s
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat, în urma ședinței din 3 aprilie, că Executivul a primit o informare din partea DG Employment care certifică intenţia Comisiei Europene de a relua plăţile pentru proiectele din cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Guvernul își propusese deblocarea acestor plăţi până la sfârşitul lunii martie.
Cu toate că mobilitatea lucrătorilor este considerată unul dintre factorii care pot stimula creșterea economică și ocuparea forței de muncă în Europa, această oportunitate este deseori îngrădită de anumite obstacole fiscale. În aceste condiții, Comisia Europeană a decis examinarea impozitelor naționale directe pentru a stabili dacă acestea creează dezavantaje pentru cetățenii care locuiesc într-un stat membru și lucrează în altul. De asemenea, sunt luați în considerare liber-profesioniștii și pensionarii.
Comisia Europeană propune noi norme pentru extinderea protecției pentru lucrătorii detașați temporar în străinătate în condițiile în care s-a constatat adesea că nu se respectă condiții minime de angajare și de muncă pentru cei peste un milion de lucrători detașați din UE.
Cetățenii Uniunii Europene, care locuiesc în altă țară decât cea de origine, au dreptul să voteze sau să fie eligibili în alegerile locale din statul membru în care își au reședința. În prezent, circa 8 milioane de persoane se află într-o asemenea situație, dar potrivit unui nou raport publicat de Comisia Europeană, doar 10% dintre cetățeni profită de acest drept, ceilalți fie îl ignoră, fie sunt descurajați de procedurile, uneori, prea complicate.
În ciuda solicitărilor comisarului pentru justiție, Viviane Reding, de creștere a numărului de femei din structurile de conducere, rezultatele unui raport publicat recent indică progrese limitate în acest sens în ultimul an. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a decis lansarea unei consultări publice, menită să aducă soluții pentru rezolvarea problemei persistentă a dezechilibrului între femei și bărbați în structurile de conducere ale întreprinderilor din Europa cotate la bursă.
În urma deciziilor Comisiei Europene de a întrerupe rambursările în cazul cererilor introduse prin Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane până la rezolvarea iregularităților semnalate în domeniu, Ministerul Muncii a luat o serie de măsuri în vederea remedierii situației create, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
Reprezentanța Comisiei Europene în România a precizat într-un comunicat de presă că Direcția Generală pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul CE urmează să decidă întreruperea termenului de plată pentru cererile în curs din Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU).
În contextul Anului European al Îmbătrânirii Active 2012 și situației actuale în care pensiile sunt principala sursă de venit pentru aproximativ un sfert din populația UE, Comisia Europeană a publicat o Carte Albă referitoare la pensii adecvate, sigure și viabile. Aceasta examinează modul în care UE și statele membre pot acționa pentru a rezolva principalele probleme cu care se confruntă sistemele curente de pensii.
Comisia Europeană a prezentat pe 8 februarie 2012 Raportul intermediar privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare, semnalând o serie de progrese importante care au avut loc în urma recomandărilor emise de Comisie în ultimul raport din iulie anul trecut.
Comisia Europeană a recrutat 478 de bulgari și 727 de români pentru a lucra în structurile instituției, depășind cu 23,3 % (228 de recrutări) ținta globală urmărită în materie de recrutare, potrivit raportului prezentat autorității bugetare privind recrutarea resortisanților din Bulgaria și România.
Comisia Europeană a prezentat pe 16 ianuarie rezultatele unui studiu privind contribuția IMM-urilor la crearea de noi locuri de muncă. Astfel, în perioada 2002-2010, din totalul net al locurilor de muncă noi din UE, 85% au fost create de întreprinderi mici și mijlocii. Rata netă de ocupare a forței de muncă în cadrul economiei întreprinderilor din UE a crescut substanțial cu un număr mediu de 1,1 milioane de locuri noi de muncă în fiecare an.
Comisia Europeană a adoptat pe 12 ianuarie o comunicare conținând 16 acțiuni concrete care vizează dublarea până în 2015, atât a ponderii comerțului electronic în cadrul vânzărilor cu amănuntul (aceasta fiind în prezent de 3,4%), cât și a ponderii economiei bazate pe internet în cadrul PIB-ului european (aceasta situându-se în prezent sub 3%). Comerțul și serviciile online ar putea reprezenta, până în 2015, peste 20% din valoarea creșterii economice și din numărul net al locurilor de muncă create în anumite state membre (de exemplu, Franța, Germania, Regatul Unit sau Suedia).
Comisia Europeană va introduce o acțiune în instanță împotriva Consiliului pentru neadoptarea regulamentului Consiliului privind ajustarea anuală a remunerațiilor și a pensiilor personalului UE, așa cum s-a prevăzut în Statutul funcționarilor.
În condițiile în care Tratatului de aderare la Uniunea Europeană prevede posibilitatea prelungirii restricțiilor pe piața muncii pentru muncitorii români doar în condiții excepționale, Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marţi că România va cere CE să explice dacă măsurile luate de cele nouă state membre sunt justificate.
Statele membre al Uniunii Europene care au cerut şi obţinut prelungirea restricţiilor pe piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari vor fi anunţate de către Comisia Europeană în cursul săptămânii.
ANOFM a trimis pe 22 decembrie către Comisia Europeană prima cerere înaintată de România în vederea accesării unei contribuţii financiare nerambursabile din Fondul european de ajustare la globalizare. Banii sunt solicitaţi pentru sprijinirea persoanelor ce urmează a fi disponibilizate de compania Nokia de la fabrica din comuna clujeană Jucu.
Comisia europeană a adoptat pe 20 decembrie iniţiativa „Oportunităţi pentru tineret”, prin care solicită statelor membre, reprezentanţilor lucrătorilor şi întreprinderilor să lucreze împreună pentru soluționarea problemei şomajului în rândul tinerilor. În prezent, la nivelul Uniunii Europene există 5 milioane de tineri şomeri, iar 7,5 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nu au nici loc de muncă, nici nu urmează studii sau cursuri de formare.
Comisia Europeană a adoptat pe 19 decembrie o propunere de modernizare a directivei privind calificările profesionale (Directiva 2005/36/CE ) în condițiile în care în Europa se va înregistra până în 2020 o creștere a cererii pentru personalul cu înaltă calificare cu peste 16 milioane de persoane.
Ministrul muncii, Sulfina Barbu a declarat, în cadrul dezbaterii ,, Mobilitatea lucrătorilor în Europa”, care a avut loc în data de 30 noiembrie, că menținerea restricțiilor pe piața muncii de către unele state membre nu se justifică din punct de vedere economic.