s
Guvernul României a anunțat miercuri seară că, în urma rezultatelor pozitive înregistrate de România în urma misiunii de audit a Comisiei Europeane organizată în perioada 29 ianuarie – 1 februarie 2013, reprezentanții UE au decis deblocarea POS DRU și reluarea plăților.
Un raport al Comisiei Europene, intitulat „Situația socială și a ocupării forței de muncă în Europa în 2012” indică faptul că după cinci ani de criză economică, UE este din nou în recesiune, iar numărul persoanelor fără un loc de muncă se ridică la 26 de milioane. În prezent, aproximativ 1 persoană din 4 trăiește deja sub pragul sărăciei sau riscă să ajungă în această situație, motiv pentru care Europa trebuie să coordoneze eforturile de consolidare a creșterii economice și de creare de locuri de muncă, să-i ajute pe cei grav afectați de criză și să abordeze problema inegalităților sociale.
Comisia Europeană a propus un plan de acţiune care să favorizeze spiritul anteprenorial în Uniunea Europeană. Măsurile propuse sunt menite să atragă noi generaţii de antreprenori şi să ajute tinerii, femeile, persoanele în vârstă, imigranţii şi şomerii să-şi lanseze propria afacere.
Anul 2013 a fost desemnat Anul European al Cetățenilor, un an care coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană: în 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetățeniei europene și mai rămâne un an până la desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, după cum transmite Comisia Europeană.
Accesul românilor pe piaţa muncii din Spania va fi restricţionat până la 31 decembrie 2013, după ce Comisia Europeană a aprobat o cerere transmisă de autoritățile spaniole la 13 decembrie 2012. Decizia Comisiei se bazează pe o clauză specifică de salvgardare din Tratatul de aderare a Bulgariei și României încheiat în 2005, clauză care permite statelor membre care au ridicat restricțiile impuse lucrătorilor din Bulgaria și România să le restabilească ulterior, în caz de perturbări grave ale pieței forței de muncă din statele respective, sub rezerva acordului din partea Comisiei.
În rândul tinerilor, rata șomajului este de aproape 23% în întreaga Uniune Europeană, deși există peste 2 milioane de locuri de muncă vacante care nu pot fi ocupate. Europa are nevoie de o reorganizare radicală a modului în care sistemele de învățământ și formare contribuie la dezvoltarea competențelor necesare pe piața muncii. Este o provocare cum nu se poate mai dificilă în contextul măsurilor de austeritate generalizate și al reducerilor din cadrul bugetelor pentru educație. Comisia Europeană a lansat o strategie denumită „Reorganizarea învățământului” destinată să încurajeze statele membre să ia măsuri imediate pentru a asigura formarea, în rândul tinerilor, a competențelor și aptitudinilor necesare pe piața muncii și pentru a-și atinge obiectivele în materie de creștere și de creare de locuri de muncă.
În anul universitar 2013-2014 vor fi acordate aproximativ 280 000 de burse de studii Erasmus, statele membre și Parlamentul European reușind să evite o criză de finanțare care amenința binecunoscutul program de schimb, în urma încheierii unui acord de ultim moment care a permis Uniunii Europene să acopere un deficit în bugetul pentru 2012 și să înlăture incertitudinile cu privire la finanțarea pentru 2013.
Platforma Europeană AGE a prezentat în cadrul celei de-a doua convenții anuale pe tema excluziunii sociale și sărăciei, care a avut loc pe pe 5-7 decembrie, la Bruxelles, publicația "Oamenii mai în vârstă au, de asemenea, de suferit din cauza crizei", care prezintă impactul crizei asupra vieții persoanelor în vârstă.
Comisia Europeană a prezentat rezultatele unui studiu cu privire la impactul parteneriatelor școlare din diferite țări europene. S-a constatat că elevii – în special cei de nivel secundar - și-au îmbunătățit considerabil competențele, inclusiv competențele culturale, sociale, informatice și lingvistice. Elevii care au vizitat școlile partenere au fost cel mai puternic influențați de aceste parteneriate. Șapte din zece școli au declarat că parteneriatele au avut un impact puternic și foarte puternic asupra sensibilității și expresiei culturale ale elevilor, precum și asupra competențelor lor sociale și civice. Pe locul următor s-au clasat competențele informatice (54%) și comunicarea în limbi străine (52%). Parteneriatele au fost finanțate prin intermediul programului de schimb Comenius, echivalentul programului Erasmus în mediul preuniversitar.
Pe 7 decembrie, Comisia Europeană a lansat un site web care prezintă informații cantitative și calitative privind necesitățile pe termen scurt și mediu în materie de competențe, precum și cu privire la oferta de competențe și la discrepanțele dintre competențe și piața muncii.
Miniștrii de justiție europeni au adoptat pe 6 decembrie o propunere în favoarea sprijinirii reformelor propuse de Comisia Europeană în vederea facilitării soluționării litigiilor transfrontaliere. Normele revizuite stabilesc care instanță națională are competență în cazurile transfrontaliere și modul în care hotărârile judecătorești pronunțate într-un stat membru al UE sunt recunoscute și executate într-un alt stat membru.
Comisia Europeană anunță că funcționarii UE se confruntă cu o pierdere de -1,1% în 2012 a puterii de cumpărare, ca urmare a ajustării anuale a remunerațiilor. Pierderea totală a puterii de cumpărare a funcționarilor UE s-a ridicat în perioada 2004-2011 la ‑7,6%.
Având în vedere nivelul ridicat al șomajului și excuziunii sociale cu care se confruntă tinerii europeni în prezent, Comisia Europeană a propus un set de măsuri care să ajute statele membre să lupte împotriva acestor fenomene și să ofere tinerilor acces la oferte de locuri de muncă, la educație și la formare. Comisia va sprijini statele membre prin finanțare din partea UE, prin promovarea schimburilor de bune practici între statele membre, prin monitorizarea implementării garanțiilor pentru tineri în cadrul semestrului european și prin campanii de sensibilizare.
Unul din șase europeni consideră că persoanele cu dizabilităţi ar trebui să poată merge la şcoală, să-şi găsească de muncă sau să aibă acces la magazine la fel ca oricine şi că ar trebui adoptate soluţii similare în materie de accesibilitate la nivel european, potrivit unui sondaj realizat de Comisia Europeană în contextul Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi.
Consiliul Superior al Magistraturii a obținut din partea Comisiei Europeane o finanţare de 319.977 euro pentru derularea proiectului „Exerciţii practice pentru implementarea instrumentelor de cooperare judiciară în materie civilă şi comercială” (Practical exercises in implementing the judicial cooperation instruments in civil and commercial matters), depus de CSM în cadrul Programului specific Justiţie Civilă (Civil Justice).
Comisia Europeană a adoptat o decizie de modernizare și îmbunătățire a EURES, rețeaua pan-europeană de căutare de locuri de muncă. Decizia va contribui la creșterea mobilității lucrătorilor din statele membre și va deschide calea pentru o adevărată piață europeană a muncii. Reforma EURES își propune să ușureze sarcina persoanelor care își caută un loc de muncă să contacteze angajatorii care sunt interesați de candidați cu anumite abilități, să se concentreze asupra sectoarelor și ocupațiilor cu deficit de competențe și să sprijine sistemele de mobilitate specifice pentru tineri.
2013 a fost desemnat în mod oficial ca „Anul european al cetățenilor, după ce decizia a fost publicată pe 23 noiembrie în Jurnalul Oficial al UE, ca urmare a adoptării de către Parlamentul European și Consiliu a unei propuneri a Comisiei din august 2011. La 20 de ani de la introducerea cetățeniei UE, anul 2013 se va concentra atât pe ceea ce s-a realizat deja pentru cetățeni, cât și pe oferirea unui răspuns la așteptările acestora în ceea ce privește viitorul.
O propunere făcută de Comisia Europeană vizează ca, până în 2015, toate statele membre UE să pună la punct un sistem de recunoaştere a aptitudinilor şi competenţelor dobândite informal, în cadrul cursurilor, seminariilor, atelierelor sau al conferinţelor specializate. Ințiativa a fost lansată în cadrul strategiei CE pentru crearea de locuri de muncă şi creştere economică, Europa 2020, și vine în contexul în care doar Finlanda, Franţa, Luxemburg şi Ţările de Jos dispun de sisteme pentru validarea învăţării non-formale şi informale.
Parlamentul European a votat pe 20 noiembrie adoptarea unei propuneri a Comisiei Europene care simplifică accesul cetățenilor UE care locuiesc într-un alt stat membru la candidaturile pentru alegerile pentru Parlamentul European din 2014.
Comisia Europeană a lansat strategia „Reorganizarea învățământului”, un demers menit să încurajeze statele membre să ia măsuri imediate pentru a asigura formarea, în rândul tinerilor, a competențelor și aptitudinilor necesare pe piața muncii și pentru a-și atinge obiectivele în materie de creștere și de creare de locuri de muncă. Ințiativa vine în contextul unei rate a șomajului ridicate în rândul tinerilor din UE (23%) și a necesității reorganizării învățământului pentru a fi în corespondență cu nevoile pieței muncii.
Comisia Europeană a adoptat pe 14 noiembrie noi măsuri pentru a sparge plafonul care continuă să împiedice femeile să ocupe funcții de conducere în cele mai mari companii din Europa. Directiva propusă de Comisie prevede obiectivul ca 40 % din funcțiile de director neexecutiv din cadrul societăților cotate la burse să fie ocupate de membri ai sexului subreprezentat.
În contrast cu o creștere mai lentă în timpul verii, numărul șomerilor din UE a urcat brusc, în septembrie, atingând un nou record de 25,750,000 de persoane, după cum indică cea mai recentă analiză a pieței forței de muncă realizată de Comisia Europeană. Începând cu luna martie 2011, numărul de șomeri a crescut constant timp de 18 luni la rând, cu 3,1 milioane de persoane.
Comisia Europeană a propus alocarea din Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) a sumei de 2,9 milioane de euro în vederea sprjinirii a 1 416 lucrători concediați în România de către Nokia și de către unul dintre furnizorii acesteia în vederea găsirii altor locuri de muncă. Propunerea este transmisă, în prezent, spre aprobare Parlamentului European și Consiliului de Miniștri al UE.
Eurodeputatul PSD Corina Creţu a publicat pe blogul personal un comunicat de presă în care precizează că a interpelat Comisia Europeana cu privire la exploatarea lucratorilor romani de catre angajatori din alte state membre ale Uniunii Europene, cerând modificarea cadrului legislativ european în vederea evitării discriminării pe criteriul naţionalităţii.
Miniștrii europeni pentru politica maritimă și Comisia European au adoptat o agendă europeană privind dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă în sectoarele marin și maritim în cadrul unei conferințe organizate la Limassol de președinția cipriotă, se precizează într-un comunicat de presă.