului de contacte de muncă part-time, având în vedere că 94 la sută dintre contractele de muncă încheiate în 2011 au fost de acest tip, a declarat, luni, şeful Reprezentanţei CE în România, Nicolae Idu, citat de Mediafax.
În cadrul unei reuniuni interministeriale dedicate problemei romilor, Guvernul francez a decis să "slăbească constrângerile" asupra accesului romilor la locuri de muncă, prin suprimarea taxei datorată de angajatori şi largirea domeniul meseriilor la care aceştia pot avea acces, după cum a anunţat miercuri Cécile Duflot, ministrul pentru Egalitate Teritorială și Locuinţe.
Potrivit noului proiect de lege a sănătăţii, cotele procentuale la contribuţia la asigurările sociale de sănătate plătită de angajator este de 5,2%, aplicată la salariul mediu brut pe ţară, pentru fiecare angajat care câştigă mai puţin decât media. Această reglementare va avea efecte pe piața muncii, după cum consideră oamenii de afaceri, în sensul că va duce la extinderea muncii la negru, disponibilizări de personal şi limitarea angajărilor de tineri absolvenţi, mai ales în turism şi construcţii